Salı, Eylül 19, 2006

ISKENDERIYE.COM'UN ALT SITESI GURME.NET'IN HIRSIZLIGI VE UTANMAZLIGI

BU YAZIYI WWW.ISKENDERIYE.COM SITESININ ALT SITESI OLAN WWW.GURME.NET SITESININ YUZSUZLUGUNU IFSA ETMEK ICIN YAZIYORUM. EGER OTOMATIK OLARAK ALIYORLARSA YAZI VE RESIMLERIMIZI, BUNU DA YAYINLAYACAKLARDIR. SIZLERDEN RICAM SIZLER DE SITELERINIZDE BENZER YAZILAR YAYINLAYINIZ KI ONLARI DA YAYINLASINLAR. SADECE BEN SEN O DEGIL, NEREDEYSE TUM YEMEK BLOGLARININ YAZILARI (KI ARALARINDA OZELLERIMIZ DE VAR, YANI IC DOKTUGUMUZ, GURME.NET SITESININ OKURLARINI NORMALDE ILGILENDIRMEMESI GEREKENLER DE. USTELIK BU ISI 2005 YILININ HAZIRAN'INDAN BERI YAPIYORLAR. SAYFANIN SAG TARAFINDAKI ARSIVLERDE EMINIM KENDI ADRESLERINIZI VE YAZILARINIZI DA BULACAKSINIZ. TESADUFEN GORMESEK DAHA DA DEVAM EDECEKLERDI. *

(Kimler yok ki listede: Begüm, Vildan, Sahra ve Irem, Burcu (Gelincik ve Pastaci), Zinnur, Zeynep Seda, Tülin, Derya, Tugçe, Basak, Saziye, Evren, Nilüfer, Melda, Sibel, Dilekce, Binnur, Zeynep Özata, Evcini, Deryaca, Sükran... Ilk sayfa bitince next'e tiklarsaniz bu ay boyunca sitelerimizde yayinladigimiz tüm yazi ve resimleri göreceksiniz. Diger aylar da ayni sekilde.. Yani Bir yil boyunca yazip yayinladigimiz her sey, ama her sey! Bu arada Tarif Defteri'nin moderatörü Betül'ün önceki yazima biraktigi yorumu okuyun! Onun da pek çok tarifini yorumlariyla birlikte yayinlamislar. Yani bir baska Kanaltürk hikayesiyle karsinizdayiz. Bunu farkedince defalarca aramis, not yollamis ancak bir gelisme kaydedememis. Haydi arkadaslar bu sefer yalniz degiliz, hep birlikte bir kez daha savasacagiz.


Sevgili Tijen'in (http://mutfaktazen.blogspot.com) yazısını aynen kopyaladım. Emek hırsızlarına hep beraber dur diyelim!!!!!!!

Cuma, Eylül 15, 2006

Kıymalı Erişte


Malzemeler;
- 1/2 kg. erişte (2-3 su bardağı)
- 300 gr. dana kıyma
- 1 orta boy kuru soğan
- 2 büyük domates
- kuru nane, kekik, karabiber, tuz
- 1/2 çay bardağına yakın sıvıyağ

Hazırlanışı;
Büyük bir tencerede erişteyi haşlamak için suyu kaynatın. Kaynadıktan sonra erişteyi salın ve yaklaşık 15 dk. kadar kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirin.

Bir tavaya soğanı yemeklik doğrayın ve sıvıyağ ile kavurun, ardından kıymayı ekleyin kısığa yakın ateşte onu da kavurun. Üzerine rendelenmiş domatesi ilave edin suyunu salınca baharatları ve tuzunu ekleyin.

Erişteyi süzün, servis tabağına alın. Üzerine hazırladığınız kıymalı sosu gezdirin. Afiyet Olsun!

ye#14 etkinlik konusu "makarna", ev sahibi ise http://peynirgemisi.blogspot.com . Bu etkinlik için bir erişte yapımını bir de erişte yemeği tarifi verdim. Bu etkinliğe Türk mutfağından bir hamur işiyle katılmak benim için güzeldi. Herkese afiyet olsun..

Pazar, Eylül 03, 2006

Erişte

Birazdan size erişte yapımını anlatacam :)
ama birazdan.. "tarifi yazdığım kağıdı arıyorum :)"


Malzemeler;
- 15 adet yumurta
- 1 litre süt
- 1/2 çay bardağı tuz
- alabildiği kadar un (burada yumurta başına iki avuç un kullanıldı, bardak hesabına çevirmedim, hamur kulak memesinden biraz daha sert ama oklava ile açılabilir kıvamda olacak)

Hazırlanışı;
Yumurtaları derince bir kaba kırın, sütü ekleyin iyice karıştırın, tuzu ekleyin. Ara ara karıştırarak unu eklemeye başlayın, başta da söylediğim gibi hamur kulak memesinden biraz daha sert olmalı. Hamuru tezgahın üzerinde rulo yapın ve 15 bezeye ayırın. Her bir bezeyi orta incelikte açın, açtığınız hamurları biraz havalandırın. Kızgın saçta çok fazla tutmadan ters yüz edin. 5'er 5'er üstüste koyun, önce ortadan ikiye bıçakla kesin. Daha sonra 2,5 cm aralıklarla kesin ve en son erişte şekli vererek şekilde görüldüğü gibi kesip, bir örtü üzerine yayın, havalandırıp, kurutun. Kışlık erişteler hazır. Afiyet Olsun!

Dedemin sene mevlüdüne köye gittiğimizde, erişte yapımına denk geldim, izledim. İzlemekle olmaz kareleyeyim istedim sonra da yazarım tarifini. Yaklaşık 1,5 ay geçti ben nihayet yazabiliyorum. Önce tarifi yazdığım kağıdı kaybettim, sonra annemler geldi bu hafta başı, tamam annemden öğrenir yazarım dedim ama ancak vakit bulabildim. Hala sıcaklar devam ederken yapılabilir. Bu ölçüler bir ailenin kışlık erişte ihtiyacı için geçerli.

Pazar, Temmuz 16, 2006

Patatesli Kol Böreği


Malzemeler;
- 3 adet yufka
- 75 gr. margarin
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı süt
- 2 yumurta
- 4/5 orta boy patates
- 2 dal taze soğan
- 1/3 demet maydonoz
- 100 gr. beyaz peynir
- nane, kekik, tuz
- susam, çörek otu

Hazırlanışı;
Patatesleri haşlayıp bir kapta çatalla ezin. İçine taze soğan ve maydonoz yapraklarını ince ince kıyın, peyniri ve isterseniz nane, kekik gibi baharatları ve gerekiyorsa tuz ilave edin.

Margarini tavada eritin, soğuduktan sonra içine yoğurt, süt ve yumurtaları ilave edin, iyice karıştırın (margarin iyice soğumuş olmalı yumurtaların içine kırıldığında pişmemesi için).

Yufkayı tezgaha yayın. Yarısına yoğurtlu karışımdan ince tabaka halinde fırça ile sürün. Diğer yarıyı üzerine katlayıp yarım ay şekli verin. Onun üzerine de karışımdan sürün. Patatesli harçtan uzun olan tarafa şerit halinde yayın ve yufkayı rulo olarak sarın. Yağlanmış tepsinin ortasından başlayıp helezon şekli vererek tüm yufkalara aynı işlemi uygulayıp tepsiye yerleştirin. Kalan yoğurtlu, margarinli harcın içine bir yumurta daha kırıp böreğin üzerine her tarafına yedirecek şekilde döküp sürün. En son üzerine susam ve çörek otu serpin. Önceden 180 C'ye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Afiyet Olsun!

Eskiden patatesli ne börek ne de poğaça yerdim. Sanki hamurun içine hamurdan harç yapılıyormuş gibi gelirdi. Şimdi damak zevkim epey değişti. Patates, börek ve poğaçalarım da sıkça kullandığım bir malzeme oldu. Patatesin haricinde, kuru soğanla sotelenmiş kıymayla da aynı tarif denenebilir.

Salı, Temmuz 04, 2006

Patatesli Börek (Yufkalı)


Malzemeler;
- 3 adet yufka
- 3 büyük patates
- 2 yumurta
- 1/2 su bardağı süt
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- 100 gr. beyaz peynir
- kekik, nane, karabiber, tuz (tuz peynirin tuz oranına bağlı)
- üstü için mihaliç peyniri veya kaşar peyniri

Hazırlanışı;
Patatesleri haşlayın, soyup çatalla ezin ve baharatlarla peyniri içine katın, gerekiyorsa tuz da ekleyin.

Fırın tepsisini yağlayın, bir tane yufkayı ortalayacak şekilde serin. Yufkanın taşan kısımlarını elinizle kopartıp parçalayın ve içine kapatacak şekilde serpiştirin. Diğer bir yufkanın yarısını koparıp aynı işlemi uygulayın. Harcı bu yufkaların üzerine dökün ve her tarafını kaplamasını sağlayın. Kalan birbuçuk yufkayı yine küçük parçalar halinde kopartıp harcı kapatacak şekilde serin. En alta koyduğunuz yufkanın tepsinin dışında kalan parçasını içe doğru katlayın.

Bir kapta sıvıyağ, süt ve yumurtaları çırpın. Kaşıkla böreğin üzerine gezdirin her tarafına eşit dağıtmaya özen gösterin. En son üzerine kaşar rendesi veya mihaliç rendesi serpip 180 C'de önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek yaklaşık 35-40 dk. pişirin. Afiyet Olsun!

Bizim oralarda mihaliç peynirine kelle peyniri denir. Asıl vatanı Manyas'tır ki Manyas'ı ünlü yapan peyniri budur. Ama geçenlerde babamla konuşuyorduk Mihaliç Karacabey'in eski adı ve bu peynir de oraya ait dedi. Bilmem hangisi doğru ama benim evimden hiç eksik olmadığı ve olmayacağı bir gerçek :) Tazesini sevmem hem yumuşak hem az tuzludur, bana göre eskisi makbuldur ha bir de inek sütünden olacak, gerçi koyunu da güzel.. aman işte hepsi güzel :) Hem bu tür pasta böreklerde gayet güzel iş görüyor lezzetine lezzet katıyor, hem de kahvaltılar için de çabuk bozulmadığından ideal..

Ayrıca bu tarif Arzu'ya ait. Teşekkürler Arzu..