Pazar, Eylül 03, 2006

Erişte

Birazdan size erişte yapımını anlatacam :)
ama birazdan.. "tarifi yazdığım kağıdı arıyorum :)"


Malzemeler;
- 15 adet yumurta
- 1 litre süt
- 1/2 çay bardağı tuz
- alabildiği kadar un (burada yumurta başına iki avuç un kullanıldı, bardak hesabına çevirmedim, hamur kulak memesinden biraz daha sert ama oklava ile açılabilir kıvamda olacak)

Hazırlanışı;
Yumurtaları derince bir kaba kırın, sütü ekleyin iyice karıştırın, tuzu ekleyin. Ara ara karıştırarak unu eklemeye başlayın, başta da söylediğim gibi hamur kulak memesinden biraz daha sert olmalı. Hamuru tezgahın üzerinde rulo yapın ve 15 bezeye ayırın. Her bir bezeyi orta incelikte açın, açtığınız hamurları biraz havalandırın. Kızgın saçta çok fazla tutmadan ters yüz edin. 5'er 5'er üstüste koyun, önce ortadan ikiye bıçakla kesin. Daha sonra 2,5 cm aralıklarla kesin ve en son erişte şekli vererek şekilde görüldüğü gibi kesip, bir örtü üzerine yayın, havalandırıp, kurutun. Kışlık erişteler hazır. Afiyet Olsun!

Dedemin sene mevlüdüne köye gittiğimizde, erişte yapımına denk geldim, izledim. İzlemekle olmaz kareleyeyim istedim sonra da yazarım tarifini. Yaklaşık 1,5 ay geçti ben nihayet yazabiliyorum. Önce tarifi yazdığım kağıdı kaybettim, sonra annemler geldi bu hafta başı, tamam annemden öğrenir yazarım dedim ama ancak vakit bulabildim. Hala sıcaklar devam ederken yapılabilir. Bu ölçüler bir ailenin kışlık erişte ihtiyacı için geçerli.

14 yorum:

süpürgesizcadi dedi ki...

kiz hala bulamadin mi tarifi ??? belki bende yaparim cesaret edebilirsem, beni asar gibi geliyo :)))

Adsız dedi ki...

uzun zamandır takip ediyordum sizi bu kadar uzun bir ara beklemiyordum açıkçası nerelerdeydiniz ya merak ettim

sevgiler

vildan dedi ki...

bulamadım ama annem geldi dün sakişcim :) ondan alıp yazıciimdir. bi de fırsat yaratbilsem..

merhaba seyhan, merak edilmek güzel sahiden de :) teşekkürler :) şöyle açıklayayım, yaz rehaveti mi desem, yazın evde oturamamaktan mı desem, yazın karpuz-peynirle de öğün geçiştirildiğinden mi desem?? tariflere ara vermiş bulundum ama evlere kapanıp kaldığımızda tekrar eskiye döneceğimi en azından umud ediyorum :) sevgiler benede..

Adsız dedi ki...

Video çeksen, sonra da YouTube'a yüklesen, bizimle paylaşsan, kötü mü olur? :)

vildan dedi ki...

kamera çekimine geç kaldım, geçmiş zaman malum ama tarifi yazdım, buyrunuz :D

Adsız dedi ki...

Vildan Hanım,
maşallah kış hazırlığına başlamışsınız.Şimdiye kadar annemiz yaptı biz yedik ama artık bizim yapıp onlara da verme zamanımız geldi sanırım.Malum çocuklarımız büyüyor.Onlarda bizden bekleyecek.

---OPTiO--- dedi ki...

ay bayilirim eristeyee...annem, ananem ne güzel yapiyolar..onlar yapip bana gönderiyolar..bana da pisirmek düsüyo..ama pisirme konusunda pek basarili degilim..onlarinki gibi leziz olmuyo :(( vildancim yaa sen yap ben gelince yerim ,olar mi :)))

Tijen dedi ki...

Sevgili Vildan,
www.iskenderiye.com sitesinin alt sitesi olan www.gurme.net haziran 2005’ten beri sitelerimizde yazdigimiz tüm yazi ve resimleri (bir bes on degil çogumuzun. Sen de buna dahilsin!) oldugu gibi sitesine kopyaliyor ve bunu daha çok okur çekmek, dolayisiyla daha çok reklam almak için yapiyor. Bunu tesadüfen farkettim ve hemen sitemde duyurdum. İstersen www.mutfaktazen.blogspot.com da ayrintilar var. Sikayetimi info@iskenderiye.com adresine bildirdim, yazdigim mektubun örnegini de bir önceki yazimda verdim. Lütfen hem sitelerimizde yeni birer yaziyla (otomatik olarak alindigina göre bu yazilar da kendi sitelerinde çikacak ve kendi hirsizliklarini kendi sitelerinde duyurmalarini saglayacaktir) durumu bildirelim, hem de ilk gününden itibaren tüm yazilarimizin sitelerinden çikarilmalarini isteyelim. Destegin için tesekkürler,
Tijen
(Okurlarimizdan ricam yukarida verdigim info ile baslayan internet adresine sizlerin de sikayetlerinizi iletmeniz. Ben tüm site sahiplerine ulasamayabilirim ama ne kadar kalabalik olursak o kadar güçlü oluruz.)

Rakunt ideas dedi ki...

ellerine emeğine sağlık zor iştir kesmek ince ince benimde annem yapar yollar hiç denemedim birgün denemek lazım:)

Evren Yasa dedi ki...

eriste tarifini cok istiyordum bu ayki etkinlikte bulabilmeyi. tesekkur ederim marifet teyze.

vildan dedi ki...

- emine hanım doğru diyorsunuz bizler yapıp vereceğiz :) sevgiler..

- sevgili tijen, yazını bugün gördüm, blogunda da okudum. etkinlik gününe denk geldiği için uyarı yazısını bugün blogta yayınlayamayacağım ama yarın ilk işim bu olacak. hem çok şaşırdım hem de sinirlendim. blogundan aynen kopya yapacağım, bilgilendirdiğin için ve organize ettiğin için çok teşekkürler..

- teşekkürler tuğba, sevgiler..

- ben teşekkür ederim, sevgiler..

Berceste dedi ki...

Zor is bu eriste, bir de iki cocukla hakikaten Marifet Teyze olmussun :) Eline koluna saglik, simdi olsa da yesek :p Kayinvalidemin yolladiklari var Allah'tan !

vildan dedi ki...

teşekkürler berceste :))

vildan dedi ki...

yasemin bu erişteyi ben yapmadım. yapıyorlardı ben de faydası dokunsun diye fotoğrafını çekip tarifini aldım. :) arkadaşını karamsarlığa itme. şu sıralar yemek bile yapmıyorum. metro marketin restoranı tam bizlik eve de yakın ikinci adresimiz oldu oraya gidiyoruz. inşallah yardımcı başlarsa bayramdan sonra ben de mutfağa dönebileceğim :)