Pazartesi, Ekim 23, 2006

İyi Bayramlar


iyi bayramlar..
dilerim, ağzınızın tadı hiç bozulmasın..

Çarşamba, Ekim 11, 2006

Biber Turşusu


Malzemeler;
(2 kavanozluk)
- 1 kg. sivri biber
- 3 kahve fincanı sirke (üzüm sirkesi kullandım)
- 4 baş sarmısak (yaklaşık 30-35 diş)
- 1 kahve fincanı tuz (normal tuz kullandım)
- 1 litre kaynak su

Hazırlanışı;
Biberleri yıkayın. Kavanozlara pay edin. Biberleri kavanozlara koyarken aralarına temizlediğiniz sarmısaklardan serpiştirin. Biberleri doldurduktan sonra, her iki kavanoza birer buçuk kahve fincanı sirkeyi dökün. Bir kapta kaynak suyunda tuzu eriyene dek karıştırın. Tuzlu suyu da kavanozlara pay edip, ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Kuru ve karanlık ortamda saklayın. Yaklaşık 3 hafta sonra turşular hazır hale gelecektir. Afiyet Olsun!

Uzuuuuun zamandır turşu istiyordu canım. Bana bir haller oldu zaten hayatımda en istemediğim, yemesem aklıma gelmeyecek şeyleri canım ister oldu. Yoo ikiz çocuktan sonra tekrar bi hamilelik hiç düşünmüyorum. Ben bu durumu gün boyu harcadığım fazla enerjiye bağlıyorum.

İlk kez turşu kurdum ve çok kulaktan dolma oldu. Tutacak mı bilmiyorum. İyi olup olmadığını buraya not düşeceğim zamanı geldiğinde.

Turşu kurmak çok kolaymış, tek kötü yanı sarmısakları temizlemek. Ellerim 20 yıkamadan sonra bile hala kokuyor :( Bugün dışarı çıkmasam iyi olacak :) ..

Cumartesi, Ekim 07, 2006

Havuçlu, Elmalı, Cevizli ve de Tarçınlı Muffin :)


Malzemeler;
- 1 tam + 1/4 su bardağı tam buğday unu
- 1 su bardağı kepekli un
- 1 paket kabartma tozu
- çay kaşığının ucuyla tuz
- 1 çay kaşığı tarçın
- 2/3 su bardağı toz şeker
- 2 yumurta
- 1 su bardağından biraz fazla yoğurt
- 2 yemek kaşığı tepeleme tereyağ
- 1 su bardağı elma rendesi ( 1 büyük elma)
- 1 su bardağı havuç rendesi (2 orta boy)
- 1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
- 1/2 su bardağı kuru üzüm(sarı-çekirdeksiz)
(üstü için)
- 1 yemek kaşığı tozşeker
- 1 çay kaşığı tarçın

Hazırlanışı;
Bir kapta unları, kabartma tozunu, tuzu, tarçını harmanlayın. Ayrı bir kapta eritip soğuttuğunuz tereyağı, yumurtaları çırpın, yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edin, elma ve havuç rendelerini de ekleyip kaşıkla tekrar karıştırın. Bu karışımı unlu karışıma ilave edin, aynı zamanda cevizi de ekleyin. Hepsini iyice karıştırdıktan sonra, muffin kalıplarına dökün. Malzeme katıya yakın bir kıvamda oluyor. Kalıpların da 2/3 ü kadarına koyun kabarması için yer kalsın.

Son olarak ufak bir kapta 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 çay kaşığı tarçını karıştırın. Bu karışımı hazırladığınız kek karışımlarının üzerine serperek pay edin. 200 C fırında yarım saat kadar pişirin. Pişip pişmediğini bir kürdanı keke batırarak kontrol edebilirsiniz. Yalnız elma ve havuç ıslaklık vereceğinden kürdanın tamamen kuru çıkmasını beklemeyin. Ilık veya soğuk olarak servis edin. Afiyet Olsun!


William-Sonoma dolaylarından olan bu muffini arkadaşım İlke derledi, ben de mutfaktaki malzeme durumuna göre uyarladım.. :) Geçenlerde bir kafede kepekli-havuçlu kek yemiştim, o günden beri onun tadına benzer bi kek yapmak istedim. Aradım taradım bunu buldum, yediğim keke pek benzemiyor ama bunu da yemesini çok sevdim.

Malzeme listesinin bu kadar uzun olması zor olduğunu düşündürmesin size. Gayet kolay yapılışı. Bir de ben kalıpları çok az doldurdum, çok kabarır diye. Doluya yakın doldurmak iyi gelecektir.