Pazar, Nisan 23, 2006

Mercimek Köftesi


Malzemeler;
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur (köftelik)
- yarım demet maydonoz

- 4 dal taze soğan
- 1 limon suyu
- 2 çorba kaşığı biber salçası
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- kimyon, karabiber, kekik, tuz

Hazırlanışı;
Mercimeği yıkayıp süzün. Tencereye alıp üzerini örtecek kadar su ekleyin. Suyunu çekene ve mercimekler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Bulgura, ayrı bir kapta üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin.

Taze soğan ve maydonozu çok ince şekilde kıyın. Hazır olan mercimeği bir kaba alın üzerine bulguru, soğanı, maydonozu, salçayı, zeytinyağını, limon suyunu, baharatları ve tuzu ekleyin. İyice harmanlayın. Hazırladığınız harçtan cevizden biraz daha büyük parçalar kopararak köfte şekli verin. Afiyet Olsun!

Tarif, Lezzet dergisinin 'nefis köfteler' ekinden. Köfte canavarı iki çocuğu olan bir anne olarak bu eki görünce dergiye tabiri caizse atlamıştım. İçinde değişik tarifler var. Ben mercimek köftesi birkaç kez yemiştim ama hiç yapmamıştım. Çayla iyi gidiyor benden söylemesi ve gözümde büyüttüğüm gibi zahmetli bir işte değilmiş. Deneyeceklere tekrar afiyet olsun.

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Tam zamanında yettın gulum... hay aklınla bın yasa... Mucks

Emel dedi ki...

vildan ellerine sağlık.mercimekli köfteye bayılırım ne iyi etmişsin görünce iştahım kabardı valla süper olmuşlar.

Adsız dedi ki...

ben portakal ağacı sitesinin sıkı takipçisiyim sitesinizi de oradaki forumdan duydum ve ilk baktığımda inanamadım mercimek köftesi, saçaklı börek(bizdeki adı), kocakulak mantısı ve devamı olan bir iki tarif annnemin favorileridir ve bu kadar da olamaz deyip site sahibine falan bakmadan annemi aradım bizden habersiz blok mu açtın diye (bu arada annem gönenli) bu güzel ve lezzetli tarifleri diğer ziyaretçilere de ulaştırdığın için teşekkürler

ilkay

vildan dedi ki...

- mucuks nilgüncüm :) afiyet bal şeker olsun, löp löp et olsun aynur'uma ve size :)

- sağol emelcim. senin tariflerinde süper, hergün muhakkak bakıyorum ;)

- ilkay, biz de gönen'liyiz. annen içinden mi? anne ve babam köylerinden bakarsın ahbap çıkarız :) bir de merak ettim ben p.agaci nın forumuna pek girmiyorum nerede benden bahsedilmiş link verirsen sevinirim :)))

Adsız dedi ki...

merhabalar
size yorum yaptıktan sonra dikkat ettim dehttp://yesiminmutfagi.blogspot.com/ adresindeki linklerden buldum sizi yanlışlık için kusura bakma portakal ağacında sizin blok yok ama özellikle portakal ağacı sitesini takip ediyorum sizlerede tavsiye ederim. Bu arada anneannemler gönen ile manyas arasındaki akçaova köyünden hatta dayım ve teyzemler de orada.... Diğer güzel olan ise annemin amca ve halaları bandırmada....

ilkay

Adsız dedi ki...

tekrar ben şimdi portakal ağacı sitesine bakarken gördüm orada da linlerde sizin siteniz 'vildan' ismiyle var. Takip ediliyorsunuz bilginiz olsun :))))

vildan dedi ki...

portakal ağacını biliyorum tabi bilmem mi? :)

akçaova'yıo bilmiyorum ama gönen manyas arasındaki saraçlar köyünü gayet iyi bilirim :) ayrıca doğma-büyüme bandırma'lıyım :) son 3 yıldır bursa'da yaşıyorum.

vildan dedi ki...

aynı anda mesaj yazmışız, p.ağacında tarifleri takip ediyorum çok başarılı hatice ama yorumları okumuyorum, zira kendi yorumlarımı okuyacak vakit bile zor buluyorum. bir yerlerde bilinmek çok hoş gerçekten. :)

Adsız dedi ki...

merhaba,
saraçlar köyü akçaovayı geçtikten sonra 2. köy orada tanıdıklarımız olduğunu duymuştum annemlerden.
teşekkürler
ilkay

vildan dedi ki...

akçaova sanırım eski adıyla deydin, biliyorum orayı :)
ben teşekkür ederim..
selamlar.

Adsız dedi ki...

mercimek köftesini çok severim fakat daha önce hiç denemedim. ellerinize sağlık.sibel

vildan dedi ki...

teşekkürler sibel..

angel dedi ki...

merhabalar.bloğunuzu nette dolaşırken keşf ettim gerçekten çok beğendim.emeğinize sağlık.paylaşım için teşekkürler

Adsız dedi ki...

merhaba.. iLLa Gönen-SaraçLarLı biRini arıyorSanız kormayın gitmedim bir yere burdayım :)

vildan dedi ki...

teşekkürler angel :)

heh, artık korkmuyorum Emyn. :)