Salı, Ekim 25, 2005

Patates Oturtma

Patates Oturtma

Malzemeler;
6 adet patates
3 yemek kaşığı margarin
2 adet soğan
250 gram kıyma
1 tatlı kaşığı salça
1/2 tatlı kaşığı kırmızı biber
10 dal maydanoz
2 su bardağı et suyu
Tuz


Hazırlanışı;
Patatesleri yıkayıp, soyun ve ikiye bölün. Oturması için diplerini düzeltin ve içlerini oyun. Kararması amacıyla suya batırın. Ardından kızgın yağda dağılmaması için hafifçe kızartıp, bir tepsiye dizin. Bir tencerede kıyma ile soğanı kavurun; içine salça, tuz, biber, kıyılmış maydanoz koyun ve karıştırıp, ateşten alın. Son olarak bu malzeme ile patateslerin içini doldurun, et suyu ilave edin ve kapağını örtüp, hafif ateşte ya da fırında pişirin.

Bu tarifi bana Girne verdi. Yine akşama ne yapsamki sıkıntısı çekerken daha evvel hiç denemediğim bu tarifi yaptım. Acemilikle beraber tadı nefis oldu.. Artı olarak şöyle birşey tavsiye edebilirim, kıymalı harcın içerisine fazla olmamak koşuluyla patates püresi de eklenebilir.. daha doğrusu patatesler doldurulurken önce patates püresi sonra kıyma harcı şeklinde hazırlanabilir, böylece patatesler oyulduğunda çıkan parçalar ziyan olmaz ;)

Pazartesi, Ekim 24, 2005

Kocakulak (mantı)




yapmakta çok iddialı olmadığım ama yemekte üstüme tanımadığım bi tarif vermek isterim. geçen yaptım, fena olmadı ama zahmetli. benim baba tarafım tatar anne tarafım manav, her ikiside hamur işini pek severler, gerçi hamur sevmeyen, yapmayan millet yoktur sanırım. bu mantıvari şeyin adı bizde kocakulak diye geçer. yoğurtsuz tereyağı kızdırıp üzerine döker afiyetle yersiniz.

3 bardak un, 1 yumurta, tuz ve su ile hamur haline getirilir. bu hamur 3 e bölünür. bölünen hamurlar orta incelikte açılır, karelere bölünür. bu karelerin ortasına daha evvelden hazırlanan kıyma karışımı konur (bu karışım; kıymanın içine karabiber, soğan rendesi şeklinde). sonra üçgen şeklinde katlanır.


şekil verilen hamurlar bir tepsiye unlanarak dizilir ve serin bi yere konur.








sonra kaynar suya teker teker atılarak, birbirine yapışması önlenerek pişirilir.








servis yaparken tabaklara koyduktan sonra üzerine kızdırılmış tereyağ gezdirilir ve gnam gnam yenir. afiyet osssuuun..

Çarşamba, Ekim 19, 2005

Fırında Çipura


Fırında Çipura

Malzemeler;
250 gr çipura (2 küçük çipura)
2-3 kuru soğan
4 adet defne yaprağı
3-4 havuç10 ml elma sirkesi
3 gr iri çekilmiş karabiber (damak zevkine göre)

Hazırlanışı;
Balıkları temizleyin. Üzerine çentikler atın. 2-3 tane soğanı ince kıyın. Havuçları uzunlamasına, kürdan boyunda doğrayın. Balıkların içine sirke ve karabiber sürün. Soğan ve havuç doldurun, defne yapraklarını koyun. Kuru seviyorsanız, bir fırın kabının içinde doğrudan fırına sürün. Daha ıslak olmasını isterseniz, alüminyum folyo içinde fırına verin. 200 derecede 20-30 dk pişirin. Sıcak tüketin.



Bu tarifide internetten bulmuştum ama nereden aldığımı hatırlamıyorum. Balık zaten sevdiğim bi yiyecek bi de kokusu olmasa çok iyi olacak ama tadı ve besleyici özelliklerinden dolayı yapıpta yemeğe değer.

Pazartesi, Ekim 17, 2005

İki renkli Kurabiye



İki Renkli Kurabiye

Malezemeler;
125 gr. margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta 1 poşet şekerli vanilin
2,5-3 su bardağı un (ben alabildiği kadar koydum, 2 bardak filan ancak)
1 kabartma tozu
1 yemek kaşığı kakao

Yapılışı;
oda sıcaklığında yumuşatılmış margarinle pudra şekerini iyice ezin. üzerine yumurta, şekerli vanilin, un ve kabartma tozunu ekleyin. iyice yoğurduktan sonra hamuru ikiye ayırın. yarısına kakao koyup tekrar yoğurun. her iki hamuruda biraz açıp üstüste koyun, açmaya devam ederek dikdörtgen şekli verin ve rulo yapın. buzlukta 20 dk. beklettikten sonra ısınmasına izin vermeden ince dilimler halinde kesin. 175 dereceye ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar 20-30 dk pişirin.


bunu şekerli vanilinin arkasındaki tariften yaptım, uğraştırıcı gibi görünüyor ama değil. afiyet, bal, şeker olsun, löp löp et olsun..

Salı, Ekim 11, 2005

Tahinli Kurabiye


Tahinli Kurabiye

Malzemeler :
1 su bardağı tahin
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
3,5-4 su bardağı un

Hazırlanışı :
Şeker ve tahini iyice karıştırın. Sıvıyağ, yumurta sarısı, vanilya ve unu ekleyin. Elinize yapışmayan; bir parça alıp yuvarladığınızda dağılmayan bir kıvamda hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. Önce yumurta beyazına sonra cevize batırıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin. Önceden ısınmış 175 derece fırında 20-25 dk. pişirin. Afiyet olsun...


tarifi http://mekanimizmutfak.blogspot.com dan aldım. akşama yemek hazırlamak için fikir edineyim diye girdiydim ama bu kurabiyeyi görünce bi de malzemelere bakıp 'a bu var, bu da var..' deyince yapmak şart oldu. şimdi çayı demledim, birazdan aliye başlayacak, sinan'a ve anasına her hırslandığımda bi ısırık alıciim.. özetle güzel oldu, tavsiye ederim ;)

' ! ' bi noktayı püflemek isterim, unu hemen boca etmeyin, alabildiği kadar kullanın, yoksa kurabiyeler pişince ağızda diil elde dağılabilir..

Pazartesi, Ekim 10, 2005

Bebelere Özel ;)

Kızlar doğduktan sonra "nasıl emzirecem" telaşından sonra en çok "ne yedirecem" telaşına düştüm. Besleyici olmalı, karbonhidrat ağırlıklı olmamalı, lezzetli olmalı, tuzsuz olmalı.... uzayıp giden "olmalı"lar.. Bu hem besleyici, hem lezzetli çorbayı öneririm hem size, hem bebelerinize..

Şimdi efendim, mercimeği, kerevizi, kabağı, patatesi, havucu, çeri domateslerini, brokoliği resimde görüldüğü gibi hazır edin. tencereye suyu koyduktan sonra sırasıyla önce patates, mercimek, kereviz, havucu atın pişmesine yakın brokoli, çeri domatesleri, kabakları salın. Onlarda pişince ocağı söndürüp biraz soğuduktan sonra blender ile iyice ezin. Hem siz hem bebekleriniz afiyetle yiyin. Kendiniz için üzerine tereyağ kızdırıp gezdirebilirsiniz de..

Pazar, Ekim 09, 2005

Tencere Börek


Milföy Hamurundan Tencere Börek

Malzemeler;
20 adet milföy hamuru (5 adet börek)
150 gr rendelenmiş kaşar peyniri
1 yumurta

Hazırlanışı;
Ağzı keskin bi büyük kase ile tüm milföylere yuvarlak şekil verilir. Bu yuvarlak biçimlendirilmiş milföylerden 10 tanesinin ortası çay bardağı ile çıkartılır.. Ortası çıkarılmayan hamurların üzerine 2 adet ortası delik milföy üstüste yumurtanın akını kullanarak ve hafifçe bastırarak yapıştırılır. Yukarıda kalan daire şekline yumurta sarısı sürülür ve içine rendelenmiş kaşar peyniri konur.. Bu işlem 5 i içinde uygulanır. Kapağını yapacağımız hamurlarında üzerine yumurta sarısı sürülüp çıkan parçalardan ufak bi tanesi sanki kapağın sapı olacak şekilde üzerine tutturulur. Tecereler ve kapaklar ayrı ayrı dizilip üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Kapağı kapalı olarak servis edilir.

Umarım tarifi iyi yapabilmişimdir, zira uydurmasyon bi tarif bu. Sanırım tv de bi yerlerde tam böyle olmasada buna benzer bişiler görmüştüm ben de kendime uyarlayarak bunu yapmıştım. Fena olmadı, tavsiye ederim.