Salı, Temmuz 04, 2006

Patatesli Börek (Yufkalı)


Malzemeler;
- 3 adet yufka
- 3 büyük patates
- 2 yumurta
- 1/2 su bardağı süt
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- 100 gr. beyaz peynir
- kekik, nane, karabiber, tuz (tuz peynirin tuz oranına bağlı)
- üstü için mihaliç peyniri veya kaşar peyniri

Hazırlanışı;
Patatesleri haşlayın, soyup çatalla ezin ve baharatlarla peyniri içine katın, gerekiyorsa tuz da ekleyin.

Fırın tepsisini yağlayın, bir tane yufkayı ortalayacak şekilde serin. Yufkanın taşan kısımlarını elinizle kopartıp parçalayın ve içine kapatacak şekilde serpiştirin. Diğer bir yufkanın yarısını koparıp aynı işlemi uygulayın. Harcı bu yufkaların üzerine dökün ve her tarafını kaplamasını sağlayın. Kalan birbuçuk yufkayı yine küçük parçalar halinde kopartıp harcı kapatacak şekilde serin. En alta koyduğunuz yufkanın tepsinin dışında kalan parçasını içe doğru katlayın.

Bir kapta sıvıyağ, süt ve yumurtaları çırpın. Kaşıkla böreğin üzerine gezdirin her tarafına eşit dağıtmaya özen gösterin. En son üzerine kaşar rendesi veya mihaliç rendesi serpip 180 C'de önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek yaklaşık 35-40 dk. pişirin. Afiyet Olsun!

Bizim oralarda mihaliç peynirine kelle peyniri denir. Asıl vatanı Manyas'tır ki Manyas'ı ünlü yapan peyniri budur. Ama geçenlerde babamla konuşuyorduk Mihaliç Karacabey'in eski adı ve bu peynir de oraya ait dedi. Bilmem hangisi doğru ama benim evimden hiç eksik olmadığı ve olmayacağı bir gerçek :) Tazesini sevmem hem yumuşak hem az tuzludur, bana göre eskisi makbuldur ha bir de inek sütünden olacak, gerçi koyunu da güzel.. aman işte hepsi güzel :) Hem bu tür pasta böreklerde gayet güzel iş görüyor lezzetine lezzet katıyor, hem de kahvaltılar için de çabuk bozulmadığından ideal..

Ayrıca bu tarif Arzu'ya ait. Teşekkürler Arzu..

15 yorum:

---OPTiO--- dedi ki...

Vildancim ellerine saglik ..mis gibi olmus...kokusu geldi sanki burnuma..ya ben yine aciktim:(... ayrica Arzu´ya da tesekkürler ve öpücükler ...
Su mihalic peynirini ilk kez duydum..yani belki bizimkiler kullaniyodur ama ben ismini falan duymamisimdir...ya da farkli bisey diyolardir...bilmem ki ??..ama sorucam tabii :)..

Adsız dedi ki...

O tatli parmak da kiminmis oyle bakiiim?

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık enfes olmuş sitenizi emine ablanın(hasmutfak) sitesinde gördüm baktım harika tarifleriniz var banada beklerim

ARZU dedi ki...

Nefis olmuş patatesli böreğe bayılırım. Yanında da şöyle buz gibi ayran...Eline sağlık Vildancım.

vildan dedi ki...

- sordun mu optio? :)

- defne'min meraklı eli o hande :) tırnaklarında kırmızı oje vardı foto üzerinde biraz düzenleme yapıp yok edeyim dedim ama tırnak epey kabarık çıkmış :)

- sizin de tarifleriniz çok şık dileks. teşekkürler..

- teşekkürler saynurcum :)

- sağol arzucum :)

RaGrafik dedi ki...

Mihaliç peyniri permesan peynirini aratmayacak lezzette bir Balıkesir peyniridir. Çok lezzetli ve tuzlu bir peynir türüdür.

Adsız dedi ki...

selam ben eskişehirin mihalıççık ilçesinden şeyma bu mihaliç peyniri hakkında bilgi vermek istedim ; MİHALİÇ PEYNİRİ ESKİŞEHİR MİHALIÇÇIK İLÇESİNE ÖZGÜ BİR PEYNİRDİR VE ADINI BU İLÇEDEN ALIR ANSİKLOPEDİLERDEDE BULABİLİRSİNİZ.. İYİ GÜNLER :)

Adsız dedi ki...

selam ben eskişehirin mihalıççık ilçesinden şeyma bu mihaliç peyniri hakkında bilgi vermek istedim ; MİHALİÇ PEYNİRİ ESKİŞEHİR MİHALIÇÇIK İLÇESİNE ÖZGÜ BİR PEYNİRDİR VE ADINI BU İLÇEDEN ALIR ANSİKLOPEDİLERDEDE BULABİLİRSİNİZ.. İYİ GÜNLER :)

Pınar dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Pınar dedi ki...

ben denedim suuper oldu,cok da yag yok ıcınde gonul rahatlıgıyla yıyebılıyorsunuz:))

Adsız dedi ki...

dün akşam eşimin ailesi geldi bende güvenip denedim size ama bu kadar mahcup olduğumu hiç hattırlamıyorum çok kötü oldu börek.bir daha sitenizden tarif almam.

Adsız dedi ki...

arkadaşım patatesli börek istemişti sizin sitenize güwendm tarif aldım börek çok kötü oldu daha da burdan tarif almam

Adsız dedi ki...

bu kadar kötü olcagını biLseydim yapmazDım...!

Adsız dedi ki...

sizler beceremiyosunuz sonrada birdaha bu siteden tarif almam diosun ne saçma ozaman yapacağınız yemeklere kalkışın beni yanlış anlamazsınız umarım

Adsız dedi ki...

tarıfınız ıçın tesekkürler denedım çok güzel oldu bay,,,