Salı, Ocak 17, 2006

Ciğer Sarma 'Darp'


Malzemeler; (7-8 porsiyon)
- 1 kuzu ciğer ve gömleği
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 büyük boy kuru soğan
- 2 dal taze soğanın yaprak kısımları
- 1/3 demet dereotu
- 1/2 çay bardağı kuş üzümü
- 1 çay kaşığı kuru nane
- tuz - karabiber
- 2 su bardağı kaynar su
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yumurta sarısı

Hazırlanışı;
Ciğeri yıkayıp, varsa delikli kısımlarını çıkarıp küçük kuşbaşı şeklinde doğrayın. Kuş üzümünü yarım fincan suyun içinde beklemeye alın. Teflon tencerede yemeklik doğranmış kurusoğanı sıvıyağ ile pembeleşinceye dek kavurun. Ciğeri ilave edin üzerine biraz tuz serpin, ciğerler pişene dek kavurun. Daha sonra ince kıyılmış taze soğan yaprakları ile dereotunu ilave edin ve ardından nane, karabiberi ekleyin biraz daha karıştırdıktan sonra suyunu süzdüğünüz kuş üzümlerini ve yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve biraz daha tuz ilave edin, bir kaç kez tahta kaşıkla çevirdikten sonra kaynar suyu ilave edip kısık ateşte pirinçler suyu çekene dek pişirin. Derince bir kaba kaynar olmayan su koyun. Ciğer gömleğini (darp) bu suya bastırın, yavaşça çözülmesini bekleyin (suyun kaynar olmamasına özellikle dikkat edin, büzülüp deforme olmamalı).. Form verecek yumuşaklığa geldikten sonra tezgahın üzerinde ince yerlerini seçerek 15'e 15 olacak gibi bıçakla kesin, yine ılık su dolu bir kabın içine koyun. Yukarıda yazdığım harca göre bu gömlekten 7-8 parça çıkırılmalı. Daha sonra kestiğiniz parçalardan her birini alıp tezgaha serin içine kenarlarında 2'şer santim pay kalacak şekilde harçtan koyun ve katlayıp paket haline getirin. Yağlı kağıt serilmiş ya da hiç yağlamadığınız bir fırın tepsisine dizin, üzerlerine yumurta sarısı sürdükten sonra 210 C'ye ayarlanmış fırında yemek vaktine 20-25 dk. kala sürün. Sıcak servis yapın. Afiyet Olsun!

Rahmetli anneannem yaşarken kurban bayramlarında ona gittiğimizde mutlaka yaptığı bir yemekti bu ciğer sarma. Ne zaman görsem ya da adı geçse anneanneciğim gelir aklıma, o vefat edene dek ondan başkasından da yememiştim bu yemeği, daha sonra annem kurban bayramlarındaki bu geleneği devam ettirdi ama ı-ıh anneannneminki gibi değildi (annem duymasın!). Sonra, hamileliğimde aşerdiğsem eğer bi tek bunu istemiştim, bu tip bir yemek her lokanta veya restoranda yenmez ama biz bir yer bulmuştuk ve sağolsun adam her hafta menüsüne alıyordu, bu 1-2 ay kadar sürmüştü..

Velhasıl bu bayram ben yaptım bu yemeği. Malum kızlar doğdu doğalı bayram günlerimiz diğer normal günlerden farklı değil, eş-dost ziyaretlerine gidemiyoruz uzaklıktan ve özellikle de havanın soğuk olmasından dolayı ve yine bu sebeple annemin yaptığı ciğer sarmasından da mahrum kalıyordum. Sevgili Gonca geçenlerde aklıma düşürdü ve bende işe koyuldum.. Gonca'nın özellikle bu yemek ile ilgili belirttiği bir kaç detay var ve bende aynen katılıyorum, diyorki; "yanına bol salata ve yoğurt yeterli, bu yemek çok ağır bir yemek olduğu için üzerine sadece çay için, tatlı yememenizi öneririm!".. Tarifinide verdi sağolsun, ben Gonca'nın vermiş olduğu tarifle annemin tarifini karıştırarak üstteki tarifi çıkarttım.

Sağlıklı bir yemek değil, yılda bir yenilesi cinsinden, zira hayvan yağı bol miktarda mevcut ama hiç yemeyen içinde bir kez mutlaka tadılmalı diyorum..

16 yorum:

Adsız dedi ki...

Agir bir yemek oldugu belli ama goruntu olarak lezzetli gorunuyor.Ama ben gomleksiz,sadece iç pilavini alayim,fistik ilavesi ile:))Daha dun iç pilav hakkinda konusuyorduk arkadaslarla,sanirim yakinda deneyecegim(yakin:onumuzdeki bir sene içinde:)!!

mucukslar...

ZeYNeP dedi ki...

Çok özgün bir tarif , cok guzel, ne iyi ettinde yapıp paylaştın bizimle, elleirne saglık cokta guzel olmus.Evet senede 1 kez yenir yaa o kadar sorun değil, yani ben yerim:)
Sevgilerimle
Figen

Adsız dedi ki...

Afferim kiz Vildan.Boynuz kulagi gecmis.Yillar once annenin yaptiklarindan yemistim birkere,tadi hala damagimdadir.Seninkilerde cok basarili gorunuyorlar,ellerine saglik arkadasim.Ben tadina varmis biri olaraktan burdan herkeze tavsiye ederim...Bulsam senede biri beklemem valla hic acimam yerimm yerimmm:))

Adsız dedi ki...

Bence bu lezzetten kimse mahrum kalmasın.Ellerinize sağlık Vildan hanım.Marifetteyze ismini sonuna kadar hakediyorsunuz.Harika olmuşlar besbelli.Yiyenler çok şanslı:))

Adsız dedi ki...

Ellerine saglik Vildancim,,marifetli ellerin dert görmesin insallah...yaa ciger sarma cok güzel görünüyo...yani ciger sevmeyen ben bile ,bi hos oldum:)..öperim ikizleri:)

vildan dedi ki...

- ben fıstığı ciğerli pilavda sevmiyorum, ikisinin aroması birbirine uymuyor, fıstık zeytinyağlılara daha iyi gidiyor bence tabi. yakın zamanda! yap bari :) mucukslar bizden..

- figencim beğenmene çok sevindim ;)

- dilek canımsın, gel yaparım ben sana canımcım :)

- emine hanım, çok teşekkürler, selamlar..

- hoş ederim ben adamı :P bizde öptük seni ;)

Adsız dedi ki...

Merhaba Vildancım
Siten harika olmuş. Yemek tarifleri de çok güzel. Ciğer sarmasınıda çok severim. Arkadaşım gelsem mi sana ne yapsam:))

Adsız dedi ki...

Vildo ben seni seviyorum, gnam gnam gnam, bana yemek yapsanaaa :)

Uzaklardan Bursa´ya sevgiler..

Oglusu olacak olan Elif..

Adsız dedi ki...

Ciğeri ailecek sevmediğimiz için bu tarifi okumadım bile. Sevenlere afiyet olsun.Seninde ellerine sağlık:)

vildan dedi ki...

- a şükran seni burada görmek ne hoş. ne demek buyur gel tabii :)

- iki kere aa sen de hoşgeldin elifcim :) yapmam mı yaaa ama ama uzağız işte :( okşa göbüşi ;)

- sevmiyorsanız bakmamanız iyi olmuş gerçekten :)) çok teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Vildancim ben de hayatimda ilk defa kayinvalidemlerde yemistim ,gercekten ugrasli ama bir o kadar da yenilesi bisi , o da cok guzel yemek yapar sagolsun ,ee senelerin verdigi tecrube de bir baska...Senin de ellerine saglik canim , iki cocukla iyi gidiyor vallahi...

Adsız dedi ki...

ben Feyza bu arada ,PARIS ten he he hee....

vildan dedi ki...

Feyzacım, teşekkürler canım ;)

ŞERMİN ORUNÇ dedi ki...

ASLINIZ SANIRIM SUYUN ÖTE YANINDAN GELME. BELKİ DE SİZ GELDİNİZ. İYİKİ GELMİŞSİNİZ. TEŞEKKÜRLER.

gibi dedi ki...

Ciğer sarmaya bayılırım. Uzun zamandır yememiştim, çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.

Vehbi albilen dedi ki...

Toptan Dana Karaciğeri  almak veya satmak için mutlaka bu alanda deneyimli olan kişileri veya firmaları seçmek gerekmektedir. Bu işler hakkında tam olarak bilgileri olmayan kişiler işlemlerin riske girmesine veya beklenmeyen sorunlara neden olabilmesine neden olabilmektedirler. Bu sebeple bizler her zaman için iş ortaklarını seçmek isteyen kişiler için nelere dikkat edilmesi gerektiğinin bilinmesini öneriyoruz. Bizler uzun zamandan bu yana İstanbul ve çevresinde yaşayan kişiler için verdiğimiz Toptan Dana Ciğeri Uygun Fiyat  işlemlerimiz de müşterilerimizin tüm beklentilerini karşıladığımız için tüm müşterilerimiz bizleri seçme konusunda kesinlikle tereddüt etmemektedirler