Cuma, Nisan 28, 2006

Pratik patates

Malzemeler;
- 8 adet orta boy patates
- 1 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı un
- 2 yumurta
- 2 çorba kaşığı yoğurt
- 1/2 paket kabartma tozu
- kimyon, karabiber, köri baharatı, kekik, tuz
- üzeri için 1/2 su bardağı kaşar rendesi

Hazırlanışı;
Patatesleri küp küp doğrayıp, margarinle yağlanmış borcama dökün. Bir kapta diğer tüm malzemeleri iyice karıştırın ve karışımı patateslerin üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C'lik fırında 25 dk. kadar pişirin sonra üzerine kaşar rendesini gezdirin ve kaşarlar eriyene dek fırında tutun. Dilimleyip servis yapın. Afiyet olsun!
Nerede "pratik" kelimesi ben orada :) .. bu tarif çooook uzaklarda Güney Kore'de yaşayan arkadaşım Funda'dan. O da ben gibi iki çocuklu yani zamana karşı yarışıyor. Onun verdiği tarifte kaşar rendesi yok, önerisi üzerine yoğurt ve salçalı sos gezdirin. Siz hangisini uygun görürseniz öyle deneyin ama mutlaka deneyin, gerçekten pratik ve leziz..

Pazar, Nisan 23, 2006

Mercimek Köftesi


Malzemeler;
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur (köftelik)
- yarım demet maydonoz

- 4 dal taze soğan
- 1 limon suyu
- 2 çorba kaşığı biber salçası
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- kimyon, karabiber, kekik, tuz

Hazırlanışı;
Mercimeği yıkayıp süzün. Tencereye alıp üzerini örtecek kadar su ekleyin. Suyunu çekene ve mercimekler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Bulgura, ayrı bir kapta üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin.

Taze soğan ve maydonozu çok ince şekilde kıyın. Hazır olan mercimeği bir kaba alın üzerine bulguru, soğanı, maydonozu, salçayı, zeytinyağını, limon suyunu, baharatları ve tuzu ekleyin. İyice harmanlayın. Hazırladığınız harçtan cevizden biraz daha büyük parçalar kopararak köfte şekli verin. Afiyet Olsun!

Tarif, Lezzet dergisinin 'nefis köfteler' ekinden. Köfte canavarı iki çocuğu olan bir anne olarak bu eki görünce dergiye tabiri caizse atlamıştım. İçinde değişik tarifler var. Ben mercimek köftesi birkaç kez yemiştim ama hiç yapmamıştım. Çayla iyi gidiyor benden söylemesi ve gözümde büyüttüğüm gibi zahmetli bir işte değilmiş. Deneyeceklere tekrar afiyet olsun.

Cumartesi, Nisan 15, 2006

ye #9

Çıngıllı (Saçaklı) Mantı
Malzemeler;
- 3 su bardağı un
- 1 yumurta
- yeteri kadar su ve
tuz
- 3 parça tavuk but

Hazırlanışı;
Unu bir kabın içine koyup ortasını açın, yumurta, tuzu ve azar azar suyu ilave ederek yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru rulo yapıp 5 eşit parça olacak şekilde kesin. Her bir bezeyi orta kalınlıkta (kalın olmamalı) oklavayla açın. Beze istenilen inceliğe ulaştığında son bir kez oklavaya tüm hamuru sarın ve hafifçe oklavayı içinden çekin. Erişte keser gibi 0,5 cm kalınlığında bıcakla minik rulolara ayırın. Kesme işlemi bittiğinde üzerini biraz unlayarak elinizle tutup havaya kaldırın ve ruloların bozulmasını sağlayın. Bunu her beze için uygulayın.

Fırın tepsisini hafifçe yağlayın. üzerine elde ettiğiniz hamurları deforme olmayacak şekilde gelişigüzel serin. Önceden ısıtılmış 180 C'lik fırında ara sıra kontrol ederek kızartın.

Diğer tarafta içine su koyduğunuz büyük bir tencerede butları haşlayın. Pişmesine yakın suyuna tuz atın.

Sıcak tavuk suyunu, hamurları örtecek kadar tepsiye dökün. Ufak ocağınızı en kısık ateşe ayarlayıp tepsiyi bunun üzerine koyun, tepsiyi sürekli çevirerek 10 dakika kadar pişirin. Hamur suyunu çekeceğinden muhtemelen kevgir kaşığa gerek kalmayacaktır servis esnasında.

Servis tabaklarına aldıktan sonra, parçaladığınız tavuk butlarından üzerine koyun, arzu edilirse karabiberde eklenebilir. Sıcak servis edilmelidir. Afiyet Olsun!

Kocakulak "Mantı"

Malzemeler;
Hamur için;
- 3 su bardağı un

- 1 yumurta
- yeteri kadar su ve tuz

İç harcı için;
- 300 gr. kıyma
- 1 orta boy soğan
- karabiber / tuz

Üzeri için;
- 100 gr. tereyağ
- kırmızı tatlı tozbiber

Hazırlanışı;
Unu bir kabın içine koyup ortasını açın, yumurta, tuzu ve azar azar suyu ilave ederek yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru rulo yapıp 5 eşit parça olacak şekilde kesin. Her bir bezeyi orta kalınlıkta (kalın olmamalı) oklavayla açın. Bıçakla enine boyuna keserek 2,5cm X 2,5cm ebatlarında kareler elde edin.

Bu arada soğanı rendeleyin, çıktıysa suyunu süzün, kıymayı, karabiberi ve tuzu ekleyip harmanlayın. Elde ettiğiniz karelerin ortasına bu harçtan koyup, üçgen şeklinde kapatın. Unladığınız bir tepsiye hamurları birbirlerine yapışmayacak şekilde dizin. Her beze için aynı işlemi uygulayın.

Büyükçe bir tencerede su kaynatın. Kocakulakları, teker teker suya salarak, birbirine yapışmasını önleyerek pişirin. Kevgir kaşıkla süzerek servis tabağına alın. Üzerine erittiğiniz ve kırmızı tozbiberle karıştırdığınız tereyağını gezdirin. Sıcak servis yapın. Afiyet Olsun!

Çıngıllı diğer adıyla saçaklı mantı Balıkesir yöresine ait. Ben Bandırma'lıyım, anne tarafım bu mantıyı sıkça yaparlar. Fırında mantılar kızartıldıktan sonra, soğuyunca bir folyoya sarılıp buzdolabında 3-4 gün bekletebilir daha sonra da pişirebilirsiniz, buzluktaysa istediğiniz kadar bekletebilirsiniz. (senelerce diil abartmayalım lütfen :) )

Kocakulak mantı ise, Kırım göçmeni tatarlardan olan baba tarafıma ait. Babaannem bu yemeği kendi nacakla kıydığı etten yapardı (çiğböreğin iç kıymasınıda öyle kıyardı), -dı diyorum artık çok yaşlandı ve uzun süredir yapmıyor. Şöyle bir hafızamı yokluyorumda bizde hiçbir hamur aşına yoğurt koyulmuyor, 'yoğurtlu hamur' dediğimiz yemek hariç. Yoğurtlu hamurda aynı hamur malzemeleriyle yapılıyor, kareler ortadan sıkılıp fiyonk çeklini alıyor yine suda haşlanıyor, suyu süzülüp, sarmısaklıyoğurtla karıştırılıp servis ediliyor.

Ne anlatıyordum nereye geçtim. Velhasıl kocakulak yoğurtla yenmiyor, üzerine tozbiberle kızdırılmış bolca tereyağ ile yeniyor. Ben çok severim hamuru da, eti de. Siz de seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim.

Aslında sadece çıngıllı (saçaklı) mantının tarifini vermekti niyetim, kocakulak tarifimi bu günlüğü ilk kurduğumda vermiştim, aslında tekrar vermek değildi niyetim ama ilk hevesle tarifi kötü yazdığımı düşündüm bir de #ye konusuna uyunca tekrar gündeme getirmek istedim.

Son olarak, Balıkesir'e ait olan benim çocukluğumda sıkça söylediğim bir türkünün dizeleri;

Mendili Oyaladım
Dürmeye Kıyamadım
Dürmeye Kıyamazken
Nazlı Yare Yolladım

Sizin Evle Bizim Ev
On Adımdır Arası
Nazlı Yarin Sevdası
Bana Yürek Yarası

Salı, Nisan 11, 2006

Fırında Köfteli Patates


Malzemeler;
Köfte için;
- 1/2 kg dana kıyma
- 1 kuru soğan
- 2 dilim bayat ekmek içi (ufalanmış)
- 1 yumurta
- tuz, karabiber, nane, kekik

- 8-9 adet orta boy patates
- 1 kuru soğan
- 1 çorba kaşığı salça veya 2 domates (küp küp doğranmış)

Hazırlanışı;
Soğanı rendeleyin, ekmekleri ufalayın, yumurta, tuz, baharatlar ve kıymayı bir kaba koyup iyice yoğurun. Cevizden daha büyük parçalar koparıp köfte şekli verin. Diğer yandan patatesleri soyup yemeklik doğrayın, bir tepsiye yerleştirin. Soğanı yemeklik doğrayıp yağda soteleyin üzerine salça veya domatesleri döküp birkaç dakika sonra ateşten alın. Patateslerin üzerine yağ-soğanı dökün ve patatesleri örtecek kadar ılık su ekleyin. En son üstlerine köfteleri yerleştirin 180 C ye ayarlı fırında 35-40 dk. pişirin. Afiyet Olsun!

Eveet yine köfteli bir tarif ama sanırım bu son çünkü artık yapacam pek birşey bulamıyorum köfteyle ilgili. Bu yemeğide kızlarım severek yediler ve hatta şunu düşündüm fırında köfteler öyle iyi kızarıp piştiki bundan sonra sırf köfteyi pişirirken bile fırına sürebilirim. Yapıpta yiyenlere tekrar afiyet olsun :) ..

Pazartesi, Nisan 10, 2006

Açma ya da Peynirli Poğaça


Kıymalı Pidenin hamurunun yarısını peynirli poğaça yarısınıda örgü ve açma şekli vererek pişirdim. Her iki türlüde çok güzel oldu. Hamuru yumaşacık. Ek olarak, beyaz peynir, susam ve çörek otuna ihtiyacınız olacak. Kolay gelsin..

Cuma, Nisan 07, 2006

Domatesli Bulgur Pilavı


Malzemeler;
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 4 orta boy domates
- 2 orta boy soğan
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- 3,5 su bardağı sıcak su

- tuz

Hazırlanışı;
Soğanları rendeleyip zeytinyağda kavurun, yine rendelenmiş domatesleri üzerine dökün 2-3 dakika daha çevirin. Ardından ayıkladığınız bulguru üstüne dökün bir iki karıştırdıktan sonra sıcak suyu ve tuzunu ekleyin. Önce harlı ateşte, suyunu biraz çekince kısık ateşte 20 dk. kadar pişirin. Üzerine havlu peçete örtüp 15 dakika kadar dinlendirdikten sonra sıcak servis yapın. Afiyet Olsun!

Epey ara verdim ama geçerli mazeretlerim vardı. Bugün ve yarın koyacağım tariflerle umarım kendimi afettirebilirim :)..

Bulgur pilavını oldum olası sevdim. En rahat yediğim dönemse hamileliğimdi. Çünkü kahvaltıda bile yer olmuştum, hamile kamuflajı altında o zaman çevrenizdekiler size tuhaf gözlerle bakamıyor. Yanına da ayran süper gidiyor. Bir de siz isterseniz 2 sivri biberi soğanlardan sonra soteleyip ekleyebilirsinizde, ben pişmiş biberi pek sevmediğimden koymuyorum.