Pazar, Mart 12, 2006

Kıymalı Pide


Malzemeler;

(hamur için)
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket instant toz maya
- 2 çay kaşığı tuz
- 3-4 su bardağı un (kulak memesi kıvamında çok sert olmamalı)

(kıymalı harç için)
- 2 tane sivri biber
- 1 orta boy kuru soğan
- 2 tane domates
- 250 gr. kıyma
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber

(üstü için)
- 1 ya da 2 yumurta sarısı

Hazırlanışı;
Yoğurma kabına sütü, yoğurdu, yağı dökün, karıştırın. Üzerine bir bardak kadar un eleyip kaşıkla karıştırmaya devam edin, tuzu ekleyin, bir bardak daha un eleyin yine kaşıkla karıştırın mayayı ilave ettikten sonra hamur kulak memesi kıvama gelinceye dek un ekleyip karıştırmaya (sona doğru yoğurmanız gerekecek) devam edin. İstenen kıvama geldiğinde bir müddet daha yoğurup üzerini bir bezle örtüp mayalanmaya bırakın.

Harcı için, tavaya soğanı yemeklik doğrayın kavurun kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin. Minik doğranmış biberi sonra da domatesi ilave edin tuzunu ve karabiberi ekleyin soğumaya bırakın.

Mayalanmış hamurdan eğer küçük pideler yapacaksanız yumurtadan biraz daha büyük parçalar koparıp elinizle pide şekli verin tepsiye dizin. Üst kenarlarına yumurta sarısı sürdükten sonra içine soğumuş harcı pay edin. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında üstleri kızarana dek pişirin. Afiyet Olsun!

İşte size nefis bir pide tarifi. Bahar ayları geldi, pikniğe giderken çıkınınıza bu pideyi de koyun illaki.. Yapması zahmetli, hoş benim becerememiş olma ihtimalim yüksek ama bir hafta içerisinde iki kez yaptım ikisinde de çok zamanımı aldı pidelere form vermek, hakkımı yemeyeyim ikincisinde daha başarılıydım :) , ilkinde harcı hamurun içine koyup form vermeye çalıştım ikincisinde pide şeklini verip hatta yumurtalarınıda sürüp harcı öyle içine koydum, dağılmadı daha iyi oldu. Hamuru, açma hamuru gibi gevrek ama yumuşak oluyor, bir daha ki denememde numunelik bir de açma yapmayı deneyeceğim tepsinin bir köşesine. Herkese afiyet olsun..

13 yorum:

Nur dedi ki...

Süper görünüyo. Döktürmüssün yine Vildanciim. Ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

Yok yok girme kanima,ben bunu hayatta beceremem:))))
Yaz geliyor zaten,hamur isi zararli bisi:p,pikniklerde ekmek arasi peynir falan yeter bize:))

Ellerine saglik canim,dokturmussun yine...

mucuks mucuks:)

vildan dedi ki...

teşekkür ederim nurcum :)

sen de sağol aynurcum :) mucuks

Adsız dedi ki...

Hey Wili Bursada havalar nasil? Gormeyeli epey yarifler vermissin tam gaz ileri yani.Bende bu aralar zayifladim arkadaslar belki kizacak ama kilo almam gerek biraz hamur isine vericem kendimi:)) Ellerine saglik yine harikalar yaratmissin ...:))

Adsız dedi ki...

ELLERINE SAGLIK VILDOO CANIMDA CEKTI OFF ´BU AKSAM PIZZA YAPMAYI DUSUNUYORDUM BUNU YAPSAM ACABA ?
BENDE AYNURA KATILIYORUM PIKNIKTE HAMUR ISI YAPIP GOTUREMRM BEN DAHA O KADAR MARIFETLI DEGILIM EKMEK ARASI SANDIVC LERI TERCIH EDERIM :))

vildan dedi ki...

- döndün mü sen dilek, gördün mü yeğenini? kilo mevzusuna sadece gülüyorum :)))

- napim ilknur siz pikniklerinizi yavan ekmek geçiştirin :P güzel sözlerin için teşekkürler canım..

Adsız dedi ki...

Vildancığım pidelerin süper gözükoyur , kokusu geldi sanki burnuma. Ellerine sağlık. Yine her zamanki gibi harikalar yaratmışsın. Şeker prensesleri ve seni çok öpüyorum.

Adsız dedi ki...

Dondum Vildan,yegenim pek seker yeni yeni gulmeyi ogrendi.Bu arada niye guluyorsun bakayim hala takigim kiloma napayim can cikar huy cikmaz:)) Soyle en yaglisindan tarifler versene ehi ehi:))

vildan dedi ki...

- seldacım canım benim teşekkürler :) ben de öperim..

- dilekciğim tekrar allah analı babalı büyütsün, mis gibi bebek kokusu harikadır şimdi. kilo için ekmek ye yoksa pasta ye :D

Unknown dedi ki...

Güzel güzelde ,hamur çok cıvık mı oldu ne..Yapamadım,yapış yapış..Ölçülerden eminsiniz değil mi?
:(

Adsız dedi ki...

tarif icin thank you süpermis deniycem

Adsız dedi ki...

hamuruna süt koyunca yogurda gerek varmıki

Unknown dedi ki...

Merhaba,

içimden geldi okuyup yarın sabah erkenden kalkıp çocuklar için pide yapayım dedim ama uzun uzun uğraşmak gerekiyor. Bir gün uğraşıp yapacağım kesin ama İstanbul Kızıltoprakta Coşkun ustanın Bafra Pide'si var, inanılmaz güzel yapıyorlar bir telefonla kapıda bu kadar uğraşmaya değmez, sabah bir telefon açıp güzel bir pazar geleneği yapalım. Sizlerde ulaşmak isterseniz http://www.bafrapide.com. Hmm unutmadan Kozyatağında ve Esentepe'de de şubeleri var.

Herkese afiyetler olsun..

Nuran