Çarşamba, Ekim 11, 2006

Biber Turşusu


Malzemeler;
(2 kavanozluk)
- 1 kg. sivri biber
- 3 kahve fincanı sirke (üzüm sirkesi kullandım)
- 4 baş sarmısak (yaklaşık 30-35 diş)
- 1 kahve fincanı tuz (normal tuz kullandım)
- 1 litre kaynak su

Hazırlanışı;
Biberleri yıkayın. Kavanozlara pay edin. Biberleri kavanozlara koyarken aralarına temizlediğiniz sarmısaklardan serpiştirin. Biberleri doldurduktan sonra, her iki kavanoza birer buçuk kahve fincanı sirkeyi dökün. Bir kapta kaynak suyunda tuzu eriyene dek karıştırın. Tuzlu suyu da kavanozlara pay edip, ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Kuru ve karanlık ortamda saklayın. Yaklaşık 3 hafta sonra turşular hazır hale gelecektir. Afiyet Olsun!

Uzuuuuun zamandır turşu istiyordu canım. Bana bir haller oldu zaten hayatımda en istemediğim, yemesem aklıma gelmeyecek şeyleri canım ister oldu. Yoo ikiz çocuktan sonra tekrar bi hamilelik hiç düşünmüyorum. Ben bu durumu gün boyu harcadığım fazla enerjiye bağlıyorum.

İlk kez turşu kurdum ve çok kulaktan dolma oldu. Tutacak mı bilmiyorum. İyi olup olmadığını buraya not düşeceğim zamanı geldiğinde.

Turşu kurmak çok kolaymış, tek kötü yanı sarmısakları temizlemek. Ellerim 20 yıkamadan sonra bile hala kokuyor :( Bugün dışarı çıkmasam iyi olacak :) ..

9 yorum:

Oya Kayacan dedi ki...

Kış geldi ya, turşudan yana zenginiz. Bayılıyorum ev turşularına. Bu arada www.gurme.net senden de çalıyor. Ben savaşarak kurtuldum!!! Herkes savaşırsa topyekun kurtulabiliriz.

Adsız dedi ki...

Merhaba biber turşusu çok güzel oluyor sofrada kısır yanında sarmısak kokusuna bende dayanamıyorum ama bazen gerekiyor ellerinize sağlık Yüce Rabbim ağız tadıyla yemeyi nasip etsin

---OPTiO--- dedi ki...

ellerine saglik Vildancim...yanliz ben simdi;"ben de yapicam en yakin zamanda" demicem..yoksa ordan bana cok anlamli bi smili gelicegini biliyorum ...o yüzden ellerine saglik deyip , ikizlerimide öpüp , kacip gidiyorum...tursunun tadina 3 hafta sonra bakicam..ohhh :))

Adsız dedi ki...

Merhaba Vildan Hanım,henüz kendim hiç turşu kurmadım,kolay demeniz bana cesaret verdi.Ellerinize sağlık.
Elinizdeki sarımsak kokusunun geçmesi için su altında metal bir objeyi mesela kaşığı sabun gibi kullanın,kokunun geçtiğini görüceksiniz.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

selam vildancım,turşun çok güzel olmuş.kışın kurufasulye ve pilavla çok güzel gidiyor.tarifini en kısa sürede deneyeceğim ellerine sağlık arkadaşım.sevgi ve selamlarımla
nunubella

Adsız dedi ki...

Her ilkbaharda gelinciklerin en güzel başlangıçları müjdelemesi gibi, bu bayramın da sana ve ailene mutluluk ve neşe getirmesini diliyorum... İyi bayramlar

vildan dedi ki...

- aklıma gelmedi değil senin taktiğin oya, ama ben çok sık ilgilenemiyorum blogla aslında süper yöntemdi seninki :)

- amin şebnem, teşekkür ederim çok..

- serda, ben turşuyu 3 hafta bekleyemedim 10 gün sonra filan açtım gel git derken bitti bi kavanoz :) ama bak bu zor bişi diil, ne pişirmek istiyo ne mayalanmak :P illa yap diyorum ;)

- teşekkürler sibel, yazını okuyunca bende balık kokusu giderici sabun şeklinde metal bişey vardı o aklıma geldi, sanırım o da aynı işi görür, tekrar teşekkürler..

- saynur, yukarıda serdaya da yazdım 3 haftayı beklemeden ben bi kavanozu bitirdim. gerçekten yapımı basitmiş, ben annemden geçen gelişinde sirke yerine limon tuzu da kullanılabileceğini öğrendim ama bunda da sirke kokusu hiç rahatsız edici değil. türlü turşuda da aynısı belki uygulanabilir tam bilmiyorum ama şu içi doldurulan patlıcan turşuları filan nasıl yapılıyo bilmiyorum. teyzem müthiş yapar bi ara öğrenmeyi istiyorum :)

- teşekkür ederim nunucuğum. selamlar :)

- çok teşekkürler ebru, size de iyi bayramlar..

Adsız dedi ki...

Merhaba vildo:)) seni bebek.comdanda takip ediyorum:)) turşumu bende yaptım ama hala bakmadım tadına bakalım nasıl olacak

Adsız dedi ki...

tamda tursuluk biberlerim vardı,düşünürken yazınızı okudum hemen yapıyorumm.teşekkürler.
aysegul