Salı, Ocak 03, 2006

SOFRA'dan (I)

Yılbaşı için hazırladığım sofradan naçizane tarifler..
Çok değil ama iki bölümde sunmaya karar verdim.
Umarım beğenirsiniz..



Güveçte Piliç Göğsü

Malzemeler; ( 4 porsiyon)
- 4 parça piliç göğsü
- 2 orta boy patates
- 2 havuç
- 1 soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- tuz-karabiber
- 1 yumurtanın sarısı
- 1 tatlı kaşığı susam

Hazırlanışı;
Piliç göğüslerini yıkayıp bir tencereye koyun, üzerine su koyup haşlayın. Başka bir tencerede soyulup küçük parçalara dilimlenmiş patates ve havuçları diriliğini kaybetmeyecek kadar haşlayın. Bir tavada soğanı yağda kavurun, üzerine salça ekleyip 1-2 dk. sonra ateşten indirin. Kavrulmuş soğan karışımını toprak kaplara pay edin, üzerine piliç göğüslerinden birer parça koyun, kenarlarına patates-havuç garnitürünü ekleyin tuz ve karabiberini ekleyip en son haşlama suyundan ilave edin. Piliç göğüslerinin üzerine yumurta sarısı sürüp üstüne susam serpin ve 15 dakika kadar, önceden 180 C'ye ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet Olsun!

Yılbaşında hindi yapmadım, geçen yıl yapmıştım ve misafirlerim olmasına rağmen bitmemişti ben kişi sayısına göre doğaçlama olan bu tarifi yaptım. Yanında pilavla güzel gitti oldukçada doyurucu ve basit. Piliç yerine hindi etide kullanılabilir. Etin haşlama suyuyla da harika bir çorba yapılabilir, nitekim ben öyle yaptım, bereketli oldu yani çok :) Yine patates-havuç haşlama yerine hazır bezelyeli garnitürlerden de kullanılabilir..

Aperatif



Malzemeler;
- 5/6 dilim kepekli tost ekmeği
- 3 dilim kaşar peyniri
- 3 dilim mihaliç peyniri
- 4 dilim dana jambon
- 10/12 adet yeşil zeytin
- tutturmak için kürdan

Hazırlanışı;
Tost ekmeklerinin kabuklarını kesip çıkarın, kalan kısımdan yarım kibrit kutusu büyüklüğünde parçalar dilimleyin. Her iki peynir çeşidinide küçük kare şekiller halinde kesin, jambonları uzunlamasına 1,5 cm. kadar kesin, zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp ortadan ikiye ayırın. Tüm bu malzemeleri kaşar, mihaliç, jambon, zeytin sırasıyla tost ekmeklerinin üzerine sıralayıp bir kürdanla birbirine tutturun. Afiyet Olsun!

Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarmak dışında uğraştırıcı hiç bir yönü olmayan bu aperatifi yemeğe yarım saat yakınken hazırlamalı. Çünkü malzemeler havayla temas ettiğinde kuruyabilir, jambonlar renk değiştirebilir..

Meze (bunun bi adı var ama ben unuttum!)

Malzemeler;
- 2 adet patlıcan
- 2 adet kabak
- 4 adet patates
- kızartmak için yağ
- tuz
- süzme yoğurt
- 2 diş dövülmüş sarmısak

Hazırlanışı;
Patlıcanları soyup, bütün olarak tuzlu suda yarım saat kadar bekletin. Kabakları ve patatesleri soyun ve acısını salmış patlıcanlarla beraber hepsini küp küp doğrayın bol yağda kızartın. Kağıt havluda fazla yağını aldıktan sonra servis tabaklarına koyun. Üzerine tuzlayıp, sarmısakladığınız yoğurdu gezdirip kırmızı toz biber veya dilediğiniz bir baharatla süsleyin. Afiyet Olsun!

Benim fotoda bir tek patatesler görünmüş. Ben tüm malzemelerden bunun gibi 3 kayık tabak çıkardım. Ortaya kabakları, sonra patlıcanları, sonra da patatesleri koydum, yoğurt dökünce bir tek patateslerin görünmesine izin vermiş, harmanlayıp tabaklara öyle servis yaptım ya da alan öyle aldı. Bir şey daha, aslında bunun bir adı var ama aklıma gelmiyor ne yazıkki biraz araştırayım dedim bulamadımda, bir bilen varsa ve de söylerse çok memnun olurum :)..

SOFRA (II)'de görüşürüüüz ;)

14 yorum:

Adsız dedi ki...

Saksuka saksuka :pppp

Tarifler yine enfes,yeni yil sofrasi ile birlikte ,yeni yilinizi da kutlayayim bari:)2006 ailene ve de herkese tabii guzel gunler getirsin insallah...

Kuzulari operim,seni de ayrica operim mucuks mucuksss:)

vildan dedi ki...

yok ya şakşuka diil :)
komik bir isimdi yine ama kaba bişeydi :)

çok teşekkürler, umarım yeni yılda senin ve sevdiklerininde herşey gönlünce olur.. bizde feci öperiz :)

Adsız dedi ki...

ellerine saglikkk Vildancim..ya varya döktürmüssün yine...su sonuncuya bayiliyorum ben mesela...meze demissinya:)..ya bende adini bilmiyorum..yapiyorum ama ..ben kabak katmiyorum..(kabak sevmiyorumda)..en son cuma günü yapmistim..nefis oluyo...ya vildan ben napcam böyle...hepsinden canim cekiyo..ühüühüü..öperim marifetteyzosummm

Adsız dedi ki...

unutmusum:)...uamrim 2006 tüm güzellikleriyle seninle ve ailenle olsun..bol sans ,mutluluk dilerim ...hersey gönlünce olsun canim..kocaman öpüyorum seni ve tatlislariii.

Adsız dedi ki...

Köpoğlu'dur bu mezenin adı sarmısaklı yoğurt üzerine domates sosu ile de yapılır.

vildan dedi ki...

- heh serda, sen şimdi bursa'ya geleceksin ya o zaman bana sevdiğin şeyleri listele ben elimden geldiğince sana yapayım ;) olar mı?

ayrıca ben de senin ve bu günlüğü takip edenlerin yeni yılını kutlarım. umarım herkesin gönlünden geçen gerçekleşir.

- N.E.Y., baktım yaptığınız çam pastaya, gerçketen çok şık duruyor. ellerinize sağlık.

blogta değişilik yapmak istediğimde http://destek.blogspot.com adresine bakıyorum. genelde lazım olan html kodları orada var. kolay gelsin.

- çok sevindim denizkızı, böyle mesajlar okuyunca işe yaradığımı düşünüyorum artı mutluluğum artıyor :9.. afiyet olsun. sizede mutlu yıllar..

- evvet tülin. çok yaşa, bi dertten kurtardın beni. teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Hallah hallah:))saksuka degil miydi yani:))
Kopoglu ha,hiç duymamistim,emmoglu gibi bisi olmus:))

Adsız dedi ki...

Şakşuka da sadece patlıcanla yapılacağı gibi, kabak, patates ve biber ufak doğranır kızartılır, kuşbaşı doğranmış bol domates ve sarmısakla sos yapılır sebzelerle karıştırılır. Yoğurt kullanılmaz.

Adsız dedi ki...

on parmağında on marifet derler ya bu kadar mı oturur bir insanın üstüne. Ellerine sağlık tekrar.

Dostlar yıldızlara benzer, her zaman göremesen de varolduklarını bilirsin. İyi ki varsın viltanım. Kızlarını ve seni çok çok öpüyorum. MUTLU YILLAR HERKESE...

Adsız dedi ki...

Vildan:::- heh serda, sen şimdi bursa'ya geleceksin ya o zaman bana sevdiğin şeyleri listele ben elimden geldiğince sana yapayım ;) olar mı?


:):)ayy canimsin ya...yerim ben seni..hem seni, hem güzel leziz yemeklerini:):);)..cok cok öpüyorum ..inan yemis kadar oldum..nasil mutlu oldum bilemezsin:).defneyle cinarida öp benim icin..Güzel hemserim benim:)

vildan dedi ki...

kardeşim buradaydı bakamadım buraya hiç :(

evet aynur köpoğlu. yani böyle bi ismi vardı diye hep düşündümde bi türlü aklıma gelmemişti. tekrar teşekkürler tülin..

teşekkürler anonimus sanırım beni tanıyan birisin ama ismini yazmamışsın. sanada mutlu yıllar ;)

öptüm bile serda ;)

Nur dedi ki...

Caniiiim ne zamandir pc beni bende onu unutmus vaziyetteyiz ama sizler hep aklimdasiniz valla. Cok ösledim..
Yeni yilini birde burdan kutlar maaile mupmutlu günler dilerim:)
Yilbasi sofrana bayildim bayildim:)) En cokda findikli pasta ilgimi cekti, iceriklerine tam bakamadim malum ben yalniz bir garibanim.. kol kanat olaylari:) Pc yi ele gecirmisken hemmen yazmak istedim..
Öpücükler ;)

vildan dedi ki...

Nurcuuum teşekkür ederim canımcım, bende senin ve güzel ailenin yeni yılını (birde burdan;) ) kutlarım. Tarifleride yeni koydum zaten, bende seni çok öperim :)

Adsız dedi ki...

KOPOGLU MANCASI diye de bilinir bu arada.