Pazartesi, Kasım 07, 2005

Köy Ekmeği



Bu ekmeği yapmak için hiç uğraşmadım. Söke un yeni bi karışım çıkarmış, bunlar; köy ekmeği karışımı, 7 tahıllı un karışımı, tam buğday unu karışımı, çavdar unu karışımı, yulaf unu karışımı.. Ben köy ekmeği karışımını denedim bu akşam.

4-5 ay evvel bir ekmek yapma makinesi almıştık, o hevesle ilk 10 gün filan 30 a yakın ekmek pişirdim, sonuç hep hüsrandı, ya tadı şekerli oluyor ya ekmek çöküyor ya tuzsuz oluyor vs vs.. sonra markette bu un karışımını görünce belki evdeki ekmek makinesi işe yarar diye aldım düşünmeden, ne diyim sonuç sahidende mükemmel oldu..

Makineniz yoksa arkadaki tarifi fırında pişirmek için uygulayabilirsiniz. Tarif şöyle;

Karıştırma;

500 gr.lık ekmek karışımı ve 1 adet maya paketinin tamamını 300 ml. (1 tam, 3/4 su bardağı) ılık su ile, önce düşük sonra yüksek devirde yoğurun. Elde edeceğiniz hamurun üzerini kurumayacak şekilde kapatarak, 30 dakika bekletin. Hafifçe yağlanmış tepsi içerisine, istenilen büyüklükte ve şekilde kesilmiş hamur parçalarını yerleştirin. 30-50 C sıcaklıkta üstü kapalı şekilde ekmek hacmi iki katına çıkıncaya kadar (20-30 dakika) bekletin.

Fırınlama;

Hamurun üzerini fırça yardımı ile su veya süt ile ıslatarak önceden 230 C'ye ısıtılmış fırın içerisine tepsiyi yerleştirin. Fırına girdikten 10 dakika sonra fırın ısısını 210 C'ye düşürün. Hava sirkulasyonlu fırınlarda bu sıcaklıklar 210 C ve 190 C'dir.

13 yorum:

vildan dedi ki...

sağol aynurcum, çook mercü :)
mucuks..

Adsız dedi ki...

:) marifet teyze benimde ekmek yapma makinem var makine ölçüleri ile ekmek tarifini de verirmisin?

vildan dedi ki...

ne kadar isterdim sana ölçüleriyle bi ekmek tarifi vermeyi ama yapamadım malesef, yani çok uğraştım ama olmadı olmadı.. sen tutturursan yaz ama mutlaka ben denerim :)

Adsız dedi ki...

yarın ilk iş markete gidiliyor, söke köy ekmeği unu alınıyor ve yapılıyor, dicem ama tembelliğim tutmazsa tabii ki :P neyse bu arada blogun hayırlı uğurlu olsun marifet teyzecim. ne güzel işte burda topluca takip edicez.

vildan dedi ki...

hayırlı olsun dileklerin için teşekkürler bucen ;)

sefika dedi ki...

merhabalar sitenize ilk gelişim. çok hoş ve samimi buldum:) tarifler içten ve sıcak. demekki artık sıklıkla gelinecek adreslere bir de "marifet teyze" eklenmiş oldu. benimde yeni yeni oluşturmaya başladığım bir sitem var sizi de beklerim. sevgiler

sefika dedi ki...

bu arada ben de bu günlerde ekmek yapma makinelerine takmış durumdayım fırsat buldukça araştırıyorum. sizin makinenizin markasını öğrenebilirmiyim? tabiki bir sakıncası yoksa. teşekkürler

vildan dedi ki...

güzel iltifatlarınız için teşekkürler şefika. ekmek yapma makinesinin markası sinbo.. sitenizi derhal ziyaret ediyorum :)
sevgiler..

sefika dedi ki...

merhabalar ben henüz çok yeni açtım blogumu fırsat bulup yaptıklarımın resimlerini çekemediğim için henüz tarif ekleyemedim ama en kısa zamanda. :) umarım sizlerin sitesi gibi renkli ve cıvıl cıvıl olur. ekmek yapma makinesi ile ilgili tüm adresler sinbo ya doğru çıkıyor. beni ikileme düşüren fiyatının çok uygun olması çünkü çok pahalıları da var fark nedir acaba? insanın kafası karışıyor. siz memnunmusunuz? sevgiler.

vildan dedi ki...

yeni sitende başarılar dilerim. bu tür günlük tutmak gerçekten zevkli.. ekmek yapma makinesine gelince ben bir tek bu söke unların hazır ekmek unlarında başarılı oldum diğerleri hep hüsrandı malsef ekmek kabarmıyordu kabaranlar çörek gibi tatlı oluyordu. tavsiyem elinde kemek yoğurup fırınlıyorsan alma ama söke bu unları çok güzel hep bunları kullanırım dersen al. :)

sefika dedi ki...

merhabalar Vildan :) tavsiyelerin ve cevabın için çok teşekkür ederim. Açıkçası benim için çok yararlı oldu diyebilirim. çünkü çok şeyler bekleyerek alacaktım. Ben kendim de evde elde ekmek yapıyorum ama makine ile daha güzel ve kolay olur diye düşünmüştüm. İnsan çocukları küçük olunca onların sağlığı ve temizliği ve doğal beslenmeleri konusunda daha hassas oluyor galiba. tekrar teşekkürler. Bloguma bugünlerde çok ağırlık veremesemde bebeklerimden dolayı, kısa zaman sonra bu tempoya alışırız sanırım ve yine kendimi mutlu edebileceğimi düşündüğüm blog günlüğüme zaman bulurum. Mutfak becerim fena değildir. Umarım çok yakında pek çok şeyi beğieninize sunabileceğim. Bu günlerde sadece hoşgörülerinize sığınıyorum. Sevgiler

Binnur A. Ö. dedi ki...

Sevgili MArifet teyze,
sayfamı ekmek yapımı üzerine kurdum...Ekmeğe gönül vermiş herkesi davet ediyorum...
Sevgiler..
http://ekmekkokusu.blogspot.com/

vildan dedi ki...

en yakın zamanda ziyaret edeceğim nehir ;)