Pazartesi, Ocak 09, 2006

SOFRA'dan (II)

Görsem buradaydı ve ben yine pc başına oturamadım.
Şimdilik fotoğraflarını koyuyorum yarın tariflerini ekleyeceğim
ikinci ve son olan Sofra'dan serisinin..
Fındıklı Pasta

Malzemeler;
- 1 kakaolu pastaban
- 1/2 çay bardağı böğürtlen reçeli
- 1 su bardağı dövülmüş fındık
- 400 ml. krema (2 paket)
- 3 paket şekerli vanilin

Hazırlanışı;
Böğürtlen reçelini yarım çay bardağı suyla inceltin, iri tanelerini ayıklayın. Pastaban 3 katlı her iki katına bu inceltilmiş reçeli sürün ve bekletin. En alt tabanın üstüne gelecek olan parçanın kenarını 1 parmak pay vererek bıçakla kesip çıkartın, onun üzerindekine de aynı işlemi uygulayın. Böylece her bir parça bir alttakinden daha dar olacaktır. Şimdi her tabana (en üst hariç) içine şekerli vanilinler katılarak mikserle 5dk çırpılmış ve daha sonra buzdolabında 20 dk bekletilmiş kremadan sürün, üzerine fındık serpin. Pastamız kabaca tamamlandı, en son krema tosbasına doldurduğunuz kremayı şekil vererek pastayı süsleyin, fotoğrafta görüldüğü gibi en üstünü fındık taneleriyle de süsleyebilirsiniz.. Afiyet Olsun!

Bu pastada doğaçlama görüldüğü üzere, çok basit ve zahmetsiz ve böğürtlen-fındık süper bir lezzet. Reçel olarak farklı tatlar denenebilir ve aynı zamanda krema 2 yemek kaşığı kakao ile çırpılırsa kakaolu kremada elde edilebilir. Kolay gelsin..

Kısır

Malzemeler;
- 2 su bardağı ince bulgur
- 4 dal taze soğan
- 10 yaprak marul
- 1/3 demet maydonoz (yaprak kısımları)
- 1/2 çay bardağı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ

Hazırlanışı;
Bulguru temizleyip yıkayın, bir kaba koyun ve üzerini çok az geçecek kadar sıcak su ilave edip, üzerini kapatarak beklemeye alın. Diğer tarafta zeytinyağ, salçaları, limon suyunu karıştırın. Otları temizleyip yıkadıktan sonra ince ince doğrayın. Bulgur suyunu çektikten sonra tuzu ve kuru naneyi ilave edin, üzerine limonlu yağ karışımını dökün en son ot karışmını ilave edip iyice karıştırın. Afiyet Olsun!

Kısır sevmeyen var mı? Bence yok ya da ben henüz tanımadım. Otları yıkamanın haricinde uğraştırmayan tadı nefis olan, çayla çokta güzel giden kısır aynı zamanda güzel birde meze.. İçine çekirdekleri çıkarılmış domateste ilave edilebilir ama yine de domates suyunu salacağından servis ederken yanına dilimlemekte fayda var, ayrıca kornişon turşu ile de çok çok güzel oluyor..

Lahana Sarması


Malzemeler;
- 1 büyük boy lahana
- 3 su bardağına yakın pirinç
- 300 gr. kıyma
- 2 orta boy kuru soğan
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- tuz-karabiber

Hazırlanışı;
Lahana yapraklarını zedelemeden ayırın, yıkadıktan sonra kaynar suyun içinde yumuşayana dek haşlayın (3-5 dk.) (bu işlem biraz uzun sürüyor, tencere tüm lahana yapraklarını almadığından parti parti haşlanıyor). Pirinci temizleyip yıkayın. Bir kaba soğanı yemeklik doğrayın, kıymayı, pirinci, tuzu ve karabiberi ilave edip karıştırın en son yağı üzerinde gezdirin tekrar karıştırın, iç harcınız (çiğ şekilde) hazır. Haşlayarak yumuşatılan lahana yapraklarını boyuna üç parmak genişliğinde kesin/yırtın. Harçtan bu yapraklara 1 tatlı kaşığı kadar koyup muska şeklinde sarın. Bir tencereye sıkı sıkı dizin ve en üstüne varsa topraktan bir ağırlık (kapak gibi) yerleştirin. Ilık su ilave edin (üstüne çıkacak kadar), kısık ateşte pirinçler pişinceye kadar pişirin. Afiyet Olsun!

Bu benim ilk lahana sarması denememdi, şekilleri her ne kadar güzel olmasada tadı güzel oldu. Yapraklar bol harçla sarılırsa ve üzerine ağırlık konmazsa pirinçler pişince irileşeceğinden yaprakları patlatabilir, şekilleri bozulabilir, o yüzden kararında koymak lazım ve mutlaka tencereye sıkıca yerleştirmek gerekiyor. Çok aceleyle yazıyorum umarım birşey unutmamışımdır (malum bayram telaşı).

Havuç Salatası/Peynir Tabağı/Lebkuchen

Buradaki havuç salatası için yapılacak pek birşey yok aslında. 2-3 havucu rendeleyin, tuz, limon suyu ve zeytinyağıyla karıştırıp yanına minik turplardan dizerek servis edin.

Peynir tabağında ise benim vazgeçilmezim olan mihaliç peyniri, kaşar peyniri ve domates var. Sizler dil peyniri, mozarella vs ekleyerek daha hoş bir meze tabağı hazırlayabilirsiniz.

Lebkuchenlere gelince bunları ben yapmadım. Yılbaşından bir gün evvel metro markette paket paket hatta bir kaç marka birden görünce aldımda aldım, neyseki bu konuda muradıma ermiş oldum :)

Sofra

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Wildan`cim her sey cok guzel gorunuyor kimbilir tatlari nasildir.Ben daha hic lahana sarmasi denemedim ama artik sart oldu.Demek yilbasinda ziyafet varmis evinizde bileydim kosa kosa gelirdim:) Ama en cok defne`nin o yumuk elini yemek geliyor icimden.Soyle ham ham hammm diye:)) Sana tum ailene ve burdaki tum dostlarina iyi bayramlar...

Adsız dedi ki...

Vildan harika bir sofra donatmissin Yilbasinda, seneye bizde mi size gelsek napsak :))))

Adsız dedi ki...

ne kadar gec kaldim yazmayaa ahh ahh
supersin vildan, ama ben tembelim ya yapamam ki :) en iyisi sakisin dedigi gibi biz sana yemeye gelek :)

vildan dedi ki...

gelin ilknur'cuğum, başım gözüm üstüne :)

Adsız dedi ki...

Hadim midir bilemeyeceğim ama senin tarifine ek olarak. Ben biber ve domates salçasını sıcak suda karıştırıp, bulguru o şekilde demliyorum. Birde mutlaka taze nane(mevsiminde ise), dere otu(2-3 sap kakadar.) ve 3-4 diş ince ötesi kıyılmış sarımsak. Egelilik işte, sarmısaksız olmaz. :))))

yemek tarifleri dedi ki...

harika tarif. tebrikler.