Pazar, Temmuz 16, 2006

Patatesli Kol Böreği


Malzemeler;
- 3 adet yufka
- 75 gr. margarin
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı süt
- 2 yumurta
- 4/5 orta boy patates
- 2 dal taze soğan
- 1/3 demet maydonoz
- 100 gr. beyaz peynir
- nane, kekik, tuz
- susam, çörek otu

Hazırlanışı;
Patatesleri haşlayıp bir kapta çatalla ezin. İçine taze soğan ve maydonoz yapraklarını ince ince kıyın, peyniri ve isterseniz nane, kekik gibi baharatları ve gerekiyorsa tuz ilave edin.

Margarini tavada eritin, soğuduktan sonra içine yoğurt, süt ve yumurtaları ilave edin, iyice karıştırın (margarin iyice soğumuş olmalı yumurtaların içine kırıldığında pişmemesi için).

Yufkayı tezgaha yayın. Yarısına yoğurtlu karışımdan ince tabaka halinde fırça ile sürün. Diğer yarıyı üzerine katlayıp yarım ay şekli verin. Onun üzerine de karışımdan sürün. Patatesli harçtan uzun olan tarafa şerit halinde yayın ve yufkayı rulo olarak sarın. Yağlanmış tepsinin ortasından başlayıp helezon şekli vererek tüm yufkalara aynı işlemi uygulayıp tepsiye yerleştirin. Kalan yoğurtlu, margarinli harcın içine bir yumurta daha kırıp böreğin üzerine her tarafına yedirecek şekilde döküp sürün. En son üzerine susam ve çörek otu serpin. Önceden 180 C'ye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Afiyet Olsun!

Eskiden patatesli ne börek ne de poğaça yerdim. Sanki hamurun içine hamurdan harç yapılıyormuş gibi gelirdi. Şimdi damak zevkim epey değişti. Patates, börek ve poğaçalarım da sıkça kullandığım bir malzeme oldu. Patatesin haricinde, kuru soğanla sotelenmiş kıymayla da aynı tarif denenebilir.

Salı, Temmuz 04, 2006

Patatesli Börek (Yufkalı)


Malzemeler;
- 3 adet yufka
- 3 büyük patates
- 2 yumurta
- 1/2 su bardağı süt
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- 100 gr. beyaz peynir
- kekik, nane, karabiber, tuz (tuz peynirin tuz oranına bağlı)
- üstü için mihaliç peyniri veya kaşar peyniri

Hazırlanışı;
Patatesleri haşlayın, soyup çatalla ezin ve baharatlarla peyniri içine katın, gerekiyorsa tuz da ekleyin.

Fırın tepsisini yağlayın, bir tane yufkayı ortalayacak şekilde serin. Yufkanın taşan kısımlarını elinizle kopartıp parçalayın ve içine kapatacak şekilde serpiştirin. Diğer bir yufkanın yarısını koparıp aynı işlemi uygulayın. Harcı bu yufkaların üzerine dökün ve her tarafını kaplamasını sağlayın. Kalan birbuçuk yufkayı yine küçük parçalar halinde kopartıp harcı kapatacak şekilde serin. En alta koyduğunuz yufkanın tepsinin dışında kalan parçasını içe doğru katlayın.

Bir kapta sıvıyağ, süt ve yumurtaları çırpın. Kaşıkla böreğin üzerine gezdirin her tarafına eşit dağıtmaya özen gösterin. En son üzerine kaşar rendesi veya mihaliç rendesi serpip 180 C'de önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek yaklaşık 35-40 dk. pişirin. Afiyet Olsun!

Bizim oralarda mihaliç peynirine kelle peyniri denir. Asıl vatanı Manyas'tır ki Manyas'ı ünlü yapan peyniri budur. Ama geçenlerde babamla konuşuyorduk Mihaliç Karacabey'in eski adı ve bu peynir de oraya ait dedi. Bilmem hangisi doğru ama benim evimden hiç eksik olmadığı ve olmayacağı bir gerçek :) Tazesini sevmem hem yumuşak hem az tuzludur, bana göre eskisi makbuldur ha bir de inek sütünden olacak, gerçi koyunu da güzel.. aman işte hepsi güzel :) Hem bu tür pasta böreklerde gayet güzel iş görüyor lezzetine lezzet katıyor, hem de kahvaltılar için de çabuk bozulmadığından ideal..

Ayrıca bu tarif Arzu'ya ait. Teşekkürler Arzu..