Pazartesi, Şubat 20, 2006

Brokoli Çorbası (Yoğurtlu)


Malzemeler;
- 3 dolu dolu çorba kaşığı yoğurt
- 2 tepeleme çorba kaşığı un
- 1 yumurta
- 400 gr kadar brokoli
- 1 çay bardağı temizlenip yıkanmış pirinç
- tuz

Hazırlanışı;
Brokolileri temizleyip bir tencereye alın, içine 1,5 su bardağı kadar su ilave edin kapağını kapatıp kısık ateşte brokoliler haşlanana dek pişirin. (Çok su koymayın, kapağını kapatıp buharında pişirin ki brokolide ki besin değerleri ölmesin)

Unu yavaş yavaş yoğurda yedirip iyice çırpın, topak kalmamasına dikkat edin. İçine yumurtayı kırıp çırpmaya devam edin sonra pirinci ve tuzunu ekleyin. Üzerine iki litreye yakın soğuk su ilave edip sürekli karıştırarak kaynayana dek pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısıp pirinçler pişene dek ocakta bırakın.

Haşlanmış brokolilerin 3/4'ü kadarını 1 çay kaşığı tuz ilavesiyle rondoda iyice kıyın. Çorba tenceresine bu kıyılmış brokolileri kaşık kaşık ilave edip bir çırpma teli yardımıyla iyice karışmasını sağlayacak şekilde çorbaya yedirin. Kalan brokolilerin çiçek kısımlarını servis yaparken tabaklara pay edebilirsiniz. Üzerine yağ kızdırıp gezdirebilirsiniz. Afiyet Olsun!

Brokoliyi bana sevdiren çorba diyebilirim. Sütlü ya da kremalı yapılanını malesef yiyemiyorum sanki bir pas kokusu alıyorum ama bu şekilde yoğurtla hazırladığımı hem ben hem çocuklar zevkle yedik. Ben yağ ilave etmedim, dediğim gibi üzerine yağ kızdırılıp gezdirilebilir ya da direkt zeytinyağda ilave edilebilir. Tamamen sizin arzunuza kalmış.

43 yorum:

bujene dedi ki...

ellerine sağlık marifet teyze :) yine ilginç bi tarif. hiç içmedim brokoli çorbası. hatta brokolinin tadına bile hayatımda bikaç kez anca baktım :)) ama eşim çok sever. hele yoğurda bayılır. inş. brokoli alınca yapıcam. aslında sitedeki tüm tarifler için sözüm var ama, ah şu tembelliğin gözü kör olsun :)))

vildan dedi ki...

teşekkürler bucencim. yoğurtlu dene, umarım seversin ;)

vildan dedi ki...

aynı anda yazmışız dilekciğim. evet sütlü ve kremalı sevmiyorsa benim gibi yoğurtlu pişirildiğinde sevebilir belki. kolay gelsin :)

Adsız dedi ki...

Besamel soslu brokoli,haslanmis sade brokoli ve makarna sosunda brokoliyi bir sekilde yedirdim çocuklara,bu çorbayi de yutarlar belki:))
Bir de zeytinyagli,bol limonlu karnibahar,brokoli salatasi da gusel oluyo:)

Bayadir mucukslamiyordum galiba,mucukslar:)))

vildan dedi ki...

ay bu ne sözleşmişiz gibi :)
aynurcum, beşamel sos malesef en en en sevmediklerimden. yani bende mi bi tuhaflık var deyip defalarca denedim ama ııh sevemedim, sevemedim. ama salatada brokoli bizde de bolca gider ismail sağolsun. bir de bu yoğurtlu çorbanın tarifindeki rondodan geçirilmeyip elde kalan 1/4 lük haşlanmış brokoliyi 2 dakikalığına mutfaktan ayrıldığımda yokolduğunu gördüm, ismail yemiş o arada, tabağın dibinde kalanlarla süsledim çorbayı :)

vildan dedi ki...

unutmuşum..
mucuks mucuks :)

Nur dedi ki...

Bu corbanin hep sütlüsünü yapiyorum, üzerinide tereyaginda soteledigim ekmeklerle süslüyorum pek gözel oluyo :-)) Bi dahakini de böyle yapayim degisiklik olsun:) Ellerine saglik Vildocuum..

vildan dedi ki...

afiyet olsun nurcum. ;)

Yunkabu dedi ki...

MArifet Teyze, Brokoli corbasi icin cok tesekkurler. Bizim evde bu sebze yenmez ama 1 yasindaki oglum icin yapmayi cok istiyordum. Yogurtlu olmasi ve unun yagla kavrulmamasi hosuma gitti tarifte. Hemen denedim. Ve oglum sevdi:)

Adsız dedi ki...

Merhaba aslında bir siteye girince oradan oraya, zincirleme bir gezi gibi oluyor. Yani komşu blogları kastediyorum. Sizi de öyle buldum. Brokoli çok sevilen bir şey gibi gelmiyor özlellikle çocuklara. Ama bu çorbayı çok sevdik oğlum da dahil. Tariflerinizi denedikçe sonuçlarını paylaşacağım. Sevgiler

laguer90 dedi ki...

MERHABA;) BU GÜN TARİFİNİZİ UYGULADUM, HARİKA OLDU! PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER...

Adsız dedi ki...

hayatımda böyle acayip bir çorba görmedim iyrendim iştah kapatıcı brokoli çorbası gereksiz yer tutuyor

vildan dedi ki...

yunkabu, beğenmenize sevindim. afiyet olsun :)

fazile, sanırım çorbanın en güzel tarafı çocukların itirazsız yiyor olmaları, teşekkür ederim, size de afiyet olsun :)

çok teşekkürler laguer90 ;)

ayça, kelle paça çorbası içmeye devam o halde :)))

Adsız dedi ki...

ben brokoli çorbasını çok seviyorum,hastanede eczacıyım ve sürekli bu çorbayı sizin tarife benzer şekilde yapıyorlar fakat farklı olarak unu kavurup,suyu kaynadıktan sonra un,limon ve yoğurt ekliyorlar(tarifini bizim aşçıdan aldım)iki kez denedim ikisindede iğrenç bir koku oldu çorbada.Bu neden kaynaklanıyor.Bana cevap yazarsanız çok sevinirim,teşekkürler.

vildan dedi ki...

unu kavurmak yerine yoğurda yedirseniz. un kavrulması zaten bir koku yaratır, ayrıca brokoli de kokar, sanırım ikisi birleştiğinde koku dayanılmaz oldu. bu çorbayı benim tarif ettiğim şekilde deneyin bir de belki hoşunuza gider. selamlar..

Adsız dedi ki...

merhaba bende sizin gibi brokoliyi sütlü yaptım ve ne ben nede 1 yasındaki kızım ırmak sevmedi.suan sizinkini deniyorum brokoliler haslanıyor.insallah guzel olur...figenguner

Adsız dedi ki...

denedim ve tek kelimeyle harika.kızımda cok sevdi.tesekkkürler..eline saglık
figenguner

Adsız dedi ki...

çorbayı yaptım evde kimse beğenmedi ama ben çok beğendim karşı komşumada verdim o da çok beğendi.Ellerine sağlık evdekilerin yorumu ise mama gibi tattığı idi.Yinede ellerine sağlık marifet teyze...

Adsız dedi ki...

ben daha brokoli çorbası içmedim tarifi okudum akşama yapıcam umarım eşim de ben de beğeniriz:)

Adsız dedi ki...

Marifet Teyze cok tesekkurler. Corbayi yaptim. Super oldu. Ben cok begendim. Icine havuc ve patates de ekledim. Tadina doyum olmadi. :))

Adsız dedi ki...

güzel bir çorba olacağa benziyor.kızım brokoliyi çok seviyor.Hemen yapmaya gidiyorum.teşekkürler...

Adsız dedi ki...

MARİFET TEYZE DAHA YENİ ALDIM TARİFİ BUGÜN YAPICAM BAKALIM NASIL OLCAK YAPTIKTAN SONRADA YAZARIM DAHA DEĞİŞİK TARİFLER BEKLİYORUZ
:)
ankara dan türkan

Adsız dedi ki...

marıfet teyze bende kızım ıcın brokolı aldım .tarıfın ılgımı cektı hemen yaptım. sımdı sogumasını beklıyorum. kızımında uyanmasını. emınım begenecek. emegınıze saglık.

Adsız dedi ki...

tarifinizi denedim.eşim ve ben tadına doyamadık.ek olarak üzerine tereyağında kavrulmuş nane-kekik-kırmızı biber döktüm.
teşekkür ederiz...

Adsız dedi ki...

yazılan yorumlara inandım ve bende aynısından yaptım.ne ben ne de evdekiler hiç mi hiç beğenmediler.bir tencere brokoli çorbasına çok yazık oldu.yorumlarında beğendiğini söyleyenlerede hayret ettim doğrusu.

Adsız dedi ki...

bn nurcan 16 yasındayım ilk defa brokoli yaptımm annemle birlikte daha önce hiç yememiş ve yapmamıştımm netten tariflere baktımm ve szin tarıfinizi uyguladım gayet gusell oldu.. artık her hafta bir kez yapıp yicezz valaa sağolun çok teşekkürler=)):)

Adsız dedi ki...

az evvel altını kapattım ocağın ve misss gibi çorbam hazırrr :))
çok teşekkürler vildan'cım 1 yaşındaki kızım da umarım sewerek içer.. öptümm

Adsız dedi ki...

hayırlı günler bende sitedeki arkadaşların yorumları üzerine akşama çorbayı yapıcam bakalım nasıl olcak brokoli çorbası

Adsız dedi ki...

brokoli çorbasını aslında sütlü yapıcaktım ama tarifinizi görünce yoğurtlu yapmaya karar verdim ve pişti ve de çok güzel oldu ben içine küçük bir kerevizin yarısını da koydum haşlama esnasında ..şimdi yemek için kocamın işten gelmesini bekliyorum.

Adsız dedi ki...

ben bugün yaptım akşi şarap gibi oldu yiyenedik döktük vebali sana Marifet abla

Aylin Şanlık

Adsız dedi ki...

marfet teyzecim ilk defa deniycem bir çorba inşallah güzel olur

Unknown dedi ki...

Merhabalar;
Brokoli çorbasını değişik versiyonlarda yaptım.Oğlum zaten brokoliyi seviyordu.kendimize hiç brokoli çorbası yapmamıştım.Bakalım eşim sevecekmi brokoliyi pek sevmezde.Oğluş uyuyor uyanınca enfes çorbasını içecek.Ben çok beğendim.Çok teşekkürler..
Sevgiler..

Aybike

Adsız dedi ki...

çorba için teşşekkürler ilk defa denicem inş.güzel yapabilirim ...

Adsız dedi ki...

merhaba;

hayatımda yediğim en lezzetli brokoli çorbasıydı. teşekkürler...

Adsız dedi ki...

6 aylık bebeğimede yapabilirmiyim şimdiden teşekkürler

Adsız dedi ki...

merhaba;sutlu brokolı corbasını denedım cocuklarım esım ve ben aksaam yemegınde ac kaldık..!kesınlıkle begenmedım sızede tavsıye etmem..!umarım yogurtlusu guzeldır.........xd.!

Adsız dedi ki...

Merhaba Marifet Teyze,

Bende Brokoli çorbasını sütle yapıldığını biliyordum ancak tam tarifini öğrenmek için arama yaptığımda sizin tarifinizle karşılaştım.Yorumları okudum ve sizin tarifinize göre ilk kez yaptım.Nefis oldu.Herkese tavsiye edebilirim ancak olumsuz yazan arkadaşlara da bir tavsiyem olacak sanırım ölçekleri tutturamadılar.Tekrar denesinler gerçekten Brokoliyi sevenler için harika bir tat.Ellerine sağlık...Teşekkür ederim.
Birgül Kaya

HÜLYA dedi ki...

MERHABA. EŞİMLE SEVDİĞİMİZ ÇORBALAR ARASINDA OLAN BU VİTAMİN DEPOSU ÇORBAYI BİRDE SİZİN TARİFİNİZLE YAPACAĞIM İNŞALLAH. ŞU AN EVDE SÜTLE YAPTIĞIMIZ VE BİZİM GERÇEKTEN TADINA DOYAMADIĞIMIZ BROKOLİ ÇORBAMIZ BULUNMAKTA. İÇİNE HAVUÇ VE PATATESTE KATIYORUZ VE ÇOK LEZZETLİ OLUYOR. ÇORBAMIZ BİTSİN, KISMET OLURSA İLERLEYEN GÜNLERDE SİZİN TARİFİNİZİ DENEYECEĞİM...
ELİNİZE SAĞLIK...

serap dedi ki...

çok lezzettli oldu,teşekkürü bir borç biliriz:)

Unknown dedi ki...

Ben de bu çorbayı denedim vee brokoli de yoğurtta çok severim. Harika oldu sık sık istek geliyor :)

Teşekkürler marifet teyze :) diğer tarifleri de en kısa zamanda deneyeceğim inşallah..

Sevgiler..

Adsız dedi ki...

ben denedim kızlar cok güzel oluyor cocuklar için cok faydalı bi corba deneyin mutlaka

ÇOMUNUN ŞERİBAN dedi ki...

slm kadınlar bu çorba ne güzelimiş.dadından yiyemiyom geçen hafta yaptıyıdım...

sumeyra dedi ki...

Merhabalar corbanizi denedim once brokoli kokusu hosuma gitmedi ama sonra limonda ekleyince butun brokoli kokusunu aldi ve cok guzel oldu ellerinize saglik tesekkurler