Çarşamba, Mart 28, 2007

Tahinli-Kıymalı Börek


Malzemeler;
- 5 adet yufka
- 5 çorba kaşığı tahin
- 1,5 çay bardağı sıvı yağ
- 3 yumurta
- 3 çorba kaşığı yoğurt
- 1 su bardağı maden suyu
- 1/2 paket kabartma tozu (ben koymayı unutmuşum ama pek farketmedi)
- susam, çörekotu (üzeri için)

iç harç;
- 1 orta boy soğan
- 200 gr. yağsız dana kıyma
- 1 demet maydonozun yaprakları
- 2-3 çorba kaşığı sıvıyağ (malzemeyi kavurmak için)
- tuz, karabiber

Hazırlanışı;
Önce tavaya sıvıyağı alıp, üzerine emeklik doğranmış soğanları koyun, pembeleşene dek kavurun. Kıymayı ilave edip 2-3 dakika kavurun. Ocağın altını kapatıp ince kıyılmış maydonozları, tuzu ve karabiberi ilave edin.

Ayrı bir kapta, yumurtaları, tahini, sıvı yağı, yoğurdu, maden suyunu ve kabartma tozunu mikserle çırpın ( ben acelem olduğu için çatalla çırptım sonuç değişmedi). Yağlanmış fırın tepsisine (ben yağlı kağıt kullandım) bir yufkayı kenarları dışa taşacak şekilde serin. Üzerine tahinli karışımdan bolca sürün, üzerine iki kat daha yufka koyup aralarına aynıişlemi uygulayın. Sonra kıymalı harcı dökün ve eşit şekilde dağıtın. Üzerine bir yufkayı daha buruşturarak koyup tahinli harçtan sürün, dışta kalan ilk yufkanın yapraklarını içe doğru atın. En son 5. yufkayı da buruşturarak koyup tahinli harcı üzerine pay edin. Susam ve çörek otu serpiştirin. Önceden 200 C'ye ısıtılmış fırında altı üstü kızarana dek pişirin. Ilık servis edin. Afiyet Olsun!


Bugün kahvaltıya bir arkadaşım geldi, cimcime kızıyla beraber. Hiç denemediğim bir börek yaptım. Tarif Emine Beder'in (tarifi dergideki haliyle aynen yazdım). İçinde tahin ve madensuyu oluşu lezzetini olumlu yönde etkilemiş. Başta pek umutlu değildim ama sonra misafirlerim de beğenince bunu yemek günlüğüme koyabilirim diye düşündüm. Fotoğrafı alalacele çektim. Denemeniz de fayda var ;)

Cumartesi, Mart 10, 2007

Elmalı Mini Tart



Malzemeler;
(Hamuru için)
- 2,5 su bardağı un
- Bir tutam tuz
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 150 gr. margarin
- 1 yumurta

(İç harç)
- 3 orta boy elma
- 1/2 su bardağı kuru üzüm
- 4 çorba kaşığı toz şeker
- 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
- 2 çorba kaşığı pudra şekeri (üzerine serpmek için)

Hazırlanışı;
Küçük tart kalıplarını margarinle yağladıktan sonra tartın kalıba yapışmaması için un serpiştirin. Elmaları soyup rendeleyin, şekeri ilave edip kısık ateşte karıştırarak 5 dk pişirin. İçine önceden suda bekletilip suyu süzülmüş üzümleri ilave edin, ocaktan indirdikten sonra iri dövülmüş cevizi de ilave edip tahta bir kaşıkla bi kaç kez karıştırın.

Hamuru hazırlamak için; un ve tuzu beraber bir kaba eleyin, ortasını açıp margarini küçük küçük doğrayıp ve yoğurup hamur haline getirin, daha sonra yumurta ve şekeri ekleyip iyice yoğurun. Hamurdan yumurtadan biraz irice parçalar koparıp yuvarlayın ve sonra 1 cm kalınlığında açın. Minik tart kalıplarına yerleştirin. İç harçtan 1,5 çorba kaşığı ilave edip üzerine hamurdan ince ruloları kafes şekline getirip kapatın.

Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirin. Son olarak üzerlerine pudra şekeri eleyip servis yapın. Afiyet Olsun!

Defne'yle bir çocuk dergisine bakarken, winnie'nin muffinlerinden gördü "ben bundan iştiyom ağnne" dedi. Kem küm nasıl yaparım filan deyip, önceden şuradaki tariften esinlenerek bu tartları yapmaya kalkıştım (tarifi yazarken de oradan kopyaladım bi kısmını:) ). Kek istedi ama keki pek istekle yemediklerinden bunu yapsam daha iyi olur diye düşündüm. Pudra şekerini serpme işini çocuklar yaptı, yüzleri saçları da pudra şekeri oldu, pek şekerdiler :) velhasıl uydurma olsa da güzel oldu.. :)

Perşembe, Mart 08, 2007

kutlama..

dünya kadınlar günü kutlu olsun..




Görsem, doğum günün kutlu olsun!