Perşembe, Kasım 17, 2005

Pırasalı Börek




Malzemeler;

- 3 adet yufka
- 1 su bardağından 1 parmak az yoğurt
- 1 yumurta

(Harcı için)
- 6 adet pırasa
- 1/2 çay bardağı zeytinyağ
- 1 su bardağından bir parmak az pirinç
- 1 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı;

Pırasaların uç kısımlarını kesip alın, elimizde kalan kısımlarını iyice yıkayıp piyazlık soğan şeklinde doğrayın. Bir tencerede zeytinyağında 3-4 dakika sote edin üzerine ayıklayıp yıkadığınız pirinci ekleyin bi kaç kez karıştırdıktan sonra sütü ilave edin (süt ısıtılmadan konmalı), tuzu ekleyin. Pirinçler sütü çekene kadar ara ara karıştırarak pişirin, sonra soğumaya bırakın.

Yufkaları ortadan ikiye ayırın. Tenceredeki harcı 6 eşit parçaya ayırın. Yufkanın bir parçasını tezgaha serip üzerine harcın 1 parçasını alıp gelişigüzel çok olmamasına dikkat ederek dağıtın. Yuvarlayıp, gül şekli verin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayıp yağlanmış tepsiye dizin. Bir kapta yoğurt ve yumurtayı çırpın ve böreklerin üzerini kapatacak şekilde yayın.

Fırını 180 C ye ayarlayıp, üzerleri kızarana kadar 35-40 dk. pişirin. Afiyet Olsun!

Pratik ve leziz bir börek "pırasalı börek". Bizim evde çok pişerdi ben de vakit buldukça yapıyorum. Şimdi kızlar eskisi gibi sadece çorba ve kaşık mamalarıyla beslenmiyorlar. Aksine hergün yeni tad istiyorlar, mesela akşamdan kalan yemeği ertesi gün öğlen yediremiyorum illa değişik birşey olacak. Bu börek akşam yemeği oldu onlar için bunun evvelinde de biraz tarhana çorbası içmişlerdi. Velhasıl kızlarım bir böreği yarı yarıya paylaşarak afiyetle yediler, geri kalanlarını da biz hallettik, bu arada porsiyonlar büyük olduğundan 2. dilime başlıyorsunuz ama bitirmekte zorlanıyorsunuz. Umarım sizler de yapar midenizi şenlendirirsiniz. :)

14 yorum:

Nur dedi ki...

Naaptin marüfetdiyzeeee... her gördügümü denemek istiyom,cünkü o kadar harika seyler ki, e yaparsam da yiycem, yersemde kapilardan yan dönüp gecmem gerekicek artik.. protesto ediyom seni ühüüüü:(

Adsız dedi ki...

ÜHÜÜÜ ÜHÜÜÜÜ Benim gene anlmadıgım brı nokta cıktı, ne yapayım yaaa tamam yaş ermiş 40'a ama bak bır yemek blogum olmayısından da anlsılacagı uzere mutfakda felaketım..

Neyse sımdı sorumu soruyorum, pırasaları yagda kavuruyoruz sonra sutu eklıyoruz ya bunlara pırıncı ne aralık koyuyoruz. Yanı pırıncıde kavurucaz mııı????

Cok mu saf bır soru oldu :)))
Olduysa oldu, ne yapayım yanı sızde benım yaptıgım pırasalıgı borekten hatta hıc bır yemekten yemezsınız :)))

vildan dedi ki...

hiii çok haklısın nilgün, evet pırasalardan sonra pirinci koyuyoruz sonra sütü ilave ediyoruz. çok pardonn.. hemen tarife de ekleyeyim..

yasemin, benim kızlar yedi umarım cem de yer sen hele bi yap :)

teşekkürler nurcum ve vanilya ;)

Adsız dedi ki...

Amanın yeni tarif gelmiş,
ben pırasa ağzıma koymam ama pırasalı böreği yengem yapıyor, çok beğendim. Bu tarifi de deneyeceğim. Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Kizim varya aldin isi goturuyon haa!Ben bakarken yoruldum sen yaparken yorulmadin.Vilicim bir ara goruselim sana birsey sormam gerek.Bu arada ellerin dert gormesinki yine boyle guzel seyler yapabilesin:))

Dilek-Yunanistan

Adsız dedi ki...

Vildan,
sen arnavut boregini bilir misin??Bursa`dasin ya:)Bu boregin tadi ona mi benziyor acaba,pirasa sevmem ama arnavut boregi pirasali olur ve ben bayilirdim.Lisede en yakin arkadasim Arnavut`tu,onun annesi bize siksik yapard:))Tadlari benziyo mu diye merak ettim.Dene ve gor deme.Pirasa sevmem bir,yufkam bitmek uzere iki:)))Çok optum uç:))Su yukardaki 40 yaslarindaki Nilgun`e sole ben ona kustum bu da dort:))

Mucukss:))

vildan dedi ki...

denedikten sonraki yorumunu da beklerim seda..

görüşelim dilek, sor bakalım merak ettim..

aynur arnavut böreği etli oluyor bildiğim ama tadı benzer mi bişey diyemeyeceğim. ama şu var pırasa yemeğine benzemiyor tadı güsel oluyo yani :) ayrıca nilgün almıştır mesajı..

Adsız dedi ki...

Ben yaptım pırasa böreğini, çok da beğendim. Soğan ve pırasadan nefret eden bir insan olarak böreğin böyle olmasına da çok şaşırdım. Eşim sebzeli börek yemediginden, ona da etli pırasalı, mantarlı yaptım o da güzel oldu. etle pırasa beraber çok iyi oluyor, hem lezzet veriyor hem de soğan kadar keskin olmuyor. Tunga da yedi ama bize mide gazı yaptı pırasa, normal mi?

vildan dedi ki...

evet normal seda, soğan ve pırasa da limon gibi mide gazı yapar ama çok rahatsız etmez sanırım. neyse çok sevindim beğenmenize.. bu arada anonimos aynurum okuduysan seda'nın mesajını etli,pırasalı, mantarlı da hiç fena olmuyormuş. aslında ben de deneyebilirim.

Adsız dedi ki...

Gordum willycim simcik:))
Ama benim bahsettigim borek,sadece pirasali idi.Ama etlisi daha bi gozel olur bence de,ben en iyisi oyle deniyeyim:))Yufka olmasa bile milfoyle denerim:))

Bisi dicem,ziyaretçilerinin yemeklerini de yayinlican mi:ppp hani diyom,her zaman olmasa da arasira(tamam binde bir:),saheserler yaratabiliyorum yanee:pppp

mucuks...

Adsız dedi ki...

selam vildan
siteni yeni buldum ve ilk olarak pirasali børegi denedim aksam yemeginde corbanin yanina biz cok begendik øzelliklede buz gibi ayrankla enfes oldu. ici pisirdigimde pirincler hala biraz diri duruyordu ama firina verince pismis ve yumusacik olmuslar.
bu guzel tarif icin tsk ederim.
Danimarkadan Amine

vildan dedi ki...

beğenmenize çok sevindim.
sevgiler..

Selin dedi ki...

Selam,
Ben Selin. Bloglar arası gezinirken gördüm bloğunu. Pırasalı böreğin harika görünüyor. Ellerine sağlık. Daha geçen gün yaptım ben de pırasalı böreği. Ama benimkinin hem içi, hem görüntüsü daha farklı. Bakmak istersen bloğuma beklerim. Benim böreği de pırasa sevmeyenler bile çok seviyor. Sanırım pırasayı sevdirmek isteyen hanımlar mutlaka bu börekten yapmalı :)) Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Değişik bir tarif olmuş. Tadınında güzel olduğuna eminim. Ellerinize sağlık.