Cumartesi, Ocak 28, 2006

Peynirli Poğaça


Malzemeler;
- 2 su bardağı un
- 1 yumurta
- 2 çorba kaşığı yoğurt
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- 70 gr. margarin
- 1 paket kabartma tozu
- 1,5 çay kaşığı tuz

- 150 gr. beyaz peynir
- 1/3 demet kıyılmış maydonoz yaprağı
- 1 yumurta sarısı
- 1 çorba kaşığı çörekotu

Hazırlanışı;
Unu kabartma tozu ile harmanlayıp yoğurma kabına eleyin. Ortasını açıp içine yumurta, yoğurt, oda sıcaklığında margarin (margarini bıçakla birkaç parçaya kesin), sıvıyağ ve tuzu ekleyin. İyice yoğurun (2-3 dakika kadar) sonra üzerine bir bez örtip 1 saat kadar buzdolabında bekletin. Beyaz peyniri kıyılmış maydonoz yapraklarıyla harmanlayın, hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda dair şeklinde açın ortasına harçtan koyup yarım ay ya da yuvarlak şeklinde kapayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin, üzerlerine yumurta sarısı sürün en son olarak çörekotu serpin. Önceden 200 C'ye ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Afiyet Olsun! Tarif, lezzet dergisinin ekindeki "lor peynirli top böreği"nin peynirli poğaçaya uyarlanmış hali. Yarın kardeşim gelecek onun için hazırladım bu poğaçaları. Yalnız şöyle bir detay vereyim bu malzemelerden çok çıkmadı 10 tane filan, eğer kalabalık bir misafiriniz gelecekse ya da bir poğaça canavarıysanız malzemelerin iki katını kullanarak yapmanızı tavsiye ederim. Ağızda dağılan güzel bir tad.

Pazar, Ocak 22, 2006

İncirli Tart / Politiki "Sizin Tarifleriniz"

İlk tarif Dilek'ten, teşekkürler Dilek :)


Dilek Şirin`den Selamlaaarrr...

Ben de aslen Bandırma`lıyım yani arkadaşım Vildan`la aynı mahallede büyüdük yaklaşık 16 sene. Şimdi eşimin işi sebebiyle Yunanistan`da oturuyorum 2,5 senedir. 6 ay sonra vatanımıza döneceğiz inşallah. Ben de Vildan`ın sıkı takipçilerinden biri olarak öncelikle benim naçizane tariflerime de yer verdiği için teşekkürü bir borç bilip , başarılarının devamını diliyorum.

Eşim aslında elmalı tartı çok sevdiğinden banada sık sık yapmak düşüyor, fakat aynı şeyi yapmaktan birgün isyan ettiğimde bu tarifin içinde buldum kendimi. Hamuru herkesin bildiği gibi sadece iç malzeme farklı. Sonuç olarak eşim için yeni bir tat, benim içinse yeni bir deneyimin verdiği mutluluk oldu. İkinci tarif ise Yunanistan'ın meşhur salatası olan Politiki..


İncirli Tart


Malzemeler:
- 4 Su bardağı un
- 1 poşet kabartma tozu
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1/2 su bardağı yoğurt
- 250 gr.margarin

İç Malzeme için;
- 5-6 yemek kaşığı incir reçeli
- 1 su bardağı ceviz içi

Hazırlanışı;
Öncelikle unu eleyip, hamur kabartma tozu ile karıştırın. 1 su bardağı pudra şekeri, yoğurt ve margarini ekleyip iyice yoğurun. Elde ettiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve merdane yardımıyla açıp ( çok kalın olmamak şartıyla ) küçük kalıplara yerleştirin. İncir reçeliniz bütün bütünse küçük parçalara kesip cevizle karıştırıp kalıplarınızın içini doldurun. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dk pişirin. Daha sonra dilerseniz üzerlerine pudra şekeri serpebilirsiniz. Afiyet olsun, Sevgilerimle...


Politiki
Malzemeler;
- 1 adet lahana,
- 1 adet havuç,
- 3-4 dal kereviz yaprağı ,
- 1 adet kırmızı biber ( şu tatlı közlemeliklerden)
- 1 adet limon arzuya gore 2 de olabilir,
- 2-3 çorba kaşığı sirke
- arzu ettiğiniz miktarda zeytinyağ ve tuz.

Hazırlanışı;
Lanana büyükçe bir kaba ince ince doğranıp bol miktarda tuzla lahanın suyu çıkıp biraz yumuşayıncaya ve küçülünceye kadar iyice ovulur. Lahanın miktarını kendi isteginize göre ayarlayabilirsiniz. Daha sonra kevgirde yıkayıp suyunu süzdürüp başka bir kaba alın. Havucu rendenin geniş tarafıyla rendeleyin, biberi küçük küp şeklinde doğrayın. Kereviz yaprağınıda doğrayın ve daha sonra hepsini karıştırıp servis tabağına alın. Üzerine limon, zeytinyağı ve tuzu ekleyin .Tadı aynı turşu gibi oluyor, umarım beğenirsiniz. Afiyet olsun..

Cuma, Ocak 20, 2006

Sizin Tarifleriniz

Sizlerden çok güzel fotoğraflı tarifler gelmeye başladı. Kendim de deniyorum ama madem fikir anası sizlersiniz her ay sizlerin olan bir kaç tarif yayınlamak istiyorum. Sanırım bu akşam düzenleyebilirim ve yarına koyarım birkaç tarif.

Sizlerinde yayınlanmasını istediğiniz tarifleriniz varsa (fotolu tercihimdir) bana gönderin. Teşekkürler.

e-posta adresim : vildantura@gmail.com

Perşembe, Ocak 19, 2006

Baklava


Malzemeler;
Hamur için;
- 1/2 kg. un
- 1/2 kg. nişasta
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı çiçekyağ
- 2 yumurta sarısı
- 1 çorba kışığı üzüm sirkesi
- 1 tutam tuz (çok az)

- 2 paket margarin (500 gr.)
- 1/2 kg dövülmüş ceviz içi

Şerbeti için;
- 6 su bardağı su
- 7 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı limon suyu

Hazırlanışı;
Su, çiçek yağ, yumurta sarıları, sirke ve tuzu bir kaba koyup kaşıkla karıştırın. İçine azar azar un ilave edip hamuru kulak memesi kıvamına getirin. Üzerini bir bezle örtüp yarım saat kadar dinlendirin. Hamuru tezgah üzerinde rulo yapıp ceviz büyüklüğünde 42 adet beze çıkarın.

2 beze hariç, her bezeyi yaklaşık 20 cm. çapında açın. Açtığınız 10 bezeyi aralarına nişasta serperek üstüste koyun ve tekrar açın. Açtığınız bu hamur çok ince olmalı ve önemli bir detay hamurun merdaneye veya tezgaha yapışmasını engellemek için asla un kullanılmamalı onun yerine nişasta kullanılmalı. Diğer 30 bezeyide 10'arlı şekilde böyle incecik açın. İlk açtığınız 10luk hamuru tepsiye serin (altını yağlamadan), tam denk gelmesi için buruşturabilirsiniz. Üzerine her tarafını kaplayacak şekilde bolca ceviz serpin. Aynını diğer açılan 10luk hamurlar için de uygulayın. En üste yine bolca ceviz serptikten sonra elinizde kalan iki bezeyi yine aralarına nişasta serperek tepsi büyüklüğünde açın ve en üste koyun. En son baklava şeklinde veya kare şeklinde baklavanızı dilimleyin.

Tavada 2 paket margarini eritin, yanmamasına dikkat edin o yüzden kısık ateşi tercih edin. Erittiğiniz margarini kepçe yardımıyla baklavanın üzerine dökerek yedirin (bu işlemi yavaşça yapın).

Fırını 100 C'ye (düşük ısı olmalı) ayarlayın. Biraz ısındıktan sonra tepsiyi fırına sürün. Yarım saat fırında tuttuktan sonra fırını kapatın. Tepsiyi içinden almayın. 10 dk. bekledikten sonra fırını tekrar 100 C'ye ayarlayın ve bir yarım saat daha pişirin ve sonra soğumaya bırakın.

Şerbet için, suya şekeri ilave edin ocağın altını açın ve şekeri eritin. Kaynamaya başladığı anda limon suyunu ilave edin. 15 dk. kadar kaynatın.

Prensip şu soğuk tatlı, sıcak şerbet!. Şerbeti tatlının üzerine kepçe yardımıyla yavaş yavaş her yerine gelecek şekilde dökün. Baklavayı soğuk servis yapın. Afiyet Olsun!


Bu baklava annemin eseri. Her seferinde çok leziz oluyor. Bayram için bana da yapmış sağolsun bana tarifi yazmak ve fotosunu çekmek düştü yine ama tarifi yazarken bile yoruldum gerçekten baklava açmak zahmetli bir iş. Yapanlara kolay gelsin..

Salı, Ocak 17, 2006

Ciğer Sarma 'Darp'


Malzemeler; (7-8 porsiyon)
- 1 kuzu ciğer ve gömleği
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 büyük boy kuru soğan
- 2 dal taze soğanın yaprak kısımları
- 1/3 demet dereotu
- 1/2 çay bardağı kuş üzümü
- 1 çay kaşığı kuru nane
- tuz - karabiber
- 2 su bardağı kaynar su
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta sarısı

Hazırlanışı;
Ciğeri yıkayıp, varsa delikli kısımlarını çıkarıp küçük kuşbaşı şeklinde doğrayın. Kuş üzümünü yarım fincan suyun içinde beklemeye alın. Teflon tencerede yemeklik doğranmış kurusoğanı sıvıyağ ile pembeleşinceye dek kavurun. Ciğeri ilave edin üzerine biraz tuz serpin, ciğerler pişene dek kavurun. Daha sonra ince kıyılmış taze soğan yaprakları ile dereotunu ilave edin ve ardından nane, karabiberi ekleyin biraz daha karıştırdıktan sonra suyunu süzdüğünüz kuş üzümlerini ve yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve biraz daha tuz ilave edin, bir kaç kez tahta kaşıkla çevirdikten sonra kaynar suyu ilave edip kısık ateşte pirinçler suyu çekene dek pişirin. Derince bir kaba kaynar olmayan su koyun. Ciğer gömleğini (darp) bu suya bastırın, yavaşça çözülmesini bekleyin (suyun kaynar olmamasına özellikle dikkat edin, büzülüp deforme olmamalı).. Form verecek yumuşaklığa geldikten sonra tezgahın üzerinde ince yerlerini seçerek 15'e 15 olacak gibi bıçakla kesin, yine ılık su dolu bir kabın içine koyun. Yukarıda yazdığım harca göre bu gömlekten 7-8 parça çıkırılmalı. Daha sonra kestiğiniz parçalardan her birini alıp tezgaha serin içine kenarlarında 2'şer santim pay kalacak şekilde harçtan koyun ve katlayıp paket haline getirin. Yağlı kağıt serilmiş ya da hiç yağlamadığınız bir fırın tepsisine dizin, üzerlerine yumurta sarısı sürdükten sonra 210 C'ye ayarlanmış fırında yemek vaktine 20-25 dk. kala sürün. Sıcak servis yapın. Afiyet Olsun!

Rahmetli anneannem yaşarken kurban bayramlarında ona gittiğimizde mutlaka yaptığı bir yemekti bu ciğer sarma. Ne zaman görsem ya da adı geçse anneanneciğim gelir aklıma, o vefat edene dek ondan başkasından da yememiştim bu yemeği, daha sonra annem kurban bayramlarındaki bu geleneği devam ettirdi ama ı-ıh anneannneminki gibi değildi (annem duymasın!). Sonra, hamileliğimde aşerdiğsem eğer bi tek bunu istemiştim, bu tip bir yemek her lokanta veya restoranda yenmez ama biz bir yer bulmuştuk ve sağolsun adam her hafta menüsüne alıyordu, bu 1-2 ay kadar sürmüştü..

Velhasıl bu bayram ben yaptım bu yemeği. Malum kızlar doğdu doğalı bayram günlerimiz diğer normal günlerden farklı değil, eş-dost ziyaretlerine gidemiyoruz uzaklıktan ve özellikle de havanın soğuk olmasından dolayı ve yine bu sebeple annemin yaptığı ciğer sarmasından da mahrum kalıyordum. Sevgili Gonca geçenlerde aklıma düşürdü ve bende işe koyuldum.. Gonca'nın özellikle bu yemek ile ilgili belirttiği bir kaç detay var ve bende aynen katılıyorum, diyorki; "yanına bol salata ve yoğurt yeterli, bu yemek çok ağır bir yemek olduğu için üzerine sadece çay için, tatlı yememenizi öneririm!".. Tarifinide verdi sağolsun, ben Gonca'nın vermiş olduğu tarifle annemin tarifini karıştırarak üstteki tarifi çıkarttım.

Sağlıklı bir yemek değil, yılda bir yenilesi cinsinden, zira hayvan yağı bol miktarda mevcut ama hiç yemeyen içinde bir kez mutlaka tadılmalı diyorum..

Pazartesi, Ocak 09, 2006

İyi Bayramlar



Konu mankeni : Defne'm :)

SOFRA'dan (II)

Görsem buradaydı ve ben yine pc başına oturamadım.
Şimdilik fotoğraflarını koyuyorum yarın tariflerini ekleyeceğim
ikinci ve son olan Sofra'dan serisinin..
Fındıklı Pasta

Malzemeler;
- 1 kakaolu pastaban
- 1/2 çay bardağı böğürtlen reçeli
- 1 su bardağı dövülmüş fındık
- 400 ml. krema (2 paket)
- 3 paket şekerli vanilin

Hazırlanışı;
Böğürtlen reçelini yarım çay bardağı suyla inceltin, iri tanelerini ayıklayın. Pastaban 3 katlı her iki katına bu inceltilmiş reçeli sürün ve bekletin. En alt tabanın üstüne gelecek olan parçanın kenarını 1 parmak pay vererek bıçakla kesip çıkartın, onun üzerindekine de aynı işlemi uygulayın. Böylece her bir parça bir alttakinden daha dar olacaktır. Şimdi her tabana (en üst hariç) içine şekerli vanilinler katılarak mikserle 5dk çırpılmış ve daha sonra buzdolabında 20 dk bekletilmiş kremadan sürün, üzerine fındık serpin. Pastamız kabaca tamamlandı, en son krema tosbasına doldurduğunuz kremayı şekil vererek pastayı süsleyin, fotoğrafta görüldüğü gibi en üstünü fındık taneleriyle de süsleyebilirsiniz.. Afiyet Olsun!

Bu pastada doğaçlama görüldüğü üzere, çok basit ve zahmetsiz ve böğürtlen-fındık süper bir lezzet. Reçel olarak farklı tatlar denenebilir ve aynı zamanda krema 2 yemek kaşığı kakao ile çırpılırsa kakaolu kremada elde edilebilir. Kolay gelsin..

Kısır

Malzemeler;
- 2 su bardağı ince bulgur
- 4 dal taze soğan
- 10 yaprak marul
- 1/3 demet maydonoz (yaprak kısımları)
- 1/2 çay bardağı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ

Hazırlanışı;
Bulguru temizleyip yıkayın, bir kaba koyun ve üzerini çok az geçecek kadar sıcak su ilave edip, üzerini kapatarak beklemeye alın. Diğer tarafta zeytinyağ, salçaları, limon suyunu karıştırın. Otları temizleyip yıkadıktan sonra ince ince doğrayın. Bulgur suyunu çektikten sonra tuzu ve kuru naneyi ilave edin, üzerine limonlu yağ karışımını dökün en son ot karışmını ilave edip iyice karıştırın. Afiyet Olsun!

Kısır sevmeyen var mı? Bence yok ya da ben henüz tanımadım. Otları yıkamanın haricinde uğraştırmayan tadı nefis olan, çayla çokta güzel giden kısır aynı zamanda güzel birde meze.. İçine çekirdekleri çıkarılmış domateste ilave edilebilir ama yine de domates suyunu salacağından servis ederken yanına dilimlemekte fayda var, ayrıca kornişon turşu ile de çok çok güzel oluyor..

Lahana Sarması


Malzemeler;
- 1 büyük boy lahana
- 3 su bardağına yakın pirinç
- 300 gr. kıyma
- 2 orta boy kuru soğan
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- tuz-karabiber

Hazırlanışı;
Lahana yapraklarını zedelemeden ayırın, yıkadıktan sonra kaynar suyun içinde yumuşayana dek haşlayın (3-5 dk.) (bu işlem biraz uzun sürüyor, tencere tüm lahana yapraklarını almadığından parti parti haşlanıyor). Pirinci temizleyip yıkayın. Bir kaba soğanı yemeklik doğrayın, kıymayı, pirinci, tuzu ve karabiberi ilave edip karıştırın en son yağı üzerinde gezdirin tekrar karıştırın, iç harcınız (çiğ şekilde) hazır. Haşlayarak yumuşatılan lahana yapraklarını boyuna üç parmak genişliğinde kesin/yırtın. Harçtan bu yapraklara 1 tatlı kaşığı kadar koyup muska şeklinde sarın. Bir tencereye sıkı sıkı dizin ve en üstüne varsa topraktan bir ağırlık (kapak gibi) yerleştirin. Ilık su ilave edin (üstüne çıkacak kadar), kısık ateşte pirinçler pişinceye kadar pişirin. Afiyet Olsun!

Bu benim ilk lahana sarması denememdi, şekilleri her ne kadar güzel olmasada tadı güzel oldu. Yapraklar bol harçla sarılırsa ve üzerine ağırlık konmazsa pirinçler pişince irileşeceğinden yaprakları patlatabilir, şekilleri bozulabilir, o yüzden kararında koymak lazım ve mutlaka tencereye sıkıca yerleştirmek gerekiyor. Çok aceleyle yazıyorum umarım birşey unutmamışımdır (malum bayram telaşı).

Havuç Salatası/Peynir Tabağı/Lebkuchen

Buradaki havuç salatası için yapılacak pek birşey yok aslında. 2-3 havucu rendeleyin, tuz, limon suyu ve zeytinyağıyla karıştırıp yanına minik turplardan dizerek servis edin.

Peynir tabağında ise benim vazgeçilmezim olan mihaliç peyniri, kaşar peyniri ve domates var. Sizler dil peyniri, mozarella vs ekleyerek daha hoş bir meze tabağı hazırlayabilirsiniz.

Lebkuchenlere gelince bunları ben yapmadım. Yılbaşından bir gün evvel metro markette paket paket hatta bir kaç marka birden görünce aldımda aldım, neyseki bu konuda muradıma ermiş oldum :)

Sofra

Salı, Ocak 03, 2006

SOFRA'dan (I)

Yılbaşı için hazırladığım sofradan naçizane tarifler..
Çok değil ama iki bölümde sunmaya karar verdim.
Umarım beğenirsiniz..



Güveçte Piliç Göğsü

Malzemeler; ( 4 porsiyon)
- 4 parça piliç göğsü
- 2 orta boy patates
- 2 havuç
- 1 soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- tuz-karabiber
- 1 yumurtanın sarısı
- 1 tatlı kaşığı susam

Hazırlanışı;
Piliç göğüslerini yıkayıp bir tencereye koyun, üzerine su koyup haşlayın. Başka bir tencerede soyulup küçük parçalara dilimlenmiş patates ve havuçları diriliğini kaybetmeyecek kadar haşlayın. Bir tavada soğanı yağda kavurun, üzerine salça ekleyip 1-2 dk. sonra ateşten indirin. Kavrulmuş soğan karışımını toprak kaplara pay edin, üzerine piliç göğüslerinden birer parça koyun, kenarlarına patates-havuç garnitürünü ekleyin tuz ve karabiberini ekleyip en son haşlama suyundan ilave edin. Piliç göğüslerinin üzerine yumurta sarısı sürüp üstüne susam serpin ve 15 dakika kadar, önceden 180 C'ye ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet Olsun!

Yılbaşında hindi yapmadım, geçen yıl yapmıştım ve misafirlerim olmasına rağmen bitmemişti ben kişi sayısına göre doğaçlama olan bu tarifi yaptım. Yanında pilavla güzel gitti oldukçada doyurucu ve basit. Piliç yerine hindi etide kullanılabilir. Etin haşlama suyuyla da harika bir çorba yapılabilir, nitekim ben öyle yaptım, bereketli oldu yani çok :) Yine patates-havuç haşlama yerine hazır bezelyeli garnitürlerden de kullanılabilir..

Aperatif



Malzemeler;
- 5/6 dilim kepekli tost ekmeği
- 3 dilim kaşar peyniri
- 3 dilim mihaliç peyniri
- 4 dilim dana jambon
- 10/12 adet yeşil zeytin
- tutturmak için kürdan

Hazırlanışı;
Tost ekmeklerinin kabuklarını kesip çıkarın, kalan kısımdan yarım kibrit kutusu büyüklüğünde parçalar dilimleyin. Her iki peynir çeşidinide küçük kare şekiller halinde kesin, jambonları uzunlamasına 1,5 cm. kadar kesin, zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ortadan ikiye ayırın. Tüm bu malzemeleri kaşar, mihaliç, jambon, zeytin sırasıyla tost ekmeklerinin üzerine sıralayıp bir kürdanla birbirine tutturun. Afiyet Olsun!

Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarmak dışında uğraştırıcı hiç bir yönü olmayan bu aperatifi yemeğe yarım saat yakınken hazırlamalı. Çünkü malzemeler havayla temas ettiğinde kuruyabilir, jambonlar renk değiştirebilir..

Meze (bunun bi adı var ama ben unuttum!)

Malzemeler;
- 2 adet patlıcan
- 2 adet kabak
- 4 adet patates
- kızartmak için yağ
- tuz
- süzme yoğurt
- 2 diş dövülmüş sarmısak

Hazırlanışı;
Patlıcanları soyup, bütün olarak tuzlu suda yarım saat kadar bekletin. Kabakları ve patatesleri soyun ve acısını salmış patlıcanlarla beraber hepsini küp küp doğrayın bol yağda kızartın. Kağıt havluda fazla yağını aldıktan sonra servis tabaklarına koyun. Üzerine tuzlayıp, sarmısakladığınız yoğurdu gezdirip kırmızı toz biber veya dilediğiniz bir baharatla süsleyin. Afiyet Olsun!

Benim fotoda bir tek patatesler görünmüş. Ben tüm malzemelerden bunun gibi 3 kayık tabak çıkardım. Ortaya kabakları, sonra patlıcanları, sonra da patatesleri koydum, yoğurt dökünce bir tek patateslerin görünmesine izin vermiş, harmanlayıp tabaklara öyle servis yaptım ya da alan öyle aldı. Bir şey daha, aslında bunun bir adı var ama aklıma gelmiyor ne yazıkki biraz araştırayım dedim bulamadımda, bir bilen varsa ve de söylerse çok memnun olurum :)..

SOFRA (II)'de görüşürüüüz ;)