Cuma, Eylül 22, 2006

gurme.net'i takdimimdir..


gurme.net sitesi kişisel yemek günlüklerinden birebir alıntı yaparak yayınladığı tariflerin özrü olarak alttaki yazıyı yazmış. neredeyse blog sahiplerinin kendisinden özür dilemesini bekliyor..

"Site sahiplerinin ilgili ilgisiz siteleri karalamadan önce biraz teknik bilgi edinmeleri olayın bu noktaya gelmesini engelleyebilirdi."

bu, şuna benziyor: "evin kapısı açık diye koltuğu çalmaya hakkım var!". bu durum herşeyden önce ahlaki değil. rss desteği kapalı değil ya da kısıtlı değil diye, hiç bir yazara haber vermeden yemek tarifi ya da özel bilgilerin yayınlanıp ticari olarak kullanılması hiç etik olmadığı gibi hukuken de doğru olduğunu sanmıyorum. çünkü, ilgili site tamamen ticari amaçla çalışan bir site..

rss desteğimi kapatmayacağım ama BEN TARİFLERİMİN BANA HABER VERİLMEDEN YA DA KAYNAK BELİRTİLMEDEN, FARKLI BİR YERDE YAYINLANMASINI İSTEMİYORUM!!..

Salı, Eylül 19, 2006

ISKENDERIYE.COM'UN ALT SITESI GURME.NET'IN HIRSIZLIGI VE UTANMAZLIGI

BU YAZIYI WWW.ISKENDERIYE.COM SITESININ ALT SITESI OLAN WWW.GURME.NET SITESININ YUZSUZLUGUNU IFSA ETMEK ICIN YAZIYORUM. EGER OTOMATIK OLARAK ALIYORLARSA YAZI VE RESIMLERIMIZI, BUNU DA YAYINLAYACAKLARDIR. SIZLERDEN RICAM SIZLER DE SITELERINIZDE BENZER YAZILAR YAYINLAYINIZ KI ONLARI DA YAYINLASINLAR. SADECE BEN SEN O DEGIL, NEREDEYSE TUM YEMEK BLOGLARININ YAZILARI (KI ARALARINDA OZELLERIMIZ DE VAR, YANI IC DOKTUGUMUZ, GURME.NET SITESININ OKURLARINI NORMALDE ILGILENDIRMEMESI GEREKENLER DE. USTELIK BU ISI 2005 YILININ HAZIRAN'INDAN BERI YAPIYORLAR. SAYFANIN SAG TARAFINDAKI ARSIVLERDE EMINIM KENDI ADRESLERINIZI VE YAZILARINIZI DA BULACAKSINIZ. TESADUFEN GORMESEK DAHA DA DEVAM EDECEKLERDI. *

(Kimler yok ki listede: Begüm, Vildan, Sahra ve Irem, Burcu (Gelincik ve Pastaci), Zinnur, Zeynep Seda, Tülin, Derya, Tugçe, Basak, Saziye, Evren, Nilüfer, Melda, Sibel, Dilekce, Binnur, Zeynep Özata, Evcini, Deryaca, Sükran... Ilk sayfa bitince next'e tiklarsaniz bu ay boyunca sitelerimizde yayinladigimiz tüm yazi ve resimleri göreceksiniz. Diger aylar da ayni sekilde.. Yani Bir yil boyunca yazip yayinladigimiz her sey, ama her sey! Bu arada Tarif Defteri'nin moderatörü Betül'ün önceki yazima biraktigi yorumu okuyun! Onun da pek çok tarifini yorumlariyla birlikte yayinlamislar. Yani bir baska Kanaltürk hikayesiyle karsinizdayiz. Bunu farkedince defalarca aramis, not yollamis ancak bir gelisme kaydedememis. Haydi arkadaslar bu sefer yalniz degiliz, hep birlikte bir kez daha savasacagiz.


Sevgili Tijen'in (http://mutfaktazen.blogspot.com) yazısını aynen kopyaladım. Emek hırsızlarına hep beraber dur diyelim!!!!!!!

Cuma, Eylül 15, 2006

Kıymalı Erişte


Malzemeler;
- 1/2 kg. erişte (2-3 su bardağı)
- 300 gr. dana kıyma
- 1 orta boy kuru soğan
- 2 büyük domates
- kuru nane, kekik, karabiber, tuz
- 1/2 çay bardağına yakın sıvıyağ

Hazırlanışı;
Büyük bir tencerede erişteyi haşlamak için suyu kaynatın. Kaynadıktan sonra erişteyi salın ve yaklaşık 15 dk. kadar kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirin.

Bir tavaya soğanı yemeklik doğrayın ve sıvıyağ ile kavurun, ardından kıymayı ekleyin kısığa yakın ateşte onu da kavurun. Üzerine rendelenmiş domatesi ilave edin suyunu salınca baharatları ve tuzunu ekleyin.

Erişteyi süzün, servis tabağına alın. Üzerine hazırladığınız kıymalı sosu gezdirin. Afiyet Olsun!

ye#14 etkinlik konusu "makarna", ev sahibi ise http://peynirgemisi.blogspot.com . Bu etkinlik için bir erişte yapımını bir de erişte yemeği tarifi verdim. Bu etkinliğe Türk mutfağından bir hamur işiyle katılmak benim için güzeldi. Herkese afiyet olsun..

Pazar, Eylül 03, 2006

Erişte

Birazdan size erişte yapımını anlatacam :)
ama birazdan.. "tarifi yazdığım kağıdı arıyorum :)"


Malzemeler;
- 15 adet yumurta
- 1 litre süt
- 1/2 çay bardağı tuz
- alabildiği kadar un (burada yumurta başına iki avuç un kullanıldı, bardak hesabına çevirmedim, hamur kulak memesinden biraz daha sert ama oklava ile açılabilir kıvamda olacak)

Hazırlanışı;
Yumurtaları derince bir kaba kırın, sütü ekleyin iyice karıştırın, tuzu ekleyin. Ara ara karıştırarak unu eklemeye başlayın, başta da söylediğim gibi hamur kulak memesinden biraz daha sert olmalı. Hamuru tezgahın üzerinde rulo yapın ve 15 bezeye ayırın. Her bir bezeyi orta incelikte açın, açtığınız hamurları biraz havalandırın. Kızgın saçta çok fazla tutmadan ters yüz edin. 5'er 5'er üstüste koyun, önce ortadan ikiye bıçakla kesin. Daha sonra 2,5 cm aralıklarla kesin ve en son erişte şekli vererek şekilde görüldüğü gibi kesip, bir örtü üzerine yayın, havalandırıp, kurutun. Kışlık erişteler hazır. Afiyet Olsun!

Dedemin sene mevlüdüne köye gittiğimizde, erişte yapımına denk geldim, izledim. İzlemekle olmaz kareleyeyim istedim sonra da yazarım tarifini. Yaklaşık 1,5 ay geçti ben nihayet yazabiliyorum. Önce tarifi yazdığım kağıdı kaybettim, sonra annemler geldi bu hafta başı, tamam annemden öğrenir yazarım dedim ama ancak vakit bulabildim. Hala sıcaklar devam ederken yapılabilir. Bu ölçüler bir ailenin kışlık erişte ihtiyacı için geçerli.