Pazartesi, Kasım 21, 2005

Portakallı Armutlu Tart

Portakallı Armutlu Tart

Malzemeler;
(Hamuru için)
- 2,5 su bardağı un
- Bir tutam tuz
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 150 gr. margarin
- 1 yumurta

(Üzeri için)
- 1 armut
- 1 portakal
- 4,5 çorba kaşığı toz şeker
- 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
- 1/4 çay kaşığı kırmızı gıda boyası

Hazırlanışı;
Önce armudu soyup, ince ince dilimleyelim. Ufak bir tencereye deforme etmeden dizelim (üstüste de olabilir). Üzerine 1,5 yemek kaşığı şeker gezdirelim. Bir çay bardağının yarısına yakın su koyalım içinde gıda boyasını çözelim. Bunu armutların üzerine döküp ocağın altını açalım en kısıkta ateşte 2-3 dk pişirelim, altını söndürüp soğumaya bırakalım.

Hamuru hazırlamak için; un ve tuzu beraber bir kaba eleyelim, ortasını açıp margarini küçük küçük doğrayalım ve yoğurup hamur haline getirelim, daha sonra yumurta ve şekeri ekleyip iyice yoğuralım. yoğurduğumuz kapta avuç ve parmaklarımızı kullanarak yuvarlak olacak şekilde yavaş yavaş hamuru inceltelim sonra bu hamuru yağlayıp unladığımız (unlamayı kalıba yapışmaması için yapıyoruz) tart kalıbına koyup elimizle açma işlemini burada devam ettirelim. Kenarlarına biraz yükseklik vererek başka bir yerde portakalları soyalım ve dilimleyelim. Hamurun içine özenle ard arda önce portakalları dizelim. Soğuyan armutları suyundan süzüp çıkaralım ve onlarıda tartın ortasına dizelim, portakal ve armutların üzerlerine elimizde kalan 3 kaşık toz şekeri de serptikten sonra iki ayrı meyvenin birleşme yerlerine ceviz döküp 200 C'ye ısıtılmış fırında 30-35 dk. pişirip ılık ya da soğuk olarak servis edin. Afiyet Olsun!

Cumartesi günü Görsem'le İkea'ya gittik. İkea'yı İsmail'in bana getirdiği kataloglardan biliyordum ve çok beğeniyordum. Buraya da açılınca deyim yerindeyse havalara uçmuştum ve açıldıktan bir hafta sonra gezmeye gitmiştik. Çok çok yorulmuştuk ama bi o kadar da zevkliydi. Aynını dün de yaşadık bi farkla aynı zamanda arkadaşlarımla da görüştüm Arzu, Ayşe ve Bujene'le. Bu bana öyle iyi geldi ki, sevdiğim arkadaşlarımı görmek, sohbet etmek.. iyi bir doping oldu yani, çünkü çoğu kez bir hafta markete bile çıkamadığım zamanlar oluyor evde ki işlerden ve ikizlerle ilgilenmekten.

Bu arada ilk fotodaki parmak kukla Ayşe'nin kızlarıma hediyesi. Sık sık 'küçük kurbağa'yı söylüyordum onlara, şimdi bunu parmağıma takıp söyledim hayallerinde canlandırmaları sanırım daha rahat olmuştur :).. ve tart kalıbını da İkea'dan aldım ve bi tart pişirmek için hemen harekete geçtim. Fotoğrafları çektikten sonra tadına da baktım gerçekten çok güzel. Siz gıda boyası yoksa kullanmayabilirsiniz, bende artık varya sanırım herşeye kullanıciim :). Ayrıca bu tartı sırf armutla ya da elmayla ya da değişik meyveler kullanarakta yapabilirsiniz. Denemenizi gerçekten tavsiye ederim. Üstelik hazırlaması çok kolay..

19 yorum:

Nur dedi ki...

Bu ne güzellik yaa, bayildim valla. Sadece görüntüsü yeter gerci.. üstelik marifetli ellerinde degmisken enfes birsey olmustur eminim :) Ilk firsatta denicem sonucu bildiririm :)

Bulusmaniza ayrica sevindim, (kiskancliktan catlayan ama caktirmayan similey)insallah yaza bende aranizda olurum:)

bujene dedi ki...

ya evet, tatlının görüntüsünü ben çok beğendim, tadını da vildan beğendi :)) en kısa zamanda yaparsam ben de beğencem :)) zira çok leziz görünüyor. ellerine sağlık marifet teyze. öperim yanaklarından...

evet buluşma çok güzel geçti. marifet teyzemizi gerçek hayatta da tanıdığım için çok mutlu oldum. inşallah bir daha görüşürüz. senle de görüşmeyi çok isterdim nur. hayırlısıyla gel sen bi, ayarlanır bi buluşma, gerisi kolay :)

Adsız dedi ki...

canim ya,

oncelikle ellerine saglik, super gorunuyor. sonra da tekrar ve tekrar ayaklarina saglik, ne iyi ettin de geldin. ve ne iyi yaptik da bulustuk. seni, gorsemi, arzuyu tekrar gormek, hatta arzuyla ilk sefere gore daha uzun sohbet etmek ve de bujene i tanimak cok keyifliydi. her ne kadar kizlar senle benim ceneme yetisemedilerse de herkesi gormek cok guzeldi. gorsemi de ayrica bu seferki performansindan dolayi tebrik ederim. cok opuyorum, ve en kisa zamanda tekrarini diliyorum.

Adsız dedi ki...

Merhaba mesajını bugün aldım. :) kalabalık arasında farkedememişim.
http://www.blogcu.com/kuzine

Adsız dedi ki...

Vildan,bu goruntu harika ya,yemede yaninda yat cinsinden olmus:)ne cevherler varmis sen de valla:pp

Sen simdi bujene ile canli canli mi gorustun yani,ismi ne:)))

Aynur

ARZU dedi ki...

Aman allahım bu ne güzel renk cümbüşü böyle.Vildancım tart nefis görünüyor ama insanın canı öyle çekiyor ki ama tembel olmayıp yapmak lazım dimi:) Size afiyet olsun...

Görüşmemize o kadar sevindim ki seni yüz yüze tanımak ayrı bir keyifti. Sanki kırk yıllık arkadaşım gibiydin. Keşke daha yakın olsaydıkta sık sık görüşebilseydik. Ayşeyi daha önce görmüştüm ama bu buluşma da hoş sohbetini de tadmış oldum.Bujeneyi de ilk görenler arasında yer almak bize nasip oldu. Bende tekrarını diliyorum tadı damağımda kaldı:)))
Resimlerimizi çok yakında medya kanallarında yayınlayacağım :p

ARZU dedi ki...

Tartı yaptım. beğendim çok güzel oluyor,,, bir dahaki sefere muzlu ve elmalı tart yapacağım. TARİF İÇİN TEŞEKKÜRLER VİLDANCIM:))))

vildan dedi ki...

geçen yaz görşemedik ama umarım bu yaz görüşebiliriz nur, ben de çok isterim.. denediğinde de fikrini yazarsan ayrıca mutlu etmiş olursun beni..

aynen bujene, ben de çok memnun oldum.. bu arada, mozaik, narlı'dan sonra bunu denemezsen küser valla ;) umarım buluşmalarımızın devamı gelir..

ben de diliyorum ayşe ben de ben de :)) ya başınıza ne işler açtım eve dönüş yolunda çok üzüldüm, bir de o gün çok çok yoruldum ama bu yorgunluktan hiç şikayet etmedim.. en kısa zamanda tekrarını ben de dilerim ama bu sefer sizler bursa'ya geleceksiniz..

:) kuzine

evet aynur calı canlı gördüm ben bu bujene insanını adı sanırım ercü'ydü :P ama biz kısaca nasreddin dedik :P:)

arzu, eve dönüş yolunda görsem'le sohbetimizde hep bunu tekrarladım ben de.. iyiki gittik iyi ki gördüm kızları, arzu'yu ve bujene'i tanımak ayşe'yi (bu sefer sarılıp öperek) tekrar görmek süper doping oldu bana dedim. umarım gülüm umarım gene görüşürüz. bu sefer bebişler ahalisiyle inşallah..

evet arzu bana da fotosunu gönderdin ben de beğendim ;) dene, denedikçe de yaz ;)

Adsız dedi ki...

Ben gelmeden,bebisler ahalisi ile bulusani gebertirim:ppp bir çatlatma operasyonuna daha katlanamam,Sakis katlansin:pp...NOKTA:))

Ercu naber:ppppp

vildan dedi ki...

e sen ne zaman geliyosun aynur?? hani aralıktı??

Adsız dedi ki...

Karda,kista gelemem:))desem de inanma:ppPasaportumu yenilemem lazim,once onu bi yapayim:)

vildan dedi ki...

e yap artık şu pasaport işini amma tembelsin :)

Adsız dedi ki...

Vildan bu cok güzel görünüyo ya :9 su üstümdeki Tembelligi bi atabilsem bende yapicam ama Tembelim tembel :))

Aynur'a cevap: hadi ordan ben catlayacakmisim ,daha pasaportu bilem yok ama beni catlatma plani yapiyo :)))))) dikkat et senden önce gitmim ben muhahahaha :)))

Adsız dedi ki...

Vildancim ellerine saglik valla...benim kasim güzelim kesinlikle bu:)..harika görünüyo..nefissssss..bi de tadina bakabilseydik:(..harikasin marifetteyzoss

Adsız dedi ki...

Vildan hanım merhaba, sitenizi yeni keşfettin ve tariflerinizi çok beğendim. Ellerinize sağlık. Portakallı, armutlu tartla ilgili size sormak istediğim portakalları yuvarlak dilim şeklinde mi yaptınız?
Sevgiler.

vildan dedi ki...

merhaba songül hanım,

güzel sözleriniz için teşekkürler.. tartta portakal dilimleri yarım ay şeklinde.. tavsiyem eğer portakal kullanacaksanız şekeri biraz daha fazla tutmanız, ki bu durumda ekşiliği ağız tadınızı bozmasın..
sevgiler,

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık nefis görünüyor.Ayın güzeline kesinlikle bu katılmalı bence.Bu tart Bursa'da pişmişte ben nasıl kokusunu almamışım :)))

vildan dedi ki...

sizde mi bursa'dansınız? ne güzel :)
ya ben 'narlı'yı gönderdim kasım güzeline :)

yemek tarifleri dedi ki...

harika tarif. tebrikler.