Çarşamba, Kasım 15, 2006

ye #17 "Kabakgiller"



Aralık ayı etkinliği olarak "kabak"ı seçtim. Yalnız farkettim de konu bulmak gerçekten zormuş. Portakal, havuç ve kabak arasında gidip geldim, düşündüğüm bir çok meyve ya da sebze daha evvelden denenmişti.. Bu sebzede karar kıldım. Kabaktan çorba, dolma, ana yemek, tatlı, kek, pasta vs. birçok şey üretilebilir çünkü. Etkinliğe katılacaklara şimdiden kolay gelsin :) ..

Kabakgiller ile ilgili tariflerinizi 15 Aralık 2006 tarihinde yayınladıktan sonra, blog adresi, şehrinizi/ülkenizi belirterek ye17etkinlik@yahoo.com.tr adresine gönderirseniz sevinirim. Blogu olmayıp katılmak isteyenler ise bulunduğu şehir/ülke, tarifi ve fotosunu yine aynı adrese belirtilen tarihe kadar gönderebilirler..

Logo html kodunu maalesef buraya ekleyemedim. Html kodu için ye17etkinlik@yahoo.com.tr adresine bir mail gönderirseniz, kodu maillerinize gönderebilirim.

Etkinlik logosunun tasarımı arkadaşım Bujene'e ait. Teşekkürler Bujene'cim.

Kabak

Nefis yaz sebzelerinden biri olan Kabağı veren, Kabakgillerin örnek bitkisidir. Anayurdunun Kuzey Amerika olduğu sanılmakta ve Amerikan İngilizcesindeki kabak sözcüğünün Kızılderililerin dilinden alındığı savunulmaktadır. Ülkemizin hemen her yerinde yetiştirilen otsu kabak bitkisinin, boyu birkaç metre uzayabilen köşe kesitli sürüngen bir gövdesi vardır. Bu gövdenin üzerinde, diken gibi sert tüyler ile bitkinin tutunmasına yarayan sülükleri bulunur. Bitkinin yaprakları iri, kaba ve diken gibi tüylerle kaplıdır. Tekevcikli sarı renkli çiçeklerinde, çanak ve taç yapraklarının dibi bitişiktir.

Bitkinin kabak adı verilen meyvesi etli ve suludur. İçinde kabak çekirdeği denilen tohumları yer alır. Taze sebze olarak çeşitli sadeyağlı, zeytinyağlı ve etli yemekleri yapılan bu meyvenin iyice olgunlaşmış olan tohumları çıkarılıp kavrularak çerez olarak tüketilir. Ayrıca bazı yörelerde kabağın erkek çiçekleri toplanıp dolma yapımında asma yaprağı gibi kullanılır.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze kabağın içerdiği besin değerleri şunlardır: 14 kalori; 0,5 gr. protein; 3,1 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,6 gr. lif; 25 mgr. fosfor; 25 mgr. kalsiyum; 0,4 mgr. demir; l mgr. sodyum; 141 mgr. potasyum; 390 IU A vitamini: 0,05 mgr. B1 vitamini; 0,08 mgr. B2 vitamini; 0,8 mgr. B3 vitamini ve 10 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Kolay sindirilebilen bir sebze olduğu için hasta ve yaşlı kişilerin diyetinde sıkça yer alan kabağın yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;

- Özellikle başta akciğer kanseri olmak üzere, bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltan etkileri vardır: Elimizdeki çok inanılır kaynaklara göre kabak, yemek borusu, mide, mesane (idrar torbası), gırtlak ve prostat kanserlerine yakalanma rizikosunu en aza indirgemektedir. Bu etkisinden yararlanmak için kabağın günlük diyetimize katılması ve bolca yenmesi yeterli olur.

- Kabağın olgun ve taze çekirdekleri, aynen tatlı kabaklarınınki gibi hiçbir zehirli madde içermedikleri halde bedendeki tenya ve diğer kurtları düşürücü etkiler taşımaktadır: Bunun için kabuğu soyulmuş ama kavrulmamış çekirdeklerinden yetişkinlere günde 50-100 gr., çocuklara 30-40 gr. aç karnına yedirilir.

Alınmasını kolaylaştırmak için bu çekirdekler kabukları soyularak havanda dövülür. Bal ya da şekerle karıştırılıp macun haline getirilir. Bağırsak asalaklarını atabilmek üzere kişiye, çekirdekleri yedirdikten bir saat sonra müshil içirilir.

BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ

Kabak bitkisi tohumlarıyla (kavrulmamış çekirdekleriyle) çoğaltılır. Bunun için iki yöntem kullanılır. Zamandan kazanmak üzere, ilkbaharda ya tohumları sıcak yastıklara veya orta boy saksılara ekilip elde edilen fideler don tehlikesi ortadan kalktıktan sonra bahçemizde hazırlanmış asıl yerlerine şaşırtılır. Ya da toprak ve hava koşulları izin verir vermez gene ilkbaharda tohumları bahçedeki yerine doğrudan doğruya ekilirler. Kabak fidelerinin ya da çekirdeklerinin bahçemizdeki sıra aralıkları 60 cm. ve çekirdeklerin toprakta dikilme derinliği 3-5 cm'dir. Bu çekirdekler ekildikten sonra üzerleri bastırılıp can suyu verilir.

Türleri: Balkabağı ve Helvacıkabağı ya da Kestanekabağı

Genellikle tatlıları yapılıp beğenilerek yenilen bu iki kışlık Tatlı Kabak türü, Kabakgiller'dendir. Balkabağının anayurdu Amerika, helvacıkabağı ya da kestanekabağının anayurdu Asya ve Amerika kıtalarıdır.

Tatlı kabakları, biryıllık otsu bitkilerdir. Birkaç metre boylanabilen ve bitki yapısı daha iri olmak koşuluyla genelde yemeklik kabaklara benzeyen tatlı kabakları, dünyanın birçok yeri ile ülkemizde bol bol yetiştirilmektedir. İki önemli kabak türünün iri meyveleri, biçim ile kabuk ve et rengi yönünden birbirinden çok farklıdır.

Balkabağı (C. moshata), silindiriğe yakın ya da yuvarlakça basık biçimlidir. Kabuk ve et rengi turuncudur. Üzerleri uzunlamasına hafif oluklu olan balkabaklarının ağırlığı, 15-25 kg. kadardır. Helvacıkabağı ya da kestanekabağı (C. maxima), yuvarlağa yakın hafif basık biçimli, kabuğu kurşunimtırak beyaz, eti sarı renkli ve çok lezzetlidir.

Uygun koşullarda iyice irileşenleri, 30-50 kg. kadar gelebilir. Günümüzde helvacıkabağı ülkemizde daha çok yetiştirilmekte, her iki tatlı kabak türü, genellikle tatlı ve bazen börek yapımında kullanılmaktadır.

BESİN DEĞERLERİ

Besin değerleri birbirine oldukça yakın olan bal ve helvacıkabaklarının ortalama 100 gramının içerdiği besin değerleri şöyledir: 33 kalori; 1 gr. protein; 7,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,3 gr. yağ; 1.3 gr. lif; 26 mgr. fosfor; 25 gr. kalsiyum; 0,4 mgr. demir; 2 mgr. sodyum; 280 mgr. potasyum: 6.400 IU A vitamini: 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2 vitamini; 0.6 mgr. B3 vitamini: 15 mgr. C vitamini ve 1,8 mgr. E vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda görülen önemli besin değerlerinin yanı sıra;

- Yüksek oranlarda A, C ve E vitamini gibi antioksidan maddeleri içerdiğinden, tatlı kabakları bedenin kansere yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma rizikosunu en aza indirger: Bu kanser türleri arasında özellikle akciğer kanseri başta gelmektedir. Bu etkisinden yararlanmak için günde yarım çay fincanı büyüklüğünde tatlı kabağın yenilmesi yeterli olur.

- Tatlı kabakları, yüksek oranda lif içerdiğinden peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.

- Tatlı kabaklarının çekirdekleri, erkeklerde, prostat bezinin büyümesinin yarattığı idrar yapma zorlukları, idrar miktarı ve idrara çıkma aralıkları konusunda kişilere büyük rahatlama sağlar. Bu etkisinden yararlanmak için günde 25 gr. çiğ çekirdek içinin iyice çiğnenerek yenmesi öğütlenmektedir.

- Tatlı kabaklarının çekirdekleri, böbrek taşlarının oluşumunu önler ve taş düşürmeye yardımcı olur: Bunun için de günde 25 gr. çiğ kabak çekirdeği yenmesi öğütlenir.

- Tatlı kabaklarının çekirdekleri, içerdikleri çinko mineraliyle (25 gr. çekirdekte 1,6 mgr. çinko vardır), bedenin bağışıklık sistemini güçlendirir ve yine bedenin gelişmesini destekler: Bu etkilerinden yararlanmak için günde 50 gr. çiğ kabak çekirdeği yenmesi öğütlenmektedir.

- Tatlı kabaklarının çekirdekleri hiçbir türden zehir içermedikleri halde, bağırsak asalaklarına karşı kullanılır: Bu etkisinden yararlanmak üzere de, iki gün üst üste 30-40 gr. kadar tatlı kabak çekirdeğinin çiğ olarak yenmesi ve asalakların düşürülmesinin hızlandırılması için ardından bir saat sonra müshil içilmesi tavsiye edilmektedir.

(tüm bilgiler www.sagliksayfam.com adresinden alınmıştır.)

24 yorum:

incikboncuk dedi ki...

logoya bayıldım :) cok sevdiğim bir tarif oldugundan aklıma hemen bir iki tarif geldi bile.

Adsız dedi ki...

vildan kabak demek hımmm. hemen araştırmalarıma başlıyorum :)

Adsız dedi ki...

Vildan merhaba, öncelikle logoya bayıldım Bujenenin ellerine sağlık:) Yalnız logonun kodu kopyalanmıyor, eğer word dosyası olarak eklersen bloguna sevinirim.

Adsız dedi ki...

ben kodu yaptım oldu çıktı banner ama buraya yapıştırıyorum kabul etmiyor

sevdamavisi dedi ki...

ben de yapıştıramadım logoyu, kopyala yapıştır da yapamadım.

Adsız dedi ki...

Kolay gelsin Vildan hanım, logo gerçekten çok hoş.Ben ekledim bile..

vildan dedi ki...

arkadaşlar etkinlik ve logoyu beğenmenize çok sevindim. şimdi logo word dosyası olarak nasıl eklenir, nasıl yardımcı olabilirim sizlere onu araştıracağım. biraz müsade istiyorum.

teşekkürler..

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba
çok güzel bir konu, gerçekten doğru hem tatlısı hem yemeği hem böreği yapılan bir sebze
kodu ben direkt kendim yazdım:) ve oldu
sevgiler

sammy dedi ki...

Çok güzel bir çizim,
Faydalı bilgiler,
Daha ne olsun:)Bujene ve senin ellerine sağlık:)

---OPTiO--- dedi ki...

canim...koly gelsin simdiden..bende bakalim , kabak sevmem ama ..mücver deyince is degisebilir..etkinlige katilmaya calisicam..ama söz vermiyorum biliyosun yolcuyum :)) cok cok öptüm..bujininde ellerine saglik harika olmus...

Adsız dedi ki...

Merhaba Vildan yine harika tariflerle buluşucaz ne güzel :)bende bugün kabak salatası yayınlamıştım :) logoda çok hoş gerçekten Bujenenin eline sağlık.görüşmek dileğiyle.
Özlem Özge

sevdamavisi dedi ki...

sevgili Vildan kod için teşekkürler ama benim siteme olmadı. tüm sayfayı karıştırdı, sığmadı sanırım. çok sevmiştim kodu ama yerleştiremedim

Adsız dedi ki...

vildancim log kodunu istedigim ayni gunde cok hizli bir sekilde bana ulastirdigin icin coooook tesekkurler.sevgilerimle...

Ferhanca dedi ki...

merhabalar bende cumartesi pazardan tatlı kbagı aldım etkınlige katılıcam ..bırde loguyu ayfama aktarabilsem ..kolay gelsin..sevgiler..FERHAN

Adsız dedi ki...

çok ama pek çok teşekkürler,kodu gönderdiğin için hemen koydum çokda şık oldu,senin ve Bujene'nin
ellerine sağlık,buluşma düzenlemek üzereyiz sanada haber veririm,ikizlerini çok öpüyorum.Hemşerim araştırma yaptığını öğrendim,ben yardımcı olursam sevinirim,altta tümünü koyduğum kodu,bloguna yapıştır,sanırım olacaktır,sevgimle kal canım.......PERUZE

Adsız dedi ki...

selamlar bu etkinlige bir tarif gondermek istedim.ama maalesef bir blogum yok.ve nasil yapilar bu is pek bilmiyorum.tam olarak ne yapmam gerektigini aciklarsaniz cok sevinirim.
leyla

vildan dedi ki...

maille benden kod isteyen arkadaşlara mümkün olduğunca hızlı cevap vermeye çalıştım ama buraya bakamamıştım. ama aklımdaydınız hep :) o kadar çok mail geldi ki, sanırım bu etkinlikte de tarifler çok olacak. gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler..

sevdamavisi, bana eski logonun kodunu gönderirsen onun üzerinde değişiklik yaparak sana geri dönebilirim.

en son yazan arkadaşım, blog olması şart değil, postta belirttiğim mail adresine kabaklı tarif, yemeğin fotoğrafını, isminiz, şehir/ülke adınızı gönderirseniz, etkinlik zamanı yayınlayacağımdan şüpheniz olmasın..

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Vildan´cim 15 Aralikta kabak etkinliginden sonra kismetse 25 Aralikta YE#ÖZEL YILBASI&BAYRAM MÖNÜSÜ olarak bir etkinligimiz olacak. Banneri sayfamda, katilamak isteyen arkadaslar icin haber vereyim dedim... Sevgiler Sonia

Adsız dedi ki...

cevap icin tekrar tesekkur ederim.

insallah tarifi yazip yollayacagim.

leyla

sevdamavisi dedi ki...

sevgili Vildan,
kodu düzeltmişsin teşekkürler. şimdi yerleştirebildim siteme. ellerine sağlık

Emel dedi ki...

vildancım kabakgiller gerçekten güzel bi konu çok iyi düşünmüşsün herzamanki gibi,katılmak için sabırsızlanıyorum logo da ayrı bi güzel ne diyeyim ellerine sağlık kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

Sevgili Vildan
Bende antep e ait bir kabak yemeğiyle etkinliğe katılacağım.En sevdiğim sebzelerden birisidir kabak

vildan dedi ki...

- kolay gelsin sonia ;) konu çok hoş..

- yardımcı olabildiysem ne mutlu bana sevdamavisi ;)

- hepimize kolay gelsin emel :)

- antep'den kabak yemeğini bekliyorum ;)

Adsız dedi ki...

Vildan ben de etkinligi kacirmisim cok da tok olup aksam da kabak tatlisi yemis biri olaraktan agzimin suyu akarak seyrettim fotolari , doymamisim demek ki
Cok guzel olmus ,cok da iyi bir fikir...tum arkadaslarin da ellerine saglik...
Feyza