Pazartesi, Kasım 28, 2005

Kasım Güzeli

Yemek blogları arası düzenlenen etkinliklere bu ay ben de katılacağım sanırım. Etkinliğin adı "Ayın Güzeli Etkinliği".. Tuhaf bi heyecan bastı şimdiden, güzellik kraliçesi (!) olacağımdan değilde dahil olmak çok mutlu ediyor beni :)

Kasım ayında yayınladığım yiyeceklerin fotolarını derleyip bir araya getirdim. Hangi fotoyu göndereceğim sorusuna beraber yanıt bulalım istiyorum. 2 aralıkta fotoyu göndermiş olmam gerekiyormuş, yorumlarınızı 1 aralık akşamına kadar yaparsanız bahtiyar olurum efendim. Şimdiden teşekkürler ;)

Fotonun üzerine tıkladığınızda büyüğü açılır, daha da büyüğünü görmek için yandaki November 2005 ' e tıklayın o zaman fotoları tek tek görebilirsiniz..

Cumartesi, Kasım 26, 2005

Pratik Kek

Malzemeler;
- 175 gr. tereyağ veya margarin
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 tam 1/2 su bardağı şeker
- 3 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket şekerli vanilin
- 1 adet portakalın kabuğunun rendesi
- Yarım çay bardağı pudra şekeri (üzeri için)

Hazırlanışı;
Derin bir kasenin içine oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ya da margarini, yumurtaları ve şekeri koyup bir çırpıcı veya mikser yardımıyla krema kıvamına gelene kadar çırpın.. Sütü ve vanilyayı karışıma ekleyip karıştırmaya devam edin. Bir süzgeç yardımı ile eleyerek unu ve kabartma tozunu ilave edip karıştırın. En son içine portakal kabuğu rendesini ilave edip karıştırdıktan sonra kek harcını yağladığınız kek kalıbına alıp daha önceden 185 C'ye ısıttığınız fırında 30-35 dakika pişirin.

Pişen keki, kalıbında 5 dakika soğutup servis tabağına ters çevirin. Üzerine bir süzgeç yardımıyla pudra şekeri serpip servis edin. Afiyet Olsun!

Dedim ya mutfakta geçirdiğim ivedi dakikalar diye, bu pratik kek için hazırlama süresi en fazla 10 dk ve fırına verdikten sonra bi gidip arada 'noldu?' diye bakmanız kafi.. Portakal devreye girince tadı çok güzel oluyor zaten ve tarife tam uyarsanız kabarması ve görüntüsü de çok hoş oluyor.. Bu arada bu tarifte Becel'in tariflerinden.. Kolay gelsin.



Perşembe, Kasım 24, 2005

Tosba :)

Malzemeler;
(10 adet tosba için)
- 5 adet parmak sosis
- 5 adet milföy hamuru
- 1 yumurta sarısı

Hazırlanışı;
Milföy hamurları buzluktan çıktığında forma gelecek şekilde oda sıcaklığında bekletilir. Kenarından 1 cm.lik bir pay kesilip çıkarılır ve kalan büyük parça uzunlamasına ortadan ikiye kesip ayrılır. Bu her hamur için uygulanır. Çıkarttığımız 1'er santimlik şeritleri de değerlendireceğiz atılmaması iyi olur.

Başka bir yerde parmak sosisleri önce ortadan ikiye ayırın, sonra her bir parçayı uzunlamasına 3'e bölün ve milföy hamurlarının içine koyup sarın, çıkarttığımız 1'er santimlik şeritleride üçünü yanyana getirerek içlerine sosisleri aynı şekilde dizip katlayabiliriz (bunun için sosis adetimizi fazlalaştırmamız gerekecek).. Yağlanmış tepsiye dizip üstlerine yumurta sarısı sürün, önceden ısıtılmış 180 C'lik fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet Olsun!

Bu tarif görüldüğü üzere çok çok kolay.. Pazar günleri pazartesiyi karşıladığı için pek sevilmez ama vazgeçilmezi sabah kahvaltılarıdır. Böyle bir pazar kahvaltısında çok pratik olan bu "tosba"yı deneyin pişman olmayacaksınız ;)..

Pazartesi, Kasım 21, 2005

Portakallı Armutlu Tart

Portakallı Armutlu Tart

Malzemeler;
(Hamuru için)
- 2,5 su bardağı un
- Bir tutam tuz
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 150 gr. margarin
- 1 yumurta

(Üzeri için)
- 1 armut
- 1 portakal
- 4,5 çorba kaşığı toz şeker
- 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
- 1/4 çay kaşığı kırmızı gıda boyası

Hazırlanışı;
Önce armudu soyup, ince ince dilimleyelim. Ufak bir tencereye deforme etmeden dizelim (üstüste de olabilir). Üzerine 1,5 yemek kaşığı şeker gezdirelim. Bir çay bardağının yarısına yakın su koyalım içinde gıda boyasını çözelim. Bunu armutların üzerine döküp ocağın altını açalım en kısıkta ateşte 2-3 dk pişirelim, altını söndürüp soğumaya bırakalım.

Hamuru hazırlamak için; un ve tuzu beraber bir kaba eleyelim, ortasını açıp margarini küçük küçük doğrayalım ve yoğurup hamur haline getirelim, daha sonra yumurta ve şekeri ekleyip iyice yoğuralım. yoğurduğumuz kapta avuç ve parmaklarımızı kullanarak yuvarlak olacak şekilde yavaş yavaş hamuru inceltelim sonra bu hamuru yağlayıp unladığımız (unlamayı kalıba yapışmaması için yapıyoruz) tart kalıbına koyup elimizle açma işlemini burada devam ettirelim. Kenarlarına biraz yükseklik vererek başka bir yerde portakalları soyalım ve dilimleyelim. Hamurun içine özenle ard arda önce portakalları dizelim. Soğuyan armutları suyundan süzüp çıkaralım ve onlarıda tartın ortasına dizelim, portakal ve armutların üzerlerine elimizde kalan 3 kaşık toz şekeri de serptikten sonra iki ayrı meyvenin birleşme yerlerine ceviz döküp 200 C'ye ısıtılmış fırında 30-35 dk. pişirip ılık ya da soğuk olarak servis edin. Afiyet Olsun!

Cumartesi günü Görsem'le İkea'ya gittik. İkea'yı İsmail'in bana getirdiği kataloglardan biliyordum ve çok beğeniyordum. Buraya da açılınca deyim yerindeyse havalara uçmuştum ve açıldıktan bir hafta sonra gezmeye gitmiştik. Çok çok yorulmuştuk ama bi o kadar da zevkliydi. Aynını dün de yaşadık bi farkla aynı zamanda arkadaşlarımla da görüştüm Arzu, Ayşe ve Bujene'le. Bu bana öyle iyi geldi ki, sevdiğim arkadaşlarımı görmek, sohbet etmek.. iyi bir doping oldu yani, çünkü çoğu kez bir hafta markete bile çıkamadığım zamanlar oluyor evde ki işlerden ve ikizlerle ilgilenmekten.

Bu arada ilk fotodaki parmak kukla Ayşe'nin kızlarıma hediyesi. Sık sık 'küçük kurbağa'yı söylüyordum onlara, şimdi bunu parmağıma takıp söyledim hayallerinde canlandırmaları sanırım daha rahat olmuştur :).. ve tart kalıbını da İkea'dan aldım ve bi tart pişirmek için hemen harekete geçtim. Fotoğrafları çektikten sonra tadına da baktım gerçekten çok güzel. Siz gıda boyası yoksa kullanmayabilirsiniz, bende artık varya sanırım herşeye kullanıciim :). Ayrıca bu tartı sırf armutla ya da elmayla ya da değişik meyveler kullanarakta yapabilirsiniz. Denemenizi gerçekten tavsiye ederim. Üstelik hazırlaması çok kolay..

Cumartesi, Kasım 19, 2005

Ayva Tatlısı


Malzemeler;
(4 porsiyon için)
- 2 büyük ayva
- 1,5 su bardağı şeker
- yarım çay kaşığı kırmızı gıda boyası
- yarım su bardağı dövülmüş ceviz
- 4 yemek kaşığı kaymak

Hazırlanışı;
Ayvaları yıkayıp dikkatlice ortadan ikiye ayırın, kabuklarını soyun ve çekirdekli kısımlarını oyarak çıkarın. Yayvan bir tencereye ayvaları yan yana dizin. Ayvaların göbeklerine şekeri pay edip dökün. Bir su bardağının içinde suyla gıda boyasını karıştırın ve tencereye dökün. Ayvaların üzerini geçmeyecek şekilde tekrar su ekleyip kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra servis tabağına kevgir kaşıkla ayvaları alıp ortalarına cevizi koyun, cevizin üzerine de birer kaşık kaymak koyun. Son olarak tencereden bir miktar şurubu servis tabağına alın. Soğuk servis yapın. Afiyet Olsun!

Basit ve lezzetli olan bu tatlıyı yapmanın tam zamanı şimdi. Geçen pazara çıktım ayva, nar vs gani, ya gerçekten bu kış sert geçecek ya da ağaçlar bize kıyak geçti :)