Çarşamba, Aralık 26, 2007

Fındıklı Kurabiye (bisküvi)


Malzemeler;
- 125 gr. tereyağ
- 1/4 su bardağı sıvı yağ
- 3/4 su bardağı şeker
- 1 yumurta
- 1, 1/2 su bardağı un
- 1/2 çay kaşığı karbonat
- 1/2 su bardağı iri kıyılmış fındık

Hazırlanışı;
Tereyağ ve sıvıyağı, şeker ve yumurtayı bir kapta mikserle malzemeler iyice karışana dek çırpın. Un ve karbonatı eleyip, fındıklarla birlikte karışıma ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Ellerinizi unlayıp, harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayıp, yassılaştırın. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10-15 dk kadar pişirin Afiyet Olsun!

Tarif geçmiş zamanda gazetenin verdiği women's weekly adlı özel tarifler dergisinden. Orjinal tarifte fındık yerine kavrulmuş fıstık kullanılmış,bir de şeker yerine esmer şeker. Biz bu kurabiyeleri kızlarımla yaptık. Hamurun biraz cıvık kalması tarifin özelliği, elleri unlayıp ele yapışmasını önlemek de bu yüzden. Ama bir daha ki denememe harçtan kaşıkla parçalar alıp minik yağlı kağıtlara gelişi güzel koyup öyle fırınlayacağım, sanırım öyle hem rahat hem de daha güzel olacak.

Pazartesi, Aralık 24, 2007

Pişi


çok kolay! çok da leziz. özellikle peynirle beraber iyi gidiyor. bilmeyen azdır pişi'yi ama ben yine de vereyim istedim tarifini. genelde ev ahalisinin bir arada bulunduğu haftasonu kahvaltılarına alternatif olarak düşünülebilinir, ayrıca acıktığınız her an pratik olduğu için yapılacaklardan..

-1 su bardağı yoğurt
-1 çay kaşığı karbonat
-2 su bardağına yakın un ( merdaneyle açılabilecek yumuşaklığı elde edecek kadar un ilave edilcek)
- 1 çay kaşığı tuz

derin bir kapta yoğurt, karbonat ve tuz birkez karıştırılıp üzerine azar azar un ilave edilip karıştırılır ve yoğurulur. hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kesilip unlayıp açılır. 5x5 gibi lacak şekilde kareler şeklinde kesilir. kızgın yağda kızartılır, sıcak servis yapılır. afiyet olsun!

Çarşamba, Aralık 05, 2007

Biraz da örgü..


modem arızalıydı o sıra bol bol örgü ördüm. önce yelekle başladım, sonra bereleri ördüm, defne'ye mont ördüm, en son hızımı alamayıp çınar'a manto ördüm. ancak parmaklarım ağrıyor, yoruldum, benden bu kadar :)

şimdiiii önce bere. bu bereye nepal beresi deniyor sanırım, fotoların üzerinde nasıl yaptığımı anlatmaya çalıştım, büyütmek için fotonun üzerine tıklamak yeterli;

saç örgüsü için. 60-70 cm uzunluğunda ipler kestim her bir kulağı örtene 15-16 tane yetecek kadar. ipi ikiye katladım, tığla o 6 ilmekle bitirdiğim yerde delikler bulup, geçirip gemici düğümü attım. en zevkli kısmı, tüm ipleri geçirdikten sonra pelik örmekti..

yelekleri önden birleştirmek için bir formül bulamadım. düğme düşündüm ama tüm yelek delikli olduğundan düğmeyi dikecek yer bulamadım, böyle idare ediyoruz. berede de yelekte de ipler bravo diye bir markanın ipleri, kokulu ip yazıyor üstünde, gerçekten de çok güzel kokuyor. şişler 8 numara.

ben ince şişle örgü öremiyorum, artmıyor gibi geliyor ne kadar örsemde. bu yüzden kalın ip ve kalın şişle örmek her zaman daha kolay. bereyle yeleği ördükten sonra kardeşim de bere istedi, onun için bej rengi ip aldım. eve gelince elimde bej rengi kadife bir kumaş olduğu aklıma geldi. yelek gibi kestim yeleği, omuzları birleştirdim. bu arada dikiş makinem de arızalandı :( elde dikmek zorunda kaldım. sonra kol oyuntusundan ilmek çıkardım tığla (kumaştan ilmek çıkarmak biraz zor oluyor, tığ kadifeye zor batıyor) kolları 'düz' ördüm. sonra bel kısmından ilmek çıkarıp 2 düz-2ters lastik örgü yaptım (3-4 cm kadar). en son yakadan ilmek çıkarıp yine lastik örgü yaptım. mont fermuarı alıp diktim. kadife kesilen yerlerinden çok ip attığından ve örgü ipinin de artıkları olduğundan içine astar diktim. bence çok şık oldu. üstelik unisex, oğlunuz varsa yapabilirsiniz. kumaş olarak kadifeden başka kalın polarlar da kullanılabilinir..
charlie ve lola'yla tanışmamız yaklaşık 1,5 yıl öncesine dayanır. bilmeyenler için, lola ve charlie kardeşler. geveze, istekleri bitmeyen, yemek seçen, uyumamakta direten lola'yla abisi charlie ilgilenir, charlie'deki peygamber sabrına hayran olmamak elde değildir. neyse konumuz bu değil. havalar soğuyup dışarı çıkmalar azalınca evdeki cdlere dönüş yaptık. charlie ve lola'yı milyon kez izledik. lola'nın arkadaşı olan lotta'nın mantosunu da işte tam o sıralar gördük. okula ejderhalardan önce yetişebilmek için acele eden lola'yı arkadaşı lotta okul bahçesinde bekler, üzerinde de kahverengi, turuncu, kırmızılı bir mantosu vardır. onunki kapşonsuzdur. bizimki kapşonlu olacaktır zira daha evvel ördüğüm bereyle bu manto hiç uymamakadır.

9 numara şişle örülmesi gerekirken ben 6 numarayla ördüm. çünkü sarkmaması ve tok durması gerekiyor. ipin markası himalaya, satan adam asla tülermez dedi, görüciiz. uğraştırdı ama değdi, ben de, çınar kızım da çok beğendik. önündeki klipsleri çok aradım, bir gün bursa kapalı çarşısının altını üstüne getirdim yok, en son bir yerde buldum ve gözlerim parladı. uydu da..