skip to main |
skip to sidebar
Malzemeler;- 5 adet yufka- 5 çorba kaşığı tahin- 1,5 çay bardağı sıvı yağ- 3 yumurta- 3 çorba kaşığı yoğurt- 1 su bardağı maden suyu- 1/2 paket kabartma tozu (ben koymayı unutmuşum ama pek farketmedi)- susam, çörekotu (üzeri için)iç harç;- 1 orta boy soğan- 200 gr. yağsız dana kıyma- 1 demet maydonozun yaprakları- 2-3 çorba kaşığı sıvıyağ (malzemeyi kavurmak için)- tuz, karabiberHazırlanışı;Önce tavaya sıvıyağı alıp, üzerine emeklik doğranmış soğanları koyun, pembeleşene dek kavurun. Kıymayı ilave edip 2-3 dakika kavurun. Ocağın altını kapatıp ince kıyılmış maydonozları, tuzu ve karabiberi ilave edin.Ayrı bir kapta, yumurtaları, tahini, sıvı yağı, yoğurdu, maden suyunu ve kabartma tozunu mikserle çırpın ( ben acelem olduğu için çatalla çırptım sonuç değişmedi). Yağlanmış fırın tepsisine (ben yağlı kağıt kullandım) bir yufkayı kenarları dışa taşacak şekilde serin. Üzerine tahinli karışımdan bolca sürün, üzerine iki kat daha yufka koyup aralarına aynıişlemi uygulayın. Sonra kıymalı harcı dökün ve eşit şekilde dağıtın. Üzerine bir yufkayı daha buruşturarak koyup tahinli harçtan sürün, dışta kalan ilk yufkanın yapraklarını içe doğru atın. En son 5. yufkayı da buruşturarak koyup tahinli harcı üzerine pay edin. Susam ve çörek otu serpiştirin. Önceden 200 C'ye ısıtılmış fırında altı üstü kızarana dek pişirin. Ilık servis edin. Afiyet Olsun!Bugün kahvaltıya bir arkadaşım geldi, cimcime kızıyla beraber. Hiç denemediğim bir börek yaptım. Tarif Emine Beder'in (tarifi dergideki haliyle aynen yazdım). İçinde tahin ve madensuyu oluşu lezzetini olumlu yönde etkilemiş. Başta pek umutlu değildim ama sonra misafirlerim de beğenince bunu yemek günlüğüme koyabilirim diye düşündüm. Fotoğrafı alalacele çektim. Denemeniz de fayda var ;)
Malzemeler;
(Hamuru için)
- 2,5 su bardağı un
- Bir tutam tuz
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 150 gr. margarin
- 1 yumurta
(İç harç)
- 3 orta boy elma
- 1/2 su bardağı kuru üzüm
- 4 çorba kaşığı toz şeker
- 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
- 2 çorba kaşığı pudra şekeri (üzerine serpmek için)
Hazırlanışı;Küçük tart kalıplarını margarinle yağladıktan sonra tartın kalıba yapışmaması için un serpiştirin. Elmaları soyup rendeleyin, şekeri ilave edip kısık ateşte karıştırarak 5 dk pişirin. İçine önceden suda bekletilip suyu süzülmüş üzümleri ilave edin, ocaktan indirdikten sonra iri dövülmüş cevizi de ilave edip tahta bir kaşıkla bi kaç kez karıştırın.Hamuru hazırlamak için; un ve tuzu beraber bir kaba eleyin, ortasını açıp margarini küçük küçük doğrayıp ve yoğurup hamur haline getirin, daha sonra yumurta ve şekeri ekleyip iyice yoğurun. Hamurdan yumurtadan biraz irice parçalar koparıp yuvarlayın ve sonra 1 cm kalınlığında açın. Minik tart kalıplarına yerleştirin. İç harçtan 1,5 çorba kaşığı ilave edip üzerine hamurdan ince ruloları kafes şekline getirip kapatın.Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirin. Son olarak üzerlerine pudra şekeri eleyip servis yapın. Afiyet Olsun!Defne'yle bir çocuk dergisine bakarken, winnie'nin muffinlerinden gördü "ben bundan iştiyom ağnne" dedi. Kem küm nasıl yaparım filan deyip, önceden şuradaki tariften esinlenerek bu tartları yapmaya kalkıştım (tarifi yazarken de oradan kopyaladım bi kısmını:) ). Kek istedi ama keki pek istekle yemediklerinden bunu yapsam daha iyi olur diye düşündüm. Pudra şekerini serpme işini çocuklar yaptı, yüzleri saçları da pudra şekeri oldu, pek şekerdiler :) velhasıl uydurma olsa da güzel oldu.. :)

dünya kadınlar günü kutlu olsun..
Görsem, doğum günün kutlu olsun!
Malzemeler;- 300 gr. un (2,5 - 3 su bardağı) (ben 3 su bardağından biraz az kullandım)- 1 paket kabartma tozu- 85 gr. (1 çay bardağı) toz şeker- 120 gr. oda sıcaklığında beklemiş margarin- 100 ml. (1 çay bardağı) süt- 1 paket şekerli vanilin- 1 tutam tuzDolgu malzemesi;- 40 gr. eritilmiş margarin- 1 su bardağından az iyice öğütülmüş ceviz- 85 gr. (1 çay bardağı) esmer şekerÜzeri için;- 4-5 yemek kaşığı şeftali reçeli ( ben kayısı reçeli kullandım)- 2-3 yemek kaşığı iri dövülmüş cevizHazırlanışı;Un ve kabartma tozunu karıştırıp bir kaba eleyin. Toz şeker, margarin, süt, şekerli vanilin, tuzu ekleyip iyice yoğurun. Üzerini kapatıp buzdolabında yarım saat bekletin. Süre sonunda hamuru 30x40 cm (40x45 cm kadar açtım ben) boyutlarında açın. Üzerine eritilmiş margarini sürün, cevizi ve esmer şekeri serpin. Rulo şeklinde sarıp 2 cm. eninde silimleyin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tesisine dizin. Önceden 200 C'de ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınızda beklemeden üzerlerine reçel sürün ve ceviz serpiştirin. Afiyet olsun!
Buraya kurabiye tarifi eklerken heyecanlanıyorum. Hele de çok güzel bi tadı olmuşsa. Dün gördüm dergide bu tarifi, birkaç şey eksik olduğu için bu sabahı bekledim, sonra da hemen yaptım ve de zevkle yedim :) ceviz, reçel, hafif bi kıtır olma hali... çok güzel oldu çoook. (tarif : dr oetker'in aynen yazdım :) )
Malzemeler;- 3 yumurta- 1 su bardağı sıvıyağ- 1 su bardağı toz şeker- 1 su bardağı yoğurt- 3 su bardağı un- 1 paket kabartma tozuHazırlanışı;Yumurta ve şekeri derince bir kapta çırpın, yağ ve yoğurdu ilave edip çırpmaya devam edin. Kabartma tozunu una katıp eleyerek karışıma ekleyin ve yine karıştırın. Kek kalıbını margarinle yağlayıp, unlayın. Önceden 180 C'ye ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun!İçiniz bayıldı di mi karnabahardan, benim de bayıldı. Yemek fotoğrafları diğer bilgisayardaydı buraya aktarmayı hep erteledim -hala da aktarmış değilim- sonra bu kolay keki yaptım dün bari bunu koyayım da görüntü değişsin en azından istedim. :) üstelik bu ayki etkinlik konusuna da uyuyor :)