Perşembe, Ocak 19, 2006

Baklava


Malzemeler;
Hamur için;
- 1/2 kg. un
- 1/2 kg. nişasta
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı çiçekyağ
- 2 yumurta sarısı
- 1 çorba kışığı üzüm sirkesi
- 1 tutam tuz (çok az)

- 2 paket margarin (500 gr.)
- 1/2 kg dövülmüş ceviz içi

Şerbeti için;
- 6 su bardağı su
- 7 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı limon suyu

Hazırlanışı;
Su, çiçek yağ, yumurta sarıları, sirke ve tuzu bir kaba koyup kaşıkla karıştırın. İçine azar azar un ilave edip hamuru kulak memesi kıvamına getirin. Üzerini bir bezle örtüp yarım saat kadar dinlendirin. Hamuru tezgah üzerinde rulo yapıp ceviz büyüklüğünde 42 adet beze çıkarın.

2 beze hariç, her bezeyi yaklaşık 20 cm. çapında açın. Açtığınız 10 bezeyi aralarına nişasta serperek üstüste koyun ve tekrar açın. Açtığınız bu hamur çok ince olmalı ve önemli bir detay hamurun merdaneye veya tezgaha yapışmasını engellemek için asla un kullanılmamalı onun yerine nişasta kullanılmalı. Diğer 30 bezeyide 10'arlı şekilde böyle incecik açın. İlk açtığınız 10luk hamuru tepsiye serin (altını yağlamadan), tam denk gelmesi için buruşturabilirsiniz. Üzerine her tarafını kaplayacak şekilde bolca ceviz serpin. Aynını diğer açılan 10luk hamurlar için de uygulayın. En üste yine bolca ceviz serptikten sonra elinizde kalan iki bezeyi yine aralarına nişasta serperek tepsi büyüklüğünde açın ve en üste koyun. En son baklava şeklinde veya kare şeklinde baklavanızı dilimleyin.

Tavada 2 paket margarini eritin, yanmamasına dikkat edin o yüzden kısık ateşi tercih edin. Erittiğiniz margarini kepçe yardımıyla baklavanın üzerine dökerek yedirin (bu işlemi yavaşça yapın).

Fırını 100 C'ye (düşük ısı olmalı) ayarlayın. Biraz ısındıktan sonra tepsiyi fırına sürün. Yarım saat fırında tuttuktan sonra fırını kapatın. Tepsiyi içinden almayın. 10 dk. bekledikten sonra fırını tekrar 100 C'ye ayarlayın ve bir yarım saat daha pişirin ve sonra soğumaya bırakın.

Şerbet için, suya şekeri ilave edin ocağın altını açın ve şekeri eritin. Kaynamaya başladığı anda limon suyunu ilave edin. 15 dk. kadar kaynatın.

Prensip şu soğuk tatlı, sıcak şerbet!. Şerbeti tatlının üzerine kepçe yardımıyla yavaş yavaş her yerine gelecek şekilde dökün. Baklavayı soğuk servis yapın. Afiyet Olsun!


Bu baklava annemin eseri. Her seferinde çok leziz oluyor. Bayram için bana da yapmış sağolsun bana tarifi yazmak ve fotosunu çekmek düştü yine ama tarifi yazarken bile yoruldum gerçekten baklava açmak zahmetli bir iş. Yapanlara kolay gelsin..

8 yorum:

Adsız dedi ki...

ellerine saglik anneciginin...ohh ne güzel görünüyo...sen annene cekmissin...anlasildi..ya ben niye anneme cekmedimki:(..yada ananeme:(..yazik bana yaaaa:(.hic beceremem baklava falan..yada ne bilim öyle hamurunu kendin ac falan zor isler bunlar..görümcemler cok güzel yapiyolar..baklava burma..bayramlarda banada yapiyolar tabii..napsinlar gelinden hayir yok:)..

vildan dedi ki...

-serda kendine haksızlık etme ya ben senin tahinli çöreğini görmüştüm nefisti ;) görümcende yapsa oluyor ya bir baklavan ye gitsin gerisini düşünme :)

- aynen selin, çok uğraştırıcı. tatlıyla aram pek yoktur ama buna dayanamam bende :)

Adsız dedi ki...

Baklavayi son zamanlarda cok sever oldum ben :)) hele citir citir olunca mmhhh :)) Annecinin ellerine saglik :)

Hazir Baklava yufkasindan yapmayi denediniz mi hic, ben yaptim gayet güzel oldu hemde cok kolay ;)

Adsız dedi ki...

Anneciginin ellerine saglik Vildocum,ben serbetli tatli sevmiyorum ama bundan 1 dilimcik alirdim dogrusu:)
Sakisin bahsettigi hazir baklavalik yufkalardan burda da var,hayret dimi:)))))

Mucukssssss...

vildan dedi ki...

- teşekkürler sakiş. hazır baklava yufkasıyla da o bahsettiğin çıtırlığı elde edebildin mi?

- hayret valla, demek ki sana da bol bol sevmesen de sırf var olduğu için baklava yapmak düşüyor :)) mucukslar benden..

ARZU dedi ki...

Annenin ellerine sağlık ev baklavasını çok severim. Eşimin yengesi tarif vermişti bana ama hala yapmadım ilk önce oklava almak gerekiyormuş:))

vildan dedi ki...

evet canım oklava şart :P
umarım birgün yaparsın arzucum. öpüyorum :)

yemek tarifleri dedi ki...

harika tarif. tebrikler.