Cuma, Şubat 24, 2006

Kolay Kadınbudu Köfte


Malzemeler;
- 500 gr. kıyma
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 adet kuru soğan (kıyılmış)
- 1 dilim bayat ekmek içi (ufalanmış)
- 1 yumurta
- köfte baharatları
- tuz/karabiber

kızartmak için;
- sıvı yağ
- 1 yumurta
- 2 çorba kaşığı un

Hazırlanışı;
Pirinci ufak bir kapta üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su koyup haşlayın ve soğumaya bırakın. Köfte malzemelerini harmanlayın, içine haşlanıp soğumuş pirinci katıp iyice yoğurun. Cevizden büyük parçalar koparıp elinizde oval şekil verin. Önce una sonra çırpılmış yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın. Afiyet Olsun!


Ben çoğu tarifi, en kolay nasıl olacaksa o şekilde değiştiriyorum, çünkü ikizlerle ilgilenmek çok büyük zamanımı alıyor ve şöyle zevkini çıkara çıkara bi yemek yapamıyorum. Bu kadınbudu da kolayından, yarı kıymayı soğanla kavurup tekrar yoğurup köfte şekli verdikten sonra kızartmaktansa böyle normal köfte gibi yoğurup içine ekstra haşlanmış pirinç koyup bir de kızartma tekniğini orjinal kadınbudu gibi yapınca pek ayırd edilmiyor. :)

Çarşamba, Şubat 22, 2006

Kırma (Börek)


Malzemeler;
- 4 adet yufka
- 200 gr. kadar beyaz peynir
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- 1 çay kaşığı tuz (peyniriniz tuzluysa gerek yok)

Hazırlanışı;
Yufkayı bütün olarak tezgaha yayın. Üzerine kırıklanmış peynirden bir parça serpin sonra yanlardan ortada birleşecek şekilde büzün. Enine yaklaşık 10 cm.lik parçalar halinde kesip yağlanmış tepsiye yanyana dizin. Diğer yufkalar içinde aynı işlemi uygulayın.

Bir kapta yumurta, yoğurt ve zeytinyağını çırpın, bu karışımı böreğin heryerine yedirecek şekilde üzerinde gezdirin. 170 C lik fırında üzeri kızarana dek pişirin. Afiyet Olsun!

Bu tarifi annem bize çok yapardı sanırım kolay diye, börek diye tutturunca çaresi kalmıyordu galiba :) ama yufkadan yapmaz elinde açardı onun için yine de zahmetliymiş. Pazar kahvaltılarında ya da aniden bastıran misafire yapılabilecek çok pratik bir börek.

Salı, Şubat 21, 2006

İrmik Tatlısı


Malzemeler;
- 10 çorba kaşığı irmik
- 8 çorba kaşığı toz şeker
- 1 litre süt
- 6-7 adet kakaolu ya da çifte kavrulmuş petite beurre bisküvi
- 1/2 çay bardağı dövülmüş ceviz

Hazırlanışı;
İrmik ve toz şekeri süte ilave edip kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Sonra yayvan bir tepsiye (borcam olabilir) yarısını dökün üzerini düzleyip, cevizi serpin ve yanyana bisküvileri dizin, kalan tatlıyı üzerine dökün ve soğuyunca servis edin. Afiyet Olsun!

Tatlı krizlerinde basit olması açısından aklıma ilk gelen tatlı bu. Bilmeyen yoktur eminim ama arşivde bulusun istedim.

Pazartesi, Şubat 20, 2006

Brokoli Çorbası (Yoğurtlu)


Malzemeler;
- 3 dolu dolu çorba kaşığı yoğurt
- 2 tepeleme çorba kaşığı un
- 1 yumurta
- 400 gr kadar brokoli
- 1 çay bardağı temizlenip yıkanmış pirinç
- tuz

Hazırlanışı;
Brokolileri temizleyip bir tencereye alın, içine 1,5 su bardağı kadar su ilave edin kapağını kapatıp kısık ateşte brokoliler haşlanana dek pişirin. (Çok su koymayın, kapağını kapatıp buharında pişirin ki brokolide ki besin değerleri ölmesin)

Unu yavaş yavaş yoğurda yedirip iyice çırpın, topak kalmamasına dikkat edin. İçine yumurtayı kırıp çırpmaya devam edin sonra pirinci ve tuzunu ekleyin. Üzerine iki litreye yakın soğuk su ilave edip sürekli karıştırarak kaynayana dek pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısıp pirinçler pişene dek ocakta bırakın.

Haşlanmış brokolilerin 3/4'ü kadarını 1 çay kaşığı tuz ilavesiyle rondoda iyice kıyın. Çorba tenceresine bu kıyılmış brokolileri kaşık kaşık ilave edip bir çırpma teli yardımıyla iyice karışmasını sağlayacak şekilde çorbaya yedirin. Kalan brokolilerin çiçek kısımlarını servis yaparken tabaklara pay edebilirsiniz. Üzerine yağ kızdırıp gezdirebilirsiniz. Afiyet Olsun!

Brokoliyi bana sevdiren çorba diyebilirim. Sütlü ya da kremalı yapılanını malesef yiyemiyorum sanki bir pas kokusu alıyorum ama bu şekilde yoğurtla hazırladığımı hem ben hem çocuklar zevkle yedik. Ben yağ ilave etmedim, dediğim gibi üzerine yağ kızdırılıp gezdirilebilir ya da direkt zeytinyağda ilave edilebilir. Tamamen sizin arzunuza kalmış.

Cuma, Şubat 17, 2006

Sevgililer Günü Keki


Malzemeler;
( 2 kişilik )
- 1 yumurta
- 1/4 su bardağı sıvı yağ
- 1/4 su bardağı greyfurt suyu
- 1 su bardağı un
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 paket şekerli vanilin
- 1/2 paket kabartma tozu
- 1/4 çay kaşığı kırmızı gıda boyası
- 1 fincan dövülmüş ceviz içi

Hazırlanışı;
Yumurta ve şekeri çatalla çırpın, sıvı yağ, şekerli vanilin ve içinden bir çorba kaşığını başka bir yere ayırdığınız greyfurt suyunu da ekleyip çatalla çırpmaya devam edin. Un ve kabartma tozunu harmanlayıp karışımın içine eleyin ve onuda iyice karıştırın en son ceviz içini ekleyin. Bu karışımın yarısını başka bir kaba dökün. Ayırdığınız bir çorba kaşığı greyfurt suyuna gıda boyasını eritin ayırdığınız karışıma ekleyip iyice karıştırın. Şimdi elimizde bir kırmızı bir de beyazımsı bir kek karışımı var. Küçük kek kalıbına bir çorba kaşığı dolusu beyaz karışımdan tam ortasına dökün. Üstüne yine bir çorba kaşığı dolusu kırmızı karışımdan dökün, bu işlemi keke karışımları bitene dek uygulayın. O yayılıp piştikten sonra dilimlendiğinde bir kırmızı-bir beyaz olmak üzere iki renk kek olacaktır. 170 C ye ayarlı fırına sürün yarım saat kadar pişirin. Afiyet Olsun! Sevgililer gününüz kutlu olsun..


Gecikmeli de olsa sevgililer gününüzü kutlarım.

Pazartesi, Şubat 13, 2006

Aşure


Malzemeler; (20-25 kase)
- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 su bardağı küp küp doğranmış kuru kayısı
- 1 su bardağı küp küp doğranmış kuru üzüm
- 1 su bardağı küp küp doğranmış kuru incir
- 1 su bardağı soyulmuş badem
- 5 su bardağı toz şeker
- 30 adet kuru karanfil
- Üzerini süslemek için iri cekilmis ceviz, fındık, nar tanesi (zevkinize göre)

Hazırlanışı;

Buğday, fasulye ve nohudu bir gece önceden ıslatın. Karanfili bir bardak sıcak suya koyun demlensin.. Ertesi gün sularını süzüp buğdayı büyükçe bir tencerede 15 su bardağı su ilavesiyle kaynatın, ayrı bir tencerede nohut ve fasulyeyi pişirin. Buğdayın pişmesine yakın iyi pişmiş fasulye ve nohudu ekleyin. Dibini tutmaması için sık sık karıştırın. 5-10 dakika kaynadıktan sonra şekeri ilave edip erimesini bekleyin, (kıvamına şeker eridikten sonra karar verin, koyu ise kaynamış su ilave edebilirsiniz. Soğuduğunda daha da koyulaşacağından çok yoğun olmamasına dikkat edin..) ardından kayısı, üzüm, badem ve karanfil suyunu ilave edin. 1-2 dakika daha kaynadıktan sonra ocaktan alın, incirleri ekleyip kapağını kapatın dinlensin. Servise sunmadan önce kaselere boşaltıp, üzerini ceviz, fındık, taze meyveler ve tarçınla süsleyebilirsiniz Afiyet Olsun!

Tarif sevgili arkadaşım Nur'dan. Malzemeleri yazdırdıktan sonra sabırla anlattı sağolsun. Aşure çok zahmetli bir tatlı ama bir o kadar da lezzetli.

Aşure hakkında derin bilgilere sahip değilim, tek bildiğim tüm müslümanların kutlamadığı. Bu konu hakkında tam detaylı bilgi öğrendiğimde buraya aktarabilirim.

Aşure ayınız kutlu olsun.

Perşembe, Şubat 09, 2006

Pırasalı Börek (Pırasalı tuzlu kek mi desem?)



Malzemeler;
- 3-4 adet pırasa (yaklaşık 500 gr.)
- 2 orta boy patates
- 1 bardak yoğurt
- 1 bardak zeytinyağ
- 150-200 gr. kadar beyaz peynir
- yarımşar demet dereotu ve maydonoz
- 2 yumurta
- 2 bardak mısır unu (ben beyaz un kullandım)
- 1 paket kabartma tozu
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- karabiber
- istenirse 100-150 gr. kadar ayıklanmış siyah zeytin (ben koymadım
- susam-çörekotu

Hazırlanışı;
Pırasayı ince ince kıyın. Patatesleri ise ufak tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğrayın. Sebzeler çiğden katılacağı için fazla iri doğranmamalı. Yumurtanın birinin sarısını ayırın, kalan yumurta akıyla diğer yumurtayı çırpın. Yoğurt, zeytinyağ, tuz ve karabiberi ekleyin. Pırasa, patates, ufalanmış beyaz peynir ve ince kıyılmış maydonozla dereotunu katın. En son mısırunu ve kabartma tozunu karışıma yedirin. İyice harmanlayın. Yağlanmış unlanmış ısıya dayanıklı bir tepsiye dökün. Ayırdığınız yumurta sarısını üzerine sürün. Üzerine çörekotu ya da susam ya da herikisinide serpin. Eğer kullanacaksanız zeytini hamura katabileceğiniz gibi üzerine de dizebilirsiniz. Önceden 200 C'ye ısıtılmış (ben 170 C ye ayarladım içi pişmeden dışı pişmesin diye) fırında 40-50 dakika kadar pişirin. Kare şeklinde keserek sıcak, ılık ya da soğuk her şekilde servisi lezzetli oluyor. Afiyet Olsun!

Evinize giren gazete sizin seçiminizdir. Hem haberi doğru aldığınıza eminsinizdir bir yandan da hislerinize tercümandır köşe yazarlarının dedikleriyle. Cumhuriyet gazetesi babamdan kalan alışkanlık, bizim eve giren tek gazete idi. Evlendim bu alışkanlık değişmedi. Çocuklar doğduktan sonra sabahları okunan gazete bile lüks olmuşken, geceye bile sarksa sevdiğiniz yazarları okumak ya da başlıklara göz geçirmek, yine de güzel bir zevk. Yemek tariflerini okumak ya da yemek kültürüyle ilgili yazıları takip etmek ilgimi çekmezdi bir sene öncesine kadar. Ne zamanki yemek yapmaya başladım bununla doğru orantıda elime geçen ilgili herşeyi okur oldum. Lafı şuraya bağlayacağım, üstte yazdığım tarif Cumhuriyet gazetesinin pazar ekindeki Sofra başlıklı yazıyı kaleme alan Aylin Öney Tan'ın önerisi. Bu tarifi gördüğümde acayipliği (yufka ya da hamur açmadan kekvari şekilde hazırlanması) derhal yapma isteği uyandırdı bende. Evde mısır unumun olmaması beni engellemedi sade unla denedim ve ailecek beğendik. Aylin Öney Tan'ın bu börek için belirttiği "Bu tarif bildiğimiz börekler gibi değil. Daha ziyade pırasalı tuzlu kek gibi. Salata ile hafif bir yemek yerine geçebileceği gibi, kahvaltıdan çay saatine kadar sofranıza çeşni katabilir. Okul dönüşü çocuklara bir bardak ayran yanında, içinde sakallı dede (pırasa) olduğunu söylemeden yedirilebilir, besleyici bir ara öğün vermenin huzurunu yaşayabilirsiniz."idi.. Benim ekleyeceğim şey ise bekledikçe daha da güzelleştiği..