Şimdi fotoyu ekliyorum, eğer aralık güzeli olursa oylama 'portakal ağacı' sitesinin 'forum' bölümünden yapılacak bi öncekinde olduğu gibi, tabi bu forumlara üye olanlar oy kullanabiliyor. Şimdiden teşekkürler fikirleriniz için ;)

Malzemeler;
Kahverengi Hamur:
- 5,5 çay bardağı un
- 2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı kakao
- 125 gr. margarin
- yarım çay bardağı kestane şekeri şurubu
- 1 limon kabuğu rendesi
Kestaneli Hamur:
- 3 çay bardağı un
- 2 çay kaşığı kabartma tozu
- 50 gr. margarin
- 1 paket şekerli vanilin
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1 su bardağı kestane şekeri
- yarım çay bardağı kestane şekeri şurubu
Hazırlanışı;
Kahverengi Hamur:
Unu kabartma tozuyla beraber bir kaba eleyin, üzerine kakao, margarin, kestane şekeri şurubu, limon kabuğu rendesini ilave edin ve iyice yoğurun.
Kestaneli Hamur:
Unu kabartma tozuyla beraber farklı bir kaba eleyin. Üzerine margarin, şekerli vanilin, pudra şekeri, kırık kestane şekeri ve şurubu ekleyip iyice yoğurun.
Her iki hamuruda 4 eşit parçaya bölün. Bir parça kahverengi hamuru 2mm inceliğinde açın, kestaneli hamurdan da bir parça alıp rulo haline getirin ve ortadan ikiye bölün. Her iki parçayı da kahverengi hamurun birer ucuna koyarak rulo yapın birleşen yerinden bıçak yardımıyla ikiye ayırın. Birleşme yerleri belli olmayacak şekilde tezgah üzerinde yuvarlayıp 2 cm genişliğinde dilimleyin, her hamur için aynı işlemi uygulayın. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip önceden 160 C'ye ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dk. kadar pişirin. Afiyet Olsun!
Bloglararası etkinliklerden biri olan kestane_ye için muhtemelen yetişemedim. Zira bugün farkına vardım bu etkinliğin son günü olduğunun ve ben bu tarifi deneyip, fotosunu çekip, buraya koyana kadar saat 00.20 oldu yani 16 aralık. Yine de etkinliğin evsahibi Devletşah'a göndereceğim.
Dr.Oetker'in tarifler kitabında olan 'badem dolgulu kesmeler'in kestaneye uyarlanmış hali bu. Niyetim tarifi tam anlamıyla yapmaktı ama böyle denersem nasıl olur acaba dedim ve de hiiiç fena olmadı. Değişik bir tat ve görüntü. Denerseniz beni yad edin :P
Dipnot :) Aynur sana Bursa ile yaşatacağım üçüncü nostalji bu ;)
Malzemeler;
- 4 su bardağı un
- su
- 1 yumurta
- tuz
(iç malzeme)
- 250 gr. kıyma
- 1 orta boy soğan
- 1/2 demet maydanoz
- tuz-karabiber
- Kızartmak için sıvıyağ
Hazırlanışı;
Unu tezgahın üzerine koyup ortasını açın biraz su, yumurta ve tuz ekleyip yoğurun, yoğunluğuna göre su eklemeye devam edin, kulak memesi kıvamında bir hamur elde ettiğinizde tezgahın üzerinde rulo yapıp 3 parmak arayla kesip küçük toplar yapın. Her birini yaklaşık 15 cm çapında açıp içine, yemeklik doğranmış soğanla, maydonoz, tuz ve karabiber eklenmiş kıyma harcından yarım ay dolacak şekilde koyun. Diğer tarafı üzerine kapatıp, kızgın yağda iki tarafıda renk alana kadar pişirin. Her hamur için aynı işlemi uygulayın. Afiyet Olsun! (Bol yağda kızartmak gerekiyor, büyük sözü dinlemeyip benim gibi az yağda kızartalım az yağlı olur mantığıyla gitmeyin, yağ eksildikçe eklemek zorunda kaldık çünkü bu da daha yağlı olmasını sağladı, bir de tavadan alıp direkt havlu peçetenin üzerine koyarsanız fazlalık yağı almış olursunuz)
Daha evvelde demiştim baba tarafım tatar diye, tatarlarında olmazsa olmazı çiğbörek.. Aslında adı 'çiğ börek' değil 'şı börek', kızgın yağa atıldığında çıkardığı ses 'şııı' olduğu için böyle denirmiş yoksa çiğlikle alakası yok pişmiş yani ama zamanla 'şı' 'çiğ' olmuş, rivayetlerini sizlerde duymuşsunuzdur, olsun ben duymayanlara anlattım tekrar. Birde babaannem eti kendi kıyardı böyle makinede kıyılmış gibi ince ince olmazdı irili ufaklı et parçaları olurdu ama tadı ne olursa olsun mükemmel olurdu :) ..
Bunu geçen hafta annem geldiğinde yaptı hazır bulmuşum fotoğraf çekmesi düştü bir tek bana, böylesi daha rahat, yorulmuyorsun ama elinde kare kare her dakikası çekilmiş bi tarifin oluyor, üstelik tadına bakma hatta doyma şansında yüksek :)..