skip to main |
skip to sidebar
Malzemeler;
- 500 gr. kıyma
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 adet kuru soğan (kıyılmış)
- 1 dilim bayat ekmek içi (ufalanmış)
- 1 yumurta
- köfte baharatları
- tuz/karabiber
kızartmak için;
- sıvı yağ
- 1 yumurta
- 2 çorba kaşığı un
Hazırlanışı;
Pirinci ufak bir kapta üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su koyup haşlayın ve soğumaya bırakın. Köfte malzemelerini harmanlayın, içine haşlanıp soğumuş pirinci katıp iyice yoğurun. Cevizden büyük parçalar koparıp elinizde oval şekil verin. Önce una sonra çırpılmış yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın. Afiyet Olsun!Ben çoğu tarifi, en kolay nasıl olacaksa o şekilde değiştiriyorum, çünkü ikizlerle ilgilenmek çok büyük zamanımı alıyor ve şöyle zevkini çıkara çıkara bi yemek yapamıyorum. Bu kadınbudu da kolayından, yarı kıymayı soğanla kavurup tekrar yoğurup köfte şekli verdikten sonra kızartmaktansa böyle normal köfte gibi yoğurup içine ekstra haşlanmış pirinç koyup bir de kızartma tekniğini orjinal kadınbudu gibi yapınca pek ayırd edilmiyor. :)
Malzemeler;- 4 adet yufka- 200 gr. kadar beyaz peynir- 1 çay bardağı yoğurt- 1 yumurta- 1/2 çay bardağı zeytinyağ- 1 çay kaşığı tuz (peyniriniz tuzluysa gerek yok)
Hazırlanışı;Yufkayı bütün olarak tezgaha yayın. Üzerine kırıklanmış peynirden bir parça serpin sonra yanlardan ortada birleşecek şekilde büzün. Enine yaklaşık 10 cm.lik parçalar halinde kesip yağlanmış tepsiye yanyana dizin. Diğer yufkalar içinde aynı işlemi uygulayın. Bir kapta yumurta, yoğurt ve zeytinyağını çırpın, bu karışımı böreğin heryerine yedirecek şekilde üzerinde gezdirin. 170 C lik fırında üzeri kızarana dek pişirin. Afiyet Olsun!Bu tarifi annem bize çok yapardı sanırım kolay diye, börek diye tutturunca çaresi kalmıyordu galiba :) ama yufkadan yapmaz elinde açardı onun için yine de zahmetliymiş. Pazar kahvaltılarında ya da aniden bastıran misafire yapılabilecek çok pratik bir börek.
Malzemeler;- 10 çorba kaşığı irmik- 8 çorba kaşığı toz şeker- 1 litre süt- 6-7 adet kakaolu ya da çifte kavrulmuş petite beurre bisküvi- 1/2 çay bardağı dövülmüş cevizHazırlanışı;İrmik ve toz şekeri süte ilave edip kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Sonra yayvan bir tepsiye (borcam olabilir) yarısını dökün üzerini düzleyip, cevizi serpin ve yanyana bisküvileri dizin, kalan tatlıyı üzerine dökün ve soğuyunca servis edin. Afiyet Olsun!Tatlı krizlerinde basit olması açısından aklıma ilk gelen tatlı bu. Bilmeyen yoktur eminim ama arşivde bulusun istedim.
Malzemeler;- 3 dolu dolu çorba kaşığı yoğurt- 2 tepeleme çorba kaşığı un- 1 yumurta- 400 gr kadar brokoli- 1 çay bardağı temizlenip yıkanmış pirinç- tuzHazırlanışı;
Brokolileri temizleyip bir tencereye alın, içine 1,5 su bardağı kadar su ilave edin kapağını kapatıp kısık ateşte brokoliler haşlanana dek pişirin. (Çok su koymayın, kapağını kapatıp buharında pişirin ki brokolide ki besin değerleri ölmesin)Unu yavaş yavaş yoğurda yedirip iyice çırpın, topak kalmamasına dikkat edin. İçine yumurtayı kırıp çırpmaya devam edin sonra pirinci ve tuzunu ekleyin. Üzerine iki litreye yakın soğuk su ilave edip sürekli karıştırarak kaynayana dek pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısıp pirinçler pişene dek ocakta bırakın.Haşlanmış brokolilerin 3/4'ü kadarını 1 çay kaşığı tuz ilavesiyle rondoda iyice kıyın. Çorba tenceresine bu kıyılmış brokolileri kaşık kaşık ilave edip bir çırpma teli yardımıyla iyice karışmasını sağlayacak şekilde çorbaya yedirin. Kalan brokolilerin çiçek kısımlarını servis yaparken tabaklara pay edebilirsiniz. Üzerine yağ kızdırıp gezdirebilirsiniz. Afiyet Olsun!Brokoliyi bana sevdiren çorba diyebilirim. Sütlü ya da kremalı yapılanını malesef yiyemiyorum sanki bir pas kokusu alıyorum ama bu şekilde yoğurtla hazırladığımı hem ben hem çocuklar zevkle yedik. Ben yağ ilave etmedim, dediğim gibi üzerine yağ kızdırılıp gezdirilebilir ya da direkt zeytinyağda ilave edilebilir. Tamamen sizin arzunuza kalmış.
Malzemeler;( 2 kişilik )- 1 yumurta- 1/4 su bardağı sıvı yağ- 1/4 su bardağı greyfurt suyu- 1 su bardağı un- 1/2 su bardağı toz şeker- 1 paket şekerli vanilin- 1/2 paket kabartma tozu- 1/4 çay kaşığı kırmızı gıda boyası- 1 fincan dövülmüş ceviz içiHazırlanışı;Yumurta ve şekeri çatalla çırpın, sıvı yağ, şekerli vanilin ve içinden bir çorba kaşığını başka bir yere ayırdığınız greyfurt suyunu da ekleyip çatalla çırpmaya devam edin. Un ve kabartma tozunu harmanlayıp karışımın içine eleyin ve onuda iyice karıştırın en son ceviz içini ekleyin. Bu karışımın yarısını başka bir kaba dökün. Ayırdığınız bir çorba kaşığı greyfurt suyuna gıda boyasını eritin ayırdığınız karışıma ekleyip iyice karıştırın. Şimdi elimizde bir kırmızı bir de beyazımsı bir kek karışımı var. Küçük kek kalıbına bir çorba kaşığı dolusu beyaz karışımdan tam ortasına dökün. Üstüne yine bir çorba kaşığı dolusu kırmızı karışımdan dökün, bu işlemi keke karışımları bitene dek uygulayın. O yayılıp piştikten sonra dilimlendiğinde bir kırmızı-bir beyaz olmak üzere iki renk kek olacaktır. 170 C ye ayarlı fırına sürün yarım saat kadar pişirin. Afiyet Olsun! Sevgililer gününüz kutlu olsun..
Gecikmeli de olsa sevgililer gününüzü kutlarım.