Pazar, Temmuz 16, 2006

Patatesli Kol Böreği


Malzemeler;
- 3 adet yufka
- 75 gr. margarin
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı süt
- 2 yumurta
- 4/5 orta boy patates
- 2 dal taze soğan
- 1/3 demet maydonoz
- 100 gr. beyaz peynir
- nane, kekik, tuz
- susam, çörek otu

Hazırlanışı;
Patatesleri haşlayıp bir kapta çatalla ezin. İçine taze soğan ve maydonoz yapraklarını ince ince kıyın, peyniri ve isterseniz nane, kekik gibi baharatları ve gerekiyorsa tuz ilave edin.

Margarini tavada eritin, soğuduktan sonra içine yoğurt, süt ve yumurtaları ilave edin, iyice karıştırın (margarin iyice soğumuş olmalı yumurtaların içine kırıldığında pişmemesi için).

Yufkayı tezgaha yayın. Yarısına yoğurtlu karışımdan ince tabaka halinde fırça ile sürün. Diğer yarıyı üzerine katlayıp yarım ay şekli verin. Onun üzerine de karışımdan sürün. Patatesli harçtan uzun olan tarafa şerit halinde yayın ve yufkayı rulo olarak sarın. Yağlanmış tepsinin ortasından başlayıp helezon şekli vererek tüm yufkalara aynı işlemi uygulayıp tepsiye yerleştirin. Kalan yoğurtlu, margarinli harcın içine bir yumurta daha kırıp böreğin üzerine her tarafına yedirecek şekilde döküp sürün. En son üzerine susam ve çörek otu serpin. Önceden 180 C'ye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Afiyet Olsun!

Eskiden patatesli ne börek ne de poğaça yerdim. Sanki hamurun içine hamurdan harç yapılıyormuş gibi gelirdi. Şimdi damak zevkim epey değişti. Patates, börek ve poğaçalarım da sıkça kullandığım bir malzeme oldu. Patatesin haricinde, kuru soğanla sotelenmiş kıymayla da aynı tarif denenebilir.

11 yorum:

---OPTiO--- dedi ki...

sonunda geldin canim yaaa...ohhhh...yaa patatesli olsun nasil olursa olsun..bayilirim varyaa..ama bisey dicem..cörek otu olmasa diyorum ,ben corek otu yiyemiyorum da :)...ellerine saglik ..harika olmus , harikaaaa

Adsız dedi ki...

Ben yine tatli birinin eli bu ise girdigi icin nefis olmus bu borek desem? :)) Bayiliyorum senin kizlara Vildan.

Adsız dedi ki...

vildancım,böreğin beni ye diye bağırıyor adeta.canım çekti vallahi.
ellerine sağlık
sevgi ve selamlarımla
nunubella

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Kol böregi deyince, Bursa`da gecirdigim cocuklugum ve halamin yaptigi kol böreklerini hatirladim. Sayfanizi incelemeye vakit bulamadim ama linkini sayfama ekledim. Ilk firsatta tanismak dilegiyle kizlarinizla beraber mutlu güzel günler...
Sonia...

itarillë.. dedi ki...

ya arkadasımın annesi patlıcanlı borek yapıodu cok guzel oluodu yaa.. var mı marifet ablamız da bu tarif:)
eger ki varsa yaglarıma yenileriin eklenmesinde yardımlarınız yanında mutlulukla bosa gitmeyecek.:D

vildan dedi ki...

arkadaşlar çok sağolun. ben marifetteyzeyi biraz ihmal ediyorum biliyorum ama dönecem yakında ;)

ben de linkinizi fırsat bulduğum ilk anda ekleyecem sonia..

senzaione ben de patlıcana bayılırım, börekte kızartmada hiç farketmez derhal yerim ama böreğini şimdiye dek yapmadım. bulursam denerim.

sevdamavisi dedi ki...

bu nasıl bir görüntü içim gitti valla. ellerinize sağlık

vildan dedi ki...

teşekkürler :)

nuray dedi ki...

merhaba bende bugün neler yapsam die düşünürken bu nefis böreği gördüm ve canım çekti eşimde çok sever akşama iftar için yapıcağım çayın yanına.benim 4.5 aylık bir bebişim olduğu için daha börek yiyemez ama benim sütümden oda yiyecek.ben daha yeni üye oldum ama sık sık okuyacağım.hoşçakalın.elinize sağlık

Adsız dedi ki...

Suanda yurt disinda ogrenciyim, kac aydir canim borek istiyodu, bu tarifi gordum ve sonunda bi cesaretle yapmaya karar verdim, bakalim nasil olucak:)

Adsız dedi ki...

tarifi daha yeni aldum görünüşte muhteşem gözüküo yani