Cuma, Kasım 24, 2006

Fotoğraf Günleri

Biraz geç kalınmış bir hatırlatma ama gidip gezmek için daha beş gün var. Bursa Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği 16. Fotoğraf Günleri kapsamında (20-30 Kasım) üç sergi yer alıyor. Bunlardan biri Ara Güler'in "Ara'dan seçmeler", bir diğeri Saner Şen'in "Irak'ta yağma" ve üçüncü sergi Lübnanlı Çocuklara Destek olmaya çağıran "Bir Damla da Siz Olun" sergisi..

Lübnan'lı çocuklara destek sergisinde benim de bir fotoğrafım sergileniyor. Bu gerçekten büyük bir heyecan. O gün açılışta dünyanın ilk yedi fotoğrafçısı arasında gösterilen Ara Güler'i bir yığın insanın arasından da olsa görebilmek flupfluu da olsa bir fotosunu çekmek bana da kısmetmiş :) Çocuklarla beraber gittiğim için söyleşiye kalamadım, çünkü her an salonda o sessizlikte bir ağlama akabinde diğer bir ağlama sesi duyulabilirdi, ben bunu göze alamadım.

Velhasıl Bursa'dan okuyanlar ya da bu tarihler arası Bursa'da bulunacaklar; gidiniz, görünüz ve hatta satın alınız. Bir damla da siz olunuz! :)

ne çocukların günlüğünde ne de yemek günlüğünde bu tür haberler vermek adetim değildir ama kendime torpil geçtim :)

Çarşamba, Kasım 15, 2006

ye #17 "Kabakgiller"



Aralık ayı etkinliği olarak "kabak"ı seçtim. Yalnız farkettim de konu bulmak gerçekten zormuş. Portakal, havuç ve kabak arasında gidip geldim, düşündüğüm bir çok meyve ya da sebze daha evvelden denenmişti.. Bu sebzede karar kıldım. Kabaktan çorba, dolma, ana yemek, tatlı, kek, pasta vs. birçok şey üretilebilir çünkü. Etkinliğe katılacaklara şimdiden kolay gelsin :) ..

Kabakgiller ile ilgili tariflerinizi 15 Aralık 2006 tarihinde yayınladıktan sonra, blog adresi, şehrinizi/ülkenizi belirterek ye17etkinlik@yahoo.com.tr adresine gönderirseniz sevinirim. Blogu olmayıp katılmak isteyenler ise bulunduğu şehir/ülke, tarifi ve fotosunu yine aynı adrese belirtilen tarihe kadar gönderebilirler..

Logo html kodunu maalesef buraya ekleyemedim. Html kodu için ye17etkinlik@yahoo.com.tr adresine bir mail gönderirseniz, kodu maillerinize gönderebilirim.

Etkinlik logosunun tasarımı arkadaşım Bujene'e ait. Teşekkürler Bujene'cim.

Kabak

Nefis yaz sebzelerinden biri olan Kabağı veren, Kabakgillerin örnek bitkisidir. Anayurdunun Kuzey Amerika olduğu sanılmakta ve Amerikan İngilizcesindeki kabak sözcüğünün Kızılderililerin dilinden alındığı savunulmaktadır. Ülkemizin hemen her yerinde yetiştirilen otsu kabak bitkisinin, boyu birkaç metre uzayabilen köşe kesitli sürüngen bir gövdesi vardır. Bu gövdenin üzerinde, diken gibi sert tüyler ile bitkinin tutunmasına yarayan sülükleri bulunur. Bitkinin yaprakları iri, kaba ve diken gibi tüylerle kaplıdır. Tekevcikli sarı renkli çiçeklerinde, çanak ve taç yapraklarının dibi bitişiktir.

Bitkinin kabak adı verilen meyvesi etli ve suludur. İçinde kabak çekirdeği denilen tohumları yer alır. Taze sebze olarak çeşitli sadeyağlı, zeytinyağlı ve etli yemekleri yapılan bu meyvenin iyice olgunlaşmış olan tohumları çıkarılıp kavrularak çerez olarak tüketilir. Ayrıca bazı yörelerde kabağın erkek çiçekleri toplanıp dolma yapımında asma yaprağı gibi kullanılır.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze kabağın içerdiği besin değerleri şunlardır: 14 kalori; 0,5 gr. protein; 3,1 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,6 gr. lif; 25 mgr. fosfor; 25 mgr. kalsiyum; 0,4 mgr. demir; l mgr. sodyum; 141 mgr. potasyum; 390 IU A vitamini: 0,05 mgr. B1 vitamini; 0,08 mgr. B2 vitamini; 0,8 mgr. B3 vitamini ve 10 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Kolay sindirilebilen bir sebze olduğu için hasta ve yaşlı kişilerin diyetinde sıkça yer alan kabağın yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;

- Özellikle başta akciğer kanseri olmak üzere, bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltan etkileri vardır: Elimizdeki çok inanılır kaynaklara göre kabak, yemek borusu, mide, mesane (idrar torbası), gırtlak ve prostat kanserlerine yakalanma rizikosunu en aza indirgemektedir. Bu etkisinden yararlanmak için kabağın günlük diyetimize katılması ve bolca yenmesi yeterli olur.

- Kabağın olgun ve taze çekirdekleri, aynen tatlı kabaklarınınki gibi hiçbir zehirli madde içermedikleri halde bedendeki tenya ve diğer kurtları düşürücü etkiler taşımaktadır: Bunun için kabuğu soyulmuş ama kavrulmamış çekirdeklerinden yetişkinlere günde 50-100 gr., çocuklara 30-40 gr. aç karnına yedirilir.

Alınmasını kolaylaştırmak için bu çekirdekler kabukları soyularak havanda dövülür. Bal ya da şekerle karıştırılıp macun haline getirilir. Bağırsak asalaklarını atabilmek üzere kişiye, çekirdekleri yedirdikten bir saat sonra müshil içirilir.

BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ

Kabak bitkisi tohumlarıyla (kavrulmamış çekirdekleriyle) çoğaltılır. Bunun için iki yöntem kullanılır. Zamandan kazanmak üzere, ilkbaharda ya tohumları sıcak yastıklara veya orta boy saksılara ekilip elde edilen fideler don tehlikesi ortadan kalktıktan sonra bahçemizde hazırlanmış asıl yerlerine şaşırtılır. Ya da toprak ve hava koşulları izin verir vermez gene ilkbaharda tohumları bahçedeki yerine doğrudan doğruya ekilirler. Kabak fidelerinin ya da çekirdeklerinin bahçemizdeki sıra aralıkları 60 cm. ve çekirdeklerin toprakta dikilme derinliği 3-5 cm'dir. Bu çekirdekler ekildikten sonra üzerleri bastırılıp can suyu verilir.

Türleri: Balkabağı ve Helvacıkabağı ya da Kestanekabağı

Genellikle tatlıları yapılıp beğenilerek yenilen bu iki kışlık Tatlı Kabak türü, Kabakgiller'dendir. Balkabağının anayurdu Amerika, helvacıkabağı ya da kestanekabağının anayurdu Asya ve Amerika kıtalarıdır.

Tatlı kabakları, biryıllık otsu bitkilerdir. Birkaç metre boylanabilen ve bitki yapısı daha iri olmak koşuluyla genelde yemeklik kabaklara benzeyen tatlı kabakları, dünyanın birçok yeri ile ülkemizde bol bol yetiştirilmektedir. İki önemli kabak türünün iri meyveleri, biçim ile kabuk ve et rengi yönünden birbirinden çok farklıdır.

Balkabağı (C. moshata), silindiriğe yakın ya da yuvarlakça basık biçimlidir. Kabuk ve et rengi turuncudur. Üzerleri uzunlamasına hafif oluklu olan balkabaklarının ağırlığı, 15-25 kg. kadardır. Helvacıkabağı ya da kestanekabağı (C. maxima), yuvarlağa yakın hafif basık biçimli, kabuğu kurşunimtırak beyaz, eti sarı renkli ve çok lezzetlidir.

Uygun koşullarda iyice irileşenleri, 30-50 kg. kadar gelebilir. Günümüzde helvacıkabağı ülkemizde daha çok yetiştirilmekte, her iki tatlı kabak türü, genellikle tatlı ve bazen börek yapımında kullanılmaktadır.

BESİN DEĞERLERİ

Besin değerleri birbirine oldukça yakın olan bal ve helvacıkabaklarının ortalama 100 gramının içerdiği besin değerleri şöyledir: 33 kalori; 1 gr. protein; 7,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,3 gr. yağ; 1.3 gr. lif; 26 mgr. fosfor; 25 gr. kalsiyum; 0,4 mgr. demir; 2 mgr. sodyum; 280 mgr. potasyum: 6.400 IU A vitamini: 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2 vitamini; 0.6 mgr. B3 vitamini: 15 mgr. C vitamini ve 1,8 mgr. E vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda görülen önemli besin değerlerinin yanı sıra;

- Yüksek oranlarda A, C ve E vitamini gibi antioksidan maddeleri içerdiğinden, tatlı kabakları bedenin kansere yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma rizikosunu en aza indirger: Bu kanser türleri arasında özellikle akciğer kanseri başta gelmektedir. Bu etkisinden yararlanmak için günde yarım çay fincanı büyüklüğünde tatlı kabağın yenilmesi yeterli olur.

- Tatlı kabakları, yüksek oranda lif içerdiğinden peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.

- Tatlı kabaklarının çekirdekleri, erkeklerde, prostat bezinin büyümesinin yarattığı idrar yapma zorlukları, idrar miktarı ve idrara çıkma aralıkları konusunda kişilere büyük rahatlama sağlar. Bu etkisinden yararlanmak için günde 25 gr. çiğ çekirdek içinin iyice çiğnenerek yenmesi öğütlenmektedir.

- Tatlı kabaklarının çekirdekleri, böbrek taşlarının oluşumunu önler ve taş düşürmeye yardımcı olur: Bunun için de günde 25 gr. çiğ kabak çekirdeği yenmesi öğütlenir.

- Tatlı kabaklarının çekirdekleri, içerdikleri çinko mineraliyle (25 gr. çekirdekte 1,6 mgr. çinko vardır), bedenin bağışıklık sistemini güçlendirir ve yine bedenin gelişmesini destekler: Bu etkilerinden yararlanmak için günde 50 gr. çiğ kabak çekirdeği yenmesi öğütlenmektedir.

- Tatlı kabaklarının çekirdekleri hiçbir türden zehir içermedikleri halde, bağırsak asalaklarına karşı kullanılır: Bu etkisinden yararlanmak üzere de, iki gün üst üste 30-40 gr. kadar tatlı kabak çekirdeğinin çiğ olarak yenmesi ve asalakların düşürülmesinin hızlandırılması için ardından bir saat sonra müshil içilmesi tavsiye edilmektedir.

(tüm bilgiler www.sagliksayfam.com adresinden alınmıştır.)

Perşembe, Kasım 09, 2006

Fırında Köfte


Tarif vermeyeceğim. Bildiğimiz kuru köftenin fırında da kolayca pişirilebildiğini haber vermek istedim. Kızartma yapmanın her türlü dezavantajından kurtarıyor insanı ve daha sağlıklı oluveriyor.




Fırın tepsisine serdiğim yağlı kağıdın üstüne köfteleri dizdim, çevirme yapmamak için önce alt katına sürdüm altları piştiğinde üst katına geçirdim. Afiyet Olsun!

Ayrıca daha evvel verdiğim turşu tarifinin sonucunu da söylemek istiyorum. Yaklaşık üç haftada olmasını beklediğim turşuyu, dayanamayıp 10. günde açtım, gerçekten iyiydi. Basit ve zahmetsiz bu tarifi denemek isteyen varsa gönül rahatlığı ile önerebilirim.